Diş Temizletmek Dişlere Zarar Verir Mi?

By ömer bayar

Diş temizletmenin dişlere zararı bulunmamaktadır. Diş temizletmek dişlere zarar verir mi diye endişelenmeye gerek olmamaktadır. Çünkü diş temizletme işleminin öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında olumlu etkileri görülebilmektedir. Profesyonel diş temizleme işlemi sırasında diş minesi çizilmemektedir ve dişler herhangi bir zarar görmemektedirler. Aksine diş etlerine masaj etkisi yaptığı gibi kan dolaşımının hızlanmasına da yardımcı olmaktadır.

Diş temizletmek dişlere zarar verir mi?

Diş Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Diş taşı; dişlerin üzerindeki sert yapıya verilen isimdir. Tükürük, bakteri ve besin artıklarının sertleşmesi ile beraber taşa benzeyen bir yapı ortaya çıkmaktadır ve buna diş taşı adı verilmektedir. Diş taşının oluşum aşamasına bakıldığında ise; bakteri metabolizmasına besinlerin girmesi ile beraber öncelikle sarı renkte diş plağı oluşmaktadır. Oluşan diş plakları eğer temizlenmez ise; birikmektedirler ve sonrasında sertleşerek diş taşına dönüşmektedirler. Plakların birikmesi sonucunda diş fırçama ve ağız bakımı ile plaklar temizlenebilmektedir. Ancak diş taşı oluşmuş ise; profesyonel bir ağız ve diş temizliği yapılmadığı sürece diş taşları temizlenememektedir. 8 ile 48 gün arasında bir sürede diş taşı oluşmaktadır ve gri olabileceği gibi siyah renkte de olabilmektedir.

Diş taşı sebebi ile diş eti hastalığı meydana gelir ise; bu hastalık 3 aşamada gruplandırılabilmektedir. Gingivitis, peridontitis ve ileri peridontitis olarak isimlendirilmektedir. İlk aşama olan gingivitis, plak artışına bağlı olarak gelişmektedir. Tedavi edilmediği takdirde peridontitise dönüşmektedir. Bu aşamada dişi destekleyen dokularda kayıplar oluşmaya başlamaktadır ve artık sadece ağız bakımı ile sorun çözülemeyeceği için tedavi gerekli olmaktadır. İleri peridontitis aşamasında diş eti hastalığı sebebi ile diş kayıpları artmakta ve destek dokular azalmaktadır. Tedavi edilmemesi halinde hastalarımızın dişleri sallanmaya devam etmektedir ve diş çekimi gerekebilmektedir.

Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?

Diş taşının varlığını anlamak için gerekli semptomlar şöyledir:

  • Hastalarımız dişlerini fırçalarken ağrı veya sızı hissediyor iseler, diş taşından kaynaklanıyor olabilmektedir.
  • Dişlerin çevresinde sert oluşumlar gözlenir ise; diş taşı olabilmektedir.
  • Diş etleri çekilen hastalarımızda diş taşı olabilmektedir.

Diş Taşı Oluşumunun Diş ve Diş Etlerine Zararları Nelerdir?

Diş temizletmek dişlere zarar verir mi?

Diş taşı oluşumunun olumsuz etkileri aşağıda belirtilmiştir:

  • Ağız kokusu meydana gelebilmektedir.
  • Dişlerde çürük oluşabilmektedir.
  • Dişlerde sallanma görülebilmektedir.
  • Diş eti kanaması olabilmektedir.
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet oluşabilmektedir.
  • Diş eti çekilmesi meydana gelebilmektedir.
  • Çene kemiğinde zararlar oluşabilmektedir.

Diş Taşı Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Diş taşı oluşmasının önüne geçmek için hastalarımızın gün içerisinde en az 2 kere dişlerini doğru fırçalama teknikleri ile fırçalamaları gerekmektedir. Ayrıca dişlerinin arasında kalan besin artıklarını sadece diş fırçası ile temizleyemeyecekleri için diş ipi kullanmaları gerekmektedir. Ağız ve diş sağlıkları hakkında detaylı bilgi alabilmeleri için 6 aylık periyotlarda diş hekimlerimize muayene olmaları gerekmektedir. Hastalarımızın rutin olarak bu uygulamaları yapmaları durumunda; diş taşı ya da plak oluşumu problemleri ortadan kalkmaktadır. Diş temizletmek dişlere zarar verir mi diye düşünüldüğünde; diş taşı oluşumu engellenemediğinde eğer diş temizliği yaptırılmazsa o zaman durum diş kaybına kadar gidebilmektedir.

Diş Temizliği İşleminin Süresi Ne Kadardır?

Diş temizliği süresi; hastalarımızın diş taşı miktarına, diş eti durumuna göre değişmektedir. Eğer hastalarımıza derin küretaj ve cep temizliklerinin yapılması gerekir ise; diş temizliği işlemi birkaç seansta tamamlanabilmektedir.

Diş temizliği esnasında el aletleri, ultrasonik cihazlar kullanılmaktadır. Seans süresi ortalama 20 dakikadır. Diş temizliği esnasında hastalarımız ağrı hissetmemektedirler. Diş temizleme işlemi sona erdikten sonra herhangi bir ilaç kullanılmasına da gerek olmamaktadır.

Diş Temizliği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş temizliğinin ardından bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • Diş temizleme işleminden sonraki gün hastalarımızın çok sıcak veya çok soğuk besinleri tüketmemeye özen göstermeleri gerekmektedir.
  • Hastalarımızın ağız bölgelerinin soğuk hava ile temas etmemesi gerekmektedir.
  • Diş temizliğinin ardından asitli içecek tüketimi yapılmamalıdır.
  • Plak giderici sıvıların diş bölgesi ile temas etmemesi gerekmektedir.
  • Diş temizliğinden sonraki birkaç gün süresince kürdan veya diş ipi kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Diş Temizletmenin Dişlere Zararı Var Mıdır?

Diş temizletmek dişlere zarar verir mi?

Diş temizletmenin dişler üzerindeki yan etkilerine bakıldığında; bakteri oluşumuna sebebiyet veren diş taşlarının temizlenmesini sağladığı için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ağız içerisinde bakteri oluşumunun önüne geçilmesini sağladığı gibi diş çürümesinin ve diş kayıplarının da önüne geçilmesini sağlamaktadır. Çekilen dişlerin %80’i diş eti problemlerinden kaynaklanmaktadır ve temizlenmeyen dişler diş eti problemlerine neden olmaktadırlar. Dolayısı ile diş temizletmek dişlere zarar verir mi sorusuna cevap vermek gerekir ise; diş temizletmenin herhangi bir zararı olmadığı gibi dişleri temizletmemenin dişlere zararı bulunmaktadır. Sağlıklı bir ağza sahip olmak isteyen ve diş kaybı yaşamak istemeyen hastalarımızın 6 aylık periyotlarda diş taşı temizliği yaptırmaları gerekmektedir. Hastalarımızın bu uygulamayı kendilerinin yapmaya çalışması durumunda; dişlerine kalıcı bir hasar verme ihtimalleri bulunmaktadır.