Lamine Diş Kaplama Nedir?
Lamine diş kaplama, diş yüzeyine uygulanan düşük oranda aşındırma ve temizleme işlemi sonrası uygulanan ince porselen tabaka kaplama işlemidir.
Bu yöntem ile diş dokusu kaybedilmeden, ince porselen kaplama ile estetik bir gülüş oluşturulması sağlanır.
Lamine diş kaplama uygulaması, avantajları, kullanım süresi, uygulanmadığı kişiler ve bakımı hakkında bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Lamine Diş Kaplama İşlemi Avantajları
Lamine diş kaplama uygulama fırsatları şu şekilde sıralanırlar:
- Lamina diş kaplamada kullanılan ince porselen tabaka sayesinde, çay, sigara, kahve lekeleri ile sararan dişlerin, sararma problemlerinin ortadan kaldırılması avantajı elde edilir.
- Dişlerin doğal yapısı bozulmadan tedavi edilebilme avantajı elde edilir.
- Tedavi sonucu doğal bir beyaz renge ve doğal diş formuna kavuşulması avantajı elde edilir.
- Lamine kaplamalar ile tek bir dişe veya birden fazla dişe kaplama yapılması avantajı sağlanır.
- Diş kaplamasında pürüzsüz bir yüzey oluşturulması avantajı sağlanır.
- Sigara, çay, kahve tüketimi ile kararmaya sebep olmayan kaplama çeşidi kullanım avantajı elde edilir.
- Kaplamada kırılma ve gerilme işlemlerine karşı yüksek dirençli porselen tabaka kullanım avantajı elde edilir.
- Lamine diş kaplama işleminde kullanılan yapıştırıcının, medikal ve güçlü bir yapıştırıcı olması sebebi ile kaplamların düşmesi riskinin ortadan kaldırılması avantajı sağlanır.
- Laminelerin uzun süre kullanılabilmesi avantajı sağlanır.
Lamine diş yaptıranların yorumlarını okumak için içeriğimizi ziyaret edin: https://omerbayar.com.tr/lamine-dis-yaptiranlarin-yorumlari/
Lamine Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Lamine diş kaplamalarının 2 çeşidi bulunmaktadır:
1- Kompozit Lamine Kaplama
2- Porselen Lamine Kaplama
Kompozit Lamine: Kompozit lamineler, dişe zarar vermeden uygulanan ve estetik sonuçlar sağlayan bir kaplama türüdür. Özellikle hafif çapraşıklığı olan veya diş renginden memnun olmayan hastalar tarafından tercih edilir.
Bu kaplamalar dişlere estetik bir görünüm kazandırmanın yanı sıra, dişlere hafif büyük bir görünüm kazandırmak istendiğinde de uygulanabilir. Diş yapısının uygunluğuna bağlı olarak diş hekimi tarafından genellikle tek seansta uygulanabilme avantajına sahiptir.
Porselen Lamine: Porselen lamineler, dişlerde meydana gelen renk kayıpları, lekelenmeler veya hafif çapraşıklık durumlarında tercih edilen üstün bir kaplama çeşididir. Son derece ince bir forma sahip olmaları sayesinde kullanımları sırasında hastada herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmaz.
Her hasta için özel olarak hazırlanan bu kaplamalar, doğal diş görünümü sunması açısından yüksek beklentileri karşılar. Işık geçirgenliği yüksek olan porselen yapısı sayesinde, doğal dişlerden ayırt edilmesi neredeyse imkansızdır. Ayrıca metal içermemesi sayesinde diş etlerinde herhangi bir kararmaya veya estetik sorunlara yol açmaz.
Yaprak Diş (Porselen Lamine) Kaplama Herkese Yapılır Mı?
Lamine diş kaplama, her ne kadar popüler bir estetik diş tedavisi olsa da, belirli durumlarda uygulanması önerilmemektedir. Genel olarak çene ve diş gelişimini tamamlamış birçok kişiye uygulanabilir, ancak bazı önemli kısıtlamalar bulunmaktadır.
Yaprak Diş Kaplama Kimlere Yapılmaz?
Porselen diş kaplamanın uygulanmadığı durumlar aşağıda listelenmiştir:
- Geceleri diş gıcırdatma (bruksizm) veya diş sıkma alışkanlığı olanlar
- Tırnak yeme alışkanlığı bulunanlar
- Kalem veya gözlük sapı ısırma gibi sert cisimleri ısırma alışkanlığı olanlar
- Daha önce kron uygulaması yapılmış kişiler
- Diş üzerinde büyük bir alanda dolgusu bulunanlar
- İleri derecede diş eti çekilmesi (periodontitis) olan hastalar
- Çene yapısında bozukluk olanlar
Bu gibi durumlarda ortodontik tedavi süreçleri ve gece plağı kullanımı ile problemlerin ortadan kaldırılması sağlanıp, lamine diş kaplama yapılma aşamasına geçilir. Lamine diş kaplama işlemi sonrasında da doktor tavsiyesi ile belirlenen süre boyunca gece plağı kullanımı sağlanır.
Porselen Diş Kaplama Kimlere Yapılır?
Lamine diş kaplamaya uygun kişiler hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:
- Dişlerinin fiziksel görünümünde bozukluk olan kişiler,
- Dişleri arasında aralıklı görünüm olan kişiler,
- Ortodontik tedaviye ek tedavi ihtiyacı duyan kişiler,
- Ön dişlerinde kırık ve aşınma problemi olan kişiler,
- Dişleri çarpık ve eğri olan kişiler,
- Sigara kullanımı sebebiyle diş rengi sararan kişiler,
- Diş yapısında genetik açıdan bozukluk bulunana kişiler, lamine diş kaplama tedavisi için uygun olan bireylerdir.
Lamine Diş Kaplama Nasıl Uygulanır?
Lamine diş kaplama uygulama aşaması hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:
- Dişe uygulanacak olan porselen kaplama tabakası, ince bir yapıda hazırlanır.
- İnce kaplama plakası hazırlama işlemi ile doğal görünüme en yakın kaplama elde edilir.
- Bu aşamalar sonrası, diş yüzeyinin temizlenmesi ve düşük oranda aşındırılması işlemi uygulanır. Aşındırma işlemi lamine kaplamanın dişe tam şekilde oturtulması için gerçekleştirilir.
- Hazırlanan lamine ince porselen diş kaplamalarının, diş yüzeyine oturtulması ve yapıştırılması işlemi sağlanır.
Lamine Diş Kaplama Kullanım Süresi (Ömrü) Ne Kadar?
Lamine diş genellikle 10 ila 15 yıl arasında değişkenlik gösteren sürelere kadar dayanır.
Lamine dişi uzun süreli kullanabilmek için dişinizi düzenli fırçalamalı, diş hekimi kontrolünüzü aksatmamalı ve diş taşı temizliğine önem vermelisiniz. Aynı zamanda aşırı sert gıdalar ve dişinize zarar verebilecek alışkanlıklardan da kaçınmalısınız.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Zirkonyum mu Lamine mi?
Lamine Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Lamine diş kaplama ücreti birçok farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır çünkü her hasta için tedavi planı ve maliyeti farklılık gösterebilmektedir.
Lamine diş kaplama yaptırmak istiyorsanız en doğru tercih diş hekiminizden fiyat bilgisi almak olacaktır. Bizimle +90 552 288 21 38 üzerinden iletişime geçerek tedavi süreci ve kontrol hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yaprak Diş (Lamine Diş) Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Lamine diş kaplamasında öncesi sonrası farkı olmaması için bakımı oldukça önemlidir. Aşağıda dikkat etmeniz gerekenler listelenmiştir:
- Lamine diş kaplama işlemi sonrası, kişi geceleri diş sıkma problemine sahip ise gece plağı kullanımı sağlanır.
- Lamine diş kaplama bakımında düzenli olarak diş fırçalanır.
- Diş ipi kullanımı bakım için sağlanır.
- Lamine diş kaplama sonrası diş gıcırdatma alışkanlı bulunuyorsa, gece plağı kullanımı sağlanır.
- Bakım için altı ay sonra diş hekimine gidilmesi ve lamine uygulamanın durumunun kontrolünün yapılması sağlanır.
- Lamine diş kaplama bakımı için tırnak yeme alışkanlığı bırakılmalı ve diş ile sert yiyeceklerin kırılması önlenmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Hayır, lamine diş kaplama temel olarak estetik amaçlı bir tedavi yöntemi olduğu için SGK kapsamında değildir ve devlet hastanelerinde genellikle bu hizmet verilmemektedir.
Diş estetiğinde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan çarpık dişlerin tedavisinde lamine uygulaması, bazı durumlarda etkili bir çözüm olabilirken, bazı durumlarda uygun olmayabilir.
Minimal düzeyde çapraşıklığı olan dişlerde lamine uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle diş hekiminizle görüşerek bilgi almanız en doğrusu olacaktır.
Evet, lamine diş kaplaması tek bir dişe rahatlıkla uygulanabilen bir estetik diş tedavisidir.
Özellikle ön diş grubunda, tek dişte meydana gelen estetik sorunların (renk değişimi, çatlak, kırık, şekil bozuklukları) giderilmesinde tercih edilebilir.
Hayır, lamine diş kaplamalar doğru uygulandığında ve düzenli bakım yapıldığında koku yapmaz. Koku oluşumu genellikle ağız hijyeniyle ilgili bir sorundur ve kaplamanın kendisiyle doğrudan bir ilişkisi yoktur.
Hayır, doğru uygulanan lamine diş tedavisinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine, dişlerin korunmasına yardımcı olur ve estetik problemlerin giderilmesini sağlar.
Hayır, lamine diş dişe zarar vermez.
Lamine diş kaplamaları, diş hekimliğinde en az invaziv (müdahaleli) tedavi yöntemlerinden biridir. Doğru uygulandığında dişe zarar vermez, aksine koruyucu bir etki gösterir.
Hayır, lamine diş kaplamalar özel yapıları sayesinde sararma yapmaz. Çünkü kullanılan materyalin içerisinde metal bulunmaz, porselenden üretilir, leke tutmaz ve kahve – çay gibi içeceklerden de etkilenmez.
Fakat unutulmamalıdır ki günlük diş bakımı, ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri oldukça önemlidir.
Doğru uygulanan lamine diş kaplamalarında kullanılan materyal oldukça güçlüdür ve bu yüzden düşme riski oldukça düşüktür, ancak bazı durumlarda sorun yaşanabilir:
Düşme riski yaratan durumlar arasında; yaşa bağlı kemik çekilmesi, diş eti problemleri, yetersiz ağız bakımı sayılabilir.
Lamine diş kaplamanın gerekliliğine bakıldığında; kaybetme tehlikesi ile karşılaşılan dişlerin kaybedilmemesi için uygulanması gereken bir tedavidir. Estetik kaygı duyanların dişlerini daha hizalı, estetik bir hale getirmesinin yanı sıra; ağız ve diş sağlığını da sağlayan bir uygulamadır. Dayanıklılığını kaybetmiş olan, aşınan ve kırılma tehlikesi bulunan dişlerin kurtulması için kullanılan bir tedavidir.
Lamine diş kaplamaları kalıcı bir tedavi yöntemidir ancak sonsuz ömürlü değildir. İyi bir bakımla ortalama 10-15 yıl kullanılabilir.
Lamine diş tedavisinden önce dikkat edileceklere bakıldığında; öncelikle hastanın kendisine uygun bir estetik görünüm talep etmesi gerekmektedir. Lamine diş kaplama uygulamasını yaptıranların dişlerinin görünümüne bakarak, her beğenilen diş yapısının talep edilmemesi gerekmektedir. Hastaların dişlerinin yapıları, şekli, büyüklüğü, yerleşimleri, ağız ve diş etlerinin yapısı gibi kriterler göz önüne alınarak en uygun estetik görünümü sağlayacak şekilde bir tedavi planı hazırlanmalıdır. Dolayısı ile dişler ile uyumlu bir estetik tedavi olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Lamine diş tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Tedavi sırasında hasta ve diş hekimi arasındaki iletişimin kopmaması gerekmektedir. Hastanın beklentilerini hekimin net bir şekilde anlamış ve buna göre bir yol çizmiş olması gerekmektedir.
- Lamine diş kaplama tedavisi süresince herhangi bir problem ile karşılaşılması durumunda, bu problemin hekime direkt olarak bildirilmesi gerekmektedir. Problemin herhangi bir nokta atlanmadan anlatılması istenmektedir.
- Diş rengi seçiminde, doğal dilerin rengi ile uyumlu olabilecek bir renk seçilmelidir. Elektronik renk ölçüm cihazlarından ve renk paletlerinden yararlanarak en doğal gösterecek rengin belirlenmesi gerekmektedir.
Dudaklarında dolgu olanlar veya bu tarz bir işlem yaptıracak olanlar da bu konuda doktorlarını bilgilendirdikten sonra buna göre bir renk seçmelilerdir.
Lamine diş kaplama uygulamasının süresi; izlenecek olan tedavi planına göre değişiklik göstermektedir. Diş etlerine veya daha estetik bir görünüm kazanmak adına dişlere ekstra bir müdahalede bulunulması gerekmez ise; ortalama olarak 2 veya 3 seansta lamine diş kaplamaları hasta kullanmaya başlayabilmektedir. 7-10 gün içerisinde tedavi tamamlanabilir. Ancak dişlere bir tedavi uygulanması veya dişlerin düzeltilmesi gerekir ise; bu durumda tedavi süresi iki haftadan daha uzun sürebilmektedir.
Lamine diş kaplamanın eksilerine bakıldığında; diğer uygulamalar ile kıyaslandığında daha maliyetli olduğu görülmektedir. Daha yüksek estetik görünüm ve sağlamlık için yurt dışından ithal edilen malzemeler ile tedaviler gerçekleştirilir. Ayrıca lamine kaplamaların uygulama aşamaları yoğun bir hassasiyet gerektirmektedir. Yapılan en ufak bir hata, diş kaplamasının baştan yapılmasına neden olabilmektedir. Tedavi sonrasında da kısa bir süre soğuk ve sıcak hassasiyeti yaşanabilmesi, lamine diş kaplamanın olumsuzlukları arasında sayılabilmektedir.
Lamine diş kaplama uygulamasında eğer prosedürler doğrultusunda özenli bir tedavi yapılmamış ise; düşme riski bulunmaktadır. Bunun yanı sıra; yapıştırma işlemi gerçekleşene kadar oldukça kırılgan olmaktadır. Bu yüzden en ufak bir hatada kırılması muhtemel olmaktadır.