Süt Dişleri

Dr. Dt. Ömer Bayar

Çürük süt dişleri genellikle çocukların ilk dişlerinin ortaya çıkmasının ardından beslenme ve ağız bakımı alışkanlıklarının kontrol edilmemesinin ardından ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mutlaka çocuklarda ve bebeklerde ağız bakımı ve sağlığı konusunda anne ve babaların bilinçli hareket etmesi tavsiye edilir. İlk çıkan ve son çıkan süt dişleri arasında yaklaşık 3 yıllık bir zaman diliminden söz edilebilir. Bebeklerde ilk süt dişleri 6 – 12 ay arasında çıkmaya başlar. 10 tane alt çenede ve 10 tanesi üst çenede olmak üzere 20 adet süt dişi 3 yaşına kadar tamamlanır. Süt dişleri çocuk sağlığının en temel unsurlarından biri olduğu için mutlaka bakım önerileri dikkate alınmalıdır.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Süt dişleri hakkında bilgi alırken anne ve babaların mutlaka uzman görüşlerini dikkate alması önerilir. Kulaktan dolma ve halk arasında doğru bilinen yanlışlar çoğu zaman uzun vadede çocukların diş ve ağız problemleri yaşamasına neden olur. İlk süt dişleri 6 – 12 ay arasında çıkar ve 3 yaşına kadar bu süreç devam eder. 6 yaşına kadar çocuklarda süt dişi çürüklerinin oluşmaması için düzenli ağız bakımı ve doktor kontörlü tavsiye edilir.

Hangi Süt Dişleri Dökülür?

Süt dişleri neden dökülür sorusunun birçok farklı yanıtı vardır. Bu nedenle çocukların ilk süt dişlerini çıkarmaya başladığı andan itibaren ek gıdaya geçilmesiyle düzenli takip edilmesi şarttır. 5 yaşına gelen çocuklarda dişlerde sallanma ve damak sorunlarına ilişkin ilk belirtiler hissedilmeye başlar. Bu ilk belirtilerin ardından çocuklarda süt dişleri doğal süreç kapsamında dökülmeye başlayacaktır.

  • 5 – 6 Yaş Arası: Ön – üst kesici dişler.
  • 6 – 7 Yaş Arası: Kesici yan dişler.
  • 9 Yaş ve Üzeri: Köpek dişleri ve ilk azı dişleri.
  • 5 – 10 Yaşından Sonra: Arka azı dişler ve üst azı dişleri.

Her yaş grubunda süt düşlerinin düşme aralığı değişiklik gösterebilir. Doğal sürecin dışında bazı hızlandırıcı etkenler (beslenme, yetersiz bakım vb.) süt dişlerinin çok daha kısa sürede ve ağrılı bir şekilde düşmesine neden olacaktır.

Süt Dişlerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Süt dişi bakımı çocuklar tarafından yapılamayacağı için çocukların bu alışkanlıkları kazanmaları için mutlaka anne veya babasının liderliğinde görerek ağız bakımını öğrenmesi gerekir. Uygun diş fırçaları ve bebek/çocuk için uygun bakım ürünleri bu dönemlerde kullanılabilir. Süt dişleri her halükarda normal dişlere göre daha dayanıksız olacağı için yerine sağlıklı ve güçlü dişlerin gelmesi için ağız bakımı büyük önem taşır.