Diş taşı temizliği (tartar); ağız sağlığı için yapılması gereken bir temizliktir. Tartarın birikmesi ağız sağlığını tehdit eden durumlara yol açabilmektedir. Diş taşı temizliği (tartar) evde de yapılabilmektedir. Ancak diş hekimi kontrolünde yapılması daha güvenlidir.
Tartarın Ağız Sağlığına Etkisi Nedir?
Tartarın ağız sağlığında yol açabileceği problemlere bakıldığında; diş eti rahatsızlıklarına neden olabileceği ve dişlerde çürümeye yol açabileceği görülmektedir. Diş eti çizgisinde ve dişlerde tartar birikmesi durumunda; plakların yapışması kolaylaşabilmektedir. Çünkü tartar daha pürüzlü ve yapışkan bir zemin oluşmasına neden olmaktadır. Gözenekli bir yapısının olması sonucu, lekeleri emmesi gibi bir problem ile de karşılaşılabilmektedir. Bu yüzden dişlerinde tartar olan kişilerin çay, kahve ve sigara tüketiminin fazla olması halinde; tartarda karartı olduğu görülebilmektedir.
Diş Taşı Temizliği Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tartar temizliği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:
- Diş taşı temizliği (tartar) yaptırıldıktan sonraki 2 saat içerisinde herhangi bir şey yenmesi veya içilmesi yasaktır.
- İşlem sonrasında 24 saat boyunca sıcak veya soğuk maddeler tüketilmemelidir.
- Diş etlerinde sızıntı olabileceği için birkaç gün sıcağa ve soğuğa karşı bir hassasiyet yaşanabilmektedir.
- Oluşan şişliklerden rahatsız olunması durumunda; buz torbası dıştan şişliğin olduğu yere tutulabilmektedir.
- Ağrıları önlemek için ağrı kesici alınmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
- Ilık su ve tuz karışımı ile gargara yapmak iyi gelebilmektedir.
- Diş temizliğinin aksatılmadan yapılmasına devam edilmelidir. İşlemden sonraki ilk günlerde kanama olması durumunda ise korkulmamalıdır.
- Düzenli olarak diş hekimine kontrol için gidilmelidir. Bunun için 6 aylık periyotlar uygundur.
- Diş etlerinde temizlik sonrasında da iltihap görülmesi durumunda, tekrar diş taşı temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Diş Taşı Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Tartar oluşumunu engellemek için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Bunun için diş taşı temizliği (tartar) için bir rutinin belirlenmesi gerekmektedir. Plağın sertleşmesini önleyecek olan bu rutin ile beraber tartar oluşumu engellenebilmektedir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerin temizliği sağlanabilmektedir. Bu rutini gün içerisinde 2 kere yapmak yeterli olabilmektedir.
Ayrıca diş fırçası; diş ve diş etinin bütün yüzeylerine erişmekte zorluk yaşamaktadır. Bu yüzden erişemediği noktalar için diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipini kullanamayacak kadar diş eti hassasiyeti olanlar, diş arası fırçalarını da kullanabilmektedirler. Bu işlemler uygulanmadan önce ise mutlaka bir diş hekimine danışılması gerekmektedir. Diş taşının evde engellenememesi durumunda; bunun için bir diş hekiminden yardım alınması ve tartarın temizletilmesi gereklidir.