Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Randevu al
Whatsapp

Diş eti hastalıkları ve tedavisine bakıldığında; diş eti rahatsızlıklarının erken teşhis edilmesi ve buna göre hekim kontrolünde bir tedavi izlenmesi gerekmektedir. Diş eti hastalıkları ve tedavisi göz önüne alındığında; tedavi uygulandıktan sonra da ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Diş Eti Hastalığının Aşamaları Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıklarının aşamaları aşağıda açıklanmıştır:

Gingivitis: Diş eti iltihabı olarak geçmektedir. Diş eti rahatsızlıklarının ilk aşamasıdır. Diş eti çizgisinde biriken plaklar, bu aşamanın habercisidir. Dişlerini düzenli fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişiler diş eti iltihabı yaşayabilmektedirler. Diş eti hastalıkları ve tedavisine bakıldığında; bu aşamadaki rahatsızlıkların önlenebilir olduğu görülmektedir. Dişi tutan kemik ve bağlı dokular hasar görmeye başlamadığı için tedavisi kolaydır.

Periodontitis: Dişleri tutan kemik ve liflerin hasar görmesi ile beraber bu aşamaya geçiş yapılmaktadır. Bu hasar geri döndürülemez bir hasardır. Diş eti çizgisinin alt kısmında bir cep oluşabilmektedir. Bu cep gıda ve plakları hapsedebilmektedir. Diş tedavisi evde uygulanacak ağız ve diş bakımı ile desteklendiğinde bu aşama atlatılabilmektedir.

İlerlemiş Periodontitis: Bu aşamada artık dişler sallanmaya başlamaktadır. Çünkü dişleri destekleyen lifler ve kemik fazlası ile hasar görmüştür. Yoğun diş tedavisi ile dişlerin kurtarılabilme ihtimali bulunmaktadır. Ancak kurtarılamaması halinde dişlerin çekilmesi ile sonlanan bir aşamadır.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıklarının belirtileri aşağıda verilmiştir:

  • Kişi eğer devamlı olarak ağzında bir koku veya kötü bir tat hissediyor ise; diş eti rahatsızlığı çekiyor olabilmektedir.
  • Diş etlerinde kırmızılıkların ve şişkinliklerin oluşması muhtemeldir. Ayrıca diş etleri daha hassas olmaktadır.
  • Diş fırçalarken veya diş ipini kullanırken diş etleri kanıyor ise; diş eti hastalığına yakalanılabilmektedir.
  • Diş eti çekilmesi dolayısı ile dişlerin daha uzun gösterilmesi, diş eti hastalığının belirtilerindendir.
  • Diş etlerinin şişmesi belirtiler arasındadır.
  • Belirtilerden biri de ağız kapalıyken diş hizasında değişikliklerin olmasıdır.
  • Diş ve diş etleri arasında iltihabın olması durumunda diş eti rahatsızlıkları oluşabilmektedir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti tedavisi için izlenebilecekler şunlardır:

  • Diş eti hastalıkları ve tedavisine bakıldığında; rahatsızlığın erken aşamada olması durumunda, doğru ağız bakımı ile tedavi sağlanabilmektedir. Dişlerin doğru fırçalanması, diş ipi kullanılması, dişlerin temizlenmesi; plak oluşumunu engelleyerek diş eti hastalıklarının önüne geçilebilecek durumlardır.
  • Diş hekimi tarafından yapılan diş temizliği, tedavi olarak kullanılabilmektedir. Durumun ciddiyetine göre kök düzeltme de yapılabilmektedir.