Süt dişinin düştükten sonra yerine yenisinin gelmemesi durumu genellikle doğuştan diş eksikliği (konjenital diş eksikliği) ile ilişkilidir. Bu, genetik bir durum olup, kalıcı dişin gelişmediği anlamına gelir.
Eksik diş genellikle röntgenle teşhis edilir ve tedavi seçenekleri arasında eksik diş boşluğunu implant, köprü veya ortodontik tedavi ile kapatma gibi yaklaşımlar bulunur. Eğer süt dişi sağlıklıysa, tedavi sürecine kadar ağızda tutulabilir. Her durumda diş hekimiyle erken dönemde danışmak önemlidir.
Dökülen Süt Dişinin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir?
Dökülen süt dişinin yerine yeni bir kalıcı dişin gelmesi genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen bir süre alabilir. Bu süreç, çocuğun genel büyüme hızı ve genetik faktörlere bağlıdır.
İlk kalıcı dişler genellikle 6-7 yaş civarında ortaya çıkar ve bu süreç 12-13 yaşına kadar devam eder. Özellikle alt kesici dişler ilk dökülen dişlerdir ve yerlerine kalıcı dişlerin gelmesiyle diş değişim süreci başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir ve ebeveynlerin bu süreçte sabırlı olması gerekebilir.