Zirkonyum mu lamine mi sorusuna cevap vermek gerekir ise; hangisinin uygun olduğunu hastalarımızın şikayetleri ve ağız içi durumları belirlemektedir. Zirkonyum mu lamine mi kararını verirken zirkonyum uygulamasının daha kısa sürdüğü, laminenin dişin sadece bir yüzüne yerleştirildiği ve zirkonyumun dişi çepeçevre sardığı gibi bilgilerin bilinmesi gerekmektedir.
Zirkonyumun Diş Hekimliğindeki Uygulama Alanları Nelerdir?
Zirkonyumun kullanılma alanlarına bakıldığında; dayanıklı ve estetik bir madde olduğu için gelişen teknoloji ile beraber kullanım alanı da genişlemiştir. Gerilme direnci yüksek olduğu gibi aynı zamanda diş rengine de uyumlu bir rengi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra gren çapı düşüktür ve dokuya zarar vermeyen bir maddedir. Tercih edildiği uygulamalar ise şöyledir:
- Kron ve köprü tedavilerinde alt yapı metali olarak zirkonyum kullanılmaktadır.
- Kron ve köprü işlemlerinde monolitik olarak full zirkonyum kullanılabilmektedir.
- Özel formda implant olarak zirkonyumdan yararlanılabilmektedir.
- İmplant üstü abutment materyali için zirkonyum uygun bir maddedir.
- Post core materyali olarak zirkonyum kullanılmaktadır.
- Ortodontik braket olarak zirkonyum maddesi kullanılabilmektedir.
- Eksik dişleri olan hastalarımız implant tedavisine uygun değil iseler; köprü uygulaması yapılırken zirkonyum kullanılmaktadır.
- Dolgu uygulamasından yeterli verimin alınamadığı, diş doku kaybının fazla olduğu dişler için zirkonyum uygun bir maddedir.
- Dişlerinde ciddi renklenme problemi olan hastalarımızın dişlerindeki renk yansımasını engellemek amacı ile zirkonyum kullanılmaktadır.
- Lamine uygulaması ile eğer dişler arasındaki açıklık kapatılamıyor ise; lamine uygulamasının yetersiz geldiği noktalarda zirkonyum kullanılabilmektedir.
- Metal destekli köprü ve kron kullanan hastalarımızda zirkonyum kullanılabilmektedir.
- Dişlerinde kırık olan hastalarımıza dolgu uygulaması ile yapılan restorasyonlar sonucunda istenen sonuç elde edilemez ise; zirkonyum kullanılmaktadır.
Zirkonyum Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Zirkonyumun sağladığı artılar aşağıda verilmiştir:
- Yarı geçirgen olduğu için ışığı hem emme hem de yansıtma özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği ile doğal dişe en yakın görünümün elde edilmesini sağlamaktadır.
- Dişin hem daha derin hem de daha canlı olmasını sağlamaktadır.
- Hastalarımızın diş eti çekilmesi problemi yaşamaları halinde, gri bir görüntü oluşturmadığı için görsel olarak kötü bir görüntü oluşmamaktadır.
- Diş eti ile zirkonyum uygulanan dişin birleşim noktasında koyu renkli bir çizgi oluşmasının önüne geçmektedir.
- Hastalarımızın alerjik bir reaksiyon göstermelerine sebebiyet vermemektedir. Vücut ile uyumludur.
- Zirkonyum kaplamanın özel simanlar ile yapılması durumunda, tutuculuk oranı oldukça yüksektir.
- Diş eksikliği olan hastalarımızın implant yaptırmaya uygun olmamaları durumunda; köprü materyali olarak zirkonyum kullanılarak avantaj sağlanmaktadır.
Lamine Yapım Aşamaları Nelerdir?
Lamine uygulamasında öncelikle diş hekimlerimiz hastalarımızın dişlerinin ölçüsünü almaktadırlar ve geçici diş yapılmaktadır. Bu sayede hastalarımız kalıcı dişleri yapılana kadar günlük hayatını sürdürmekte zorluk çekmemektedir. Geçici dişler takıldıktan sonra ortalama 7-10 gün içerisinde lamine uygulaması yapılmaktadır. Ölçü alma ve denemelerin yapılması aşamasında wax up ve mock up kullanılmaktadır. Bu süreçte ölçünün netleştirilebilmesi için prova seansları yapılmaktadır. Dişin formunun belirlenmesi, uygun rengin ayarlanması gibi konularda teknik detayları diş hekimlerimiz ve beklentilerini de hastalarımız vermektedir. Zirkonyum mu lamine mi kararını verebilmek için gerekli detayları diş hekimlerimiz hastalarımıza aktarmaktadırlar. Lamine dişlerin üretimi buna göre yapılmaktadır. Resin isimli materyal ile lamine dişler yapıştırılmaktadır ve bu sayede hastalarımızın dişlerinden laminelerin düşme ihtimali ortadan kalkmış olmaktadır.
Laminenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Laminenin artıları aşağıdaki gibidir:
- Dişten kesim yapılmasına gerek olmadan uygulanabilmektedir.
- Dişin dile bakan iç kısmında kesim yapılmasına gerek olmamaktadır.
- Renk değişimi problemi yaşatmamaktadır.
- Koruyucu tedaviler arasında olmaktadır.
- Lamineler ile sağlık ve doğal bir gülüş elde edebilmek mümkündür.
- Kullanılan malzeme dayanıklı ve sağlam olduğu için oldukça uzun yıllar kullanabilmek mümkündür.
- Dişlerin doğal yapısı korunarak uygulanmaktadır.
- Kahve, sigara, çay gibi renklendirici dış etkenlere maruz kaldığında renk değişimi yaşamamaktadır.
- Yüzeyinde diş lekesi veya diş taşı oluşumu gibi etkiler en aza indirgenmektedir.
Zirkonyum Kaplama ve Lamine Veneer Arasındaki Temel Fark Nedir?
Zirkonyum ile laminate veneerin en büyük farkı; laminate veneer uygulamasında dişten kesim yapılmıyor veya sadece minimal düzeyde kesim yapılıyor olmasıdır. Laminate veneerler bu şekilde sadece dişin ön kısmına uygulanmaktadırlar. Ayrıca her diş için tek tek uygulama yapılmaktadır. Ancak zirkonyumda madde kalınlığına yer verebilecek kadar çepeçevre kesim yapıldıktan sonra uygulama yapılmaktadır. Tam kaplama olması yönü ile de laminelerden ayrılmaktadır.
Zirkonyum Mu Lamine Mi Tercih Edilmelidir?
Zirkonyum veya lamine tercihi yapabilmek için diş hekimlerimizin hastalarımızı muayene etmeleri gerekmektedir. Muayene sonucunda gülüş tasarımı uygulamaları ve diğer uygulanacak tedaviler değerlendirilerek en uygun karar verilmektedir. Zirkonyum mu lamine mi kararını verirken diş yüzeyindeki mine dokusu ve yapısı, dişteki aşınma oranı gibi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; eksik dişi olan hastalarımızda zirkonyum köprü yapılabilmektedir. Ancak lamine ile köprü uygulaması yapılamamaktadır.