Yaprak Porselen Ömrü

By ömer bayar

Yaprak porselen kullanım süresi herkes için aynı olmayacaktır. Kişinin porseleni nasıl kullandığı, ağız hijyenine verdiği önem, diş yapısı, yaşı, cinsiyeti ve genetik faktörler gibi pek çok etken yaprak porselen ömrünün belirlenmesinde etkili olur. Yaprak porselen ömrünün uzatılması için kişilerin düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmeye devam etmesi gerekir. Dikkatli bireyler için yaprak porselen kullanım ömrü 15 seneye kadar uzayabilir. Bazı kişiler için bu süre 5 senedir. 1980 senesinden bu yana uygulanan yöntem dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlar ve gülüşünüze güzellik katar. Diş hekimliğinde en çok tercih edilen uygulamalardan bir tanesidir. Lamine Veneer ve Laminate Veneer gibi farklı isimlerle de bilinirler. Uygulama yaptıran kişilerin çevresel etmenler konusunda ekstra dikkatli olmasında fayda vardır.

Yaprak porselen ömrü

Yaprak Porselen Kullanan Kişilerin Dikkat Etmeleri Gereken Noktalar Nelerdir?

Yaprak porselen kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar başında sert kabuklu yiyecekleri yememek gelir. Yapılan dişler sert kabuklar yüzünden kırılabilir. Hasta eğer geceleri dişlerini sıkıyorsa bu kişilerin uyurken mutlaka gece plağı kullanması gerekir. Elastik ve esnek yapısı olan yiyecekler koparılarak yenilmemelidir. Bunun yerine yiyeceklerin dilimlenmesi gerekir. Yalnızca ısırmak için yeterince yumuşak olan gıdaların ısırılarak yenmesi gerekir. Yaprak porselen dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması önemlidir. Ayrıca fırçalama sonrasında diş ipi kullanılmalıdır. Her 6 ayda bir mutlaka diş hekimi görülmelidir. Eğer kişide kalem, toka, iğne ve buna benzer cisimleri ısırma alışkanlığı varsa, bu alışkanlık terk edilmelidir.

Yaprak Porselen Neden Kırılır?

Yaprak porselen kırılması farklı nedenlerden dolayı söz konusu olabilir. Uzmanlar Yaprak porselen kırılmalarını iki farklı başlık altında incelerler. Bunlardan biri biyolojik diğer biyo mekanik nedenlerdir. Kontrolsüz ve noktasal şiddet gelmesi halinde yaprak porselen kırılacaktır. Sert darbe alınması halinde de aynı durum söz konusudur. Çatalın dişe anı gelmesi, farkında olmadan çekirdekli zeytin yemek gibi durumlar yaprak porselin kırılması ile sonuçlanabilir. Eğer diş bakımınıza dikkat etmiyorsanız yaprak porselenin zarar görmesi ve kırılması olasıdır. Biyolojik nedenler olarak çürümeler, kemik kaybı, diş eti çekilmesi ve kanal sistemi ile ilgili sorunlar kast edilir. Biyo mekanik nedenler ise yapıştırma malzemesinin bozulduğu bütün durumları kapsar. Kapanış problemleri, diş yapısında kırılmalar, protez ana taşıyıcı kırılması gibi nedenler de biyo mekanik nedenler başlığı altında incelenir.

Yaprak Porselen Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaprak porselen ömrü

Yaprak porselen bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bu işe özel olarak kullanılan rezin yapıştırıc malzemesi bakım ister. İnsanların büyük bir çoğunluğu bu yapıştırıcı maddenin düşebileceğini düşünseler de, maddenin sağlamlığı göz önünde bulundurulduğunda bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Yaprak porselen yapıştırıcısının sağlam kalması için kişinin gerekli bakımları ihmal etmemesi önemlidir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Kaliteli diş macunu, fırçası, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmalıdır. Ağız bakımını düzgün yapmanız halinde yaprak porselen ömrünü uzatacaksınız. Yaprak porseleni olan bir kişinin uzun ömürlü plakalara sahip olması için beslenmesine de dikkat etmesi gerekir. Yüksek asit içeren kola ve benzeri asitli içecekleri tüketmemek gerekir.

Kimler Yaprak Porselen Yaptırabilir?

Yaprak porselen yaptırmak 18 yaşından büyük herkes için uygun olabilir. Ancak öncesinde uzman diş hekiminin durum değerlendirmesi yapması gerekir. Yaprak porselen yaptırmak isteyen kişilerin mental rahatsızlıkları ve diş sıkma alışkanlığı bulunmamalıdır. Eğer dişlerinizin görünümünden şikayetçi iseniz bu uygulama tam da size göre demektir. Kişinin yalnızca diş görünümünü beğenmemesi yaprak porselen için uygun bir aday olduğu anlamına gelmez. Sağlık analizlerinin, testlerin ve muayenelerin yapılması ve sonuçların yaprak porselen uygulaması için elverişli olması gerekir. Aşağıdaki maddeler size tanıdık geliyorsa, siz de yaprak porselen uygulaması için uygun bir adaysınız demektir:

  • Dişlerinde aralık olanlar,
  • Sürekli göz önünde olan kişiler,
  • İdeal gülüş estetiğini yakalamak isteyenler,
  • Hafif diş çarpıklığı problemi olan bireyler,
  • Dişlerinin daha beyaz olmasını isteyenler,
  • Diş beyazlatma işlemi yaptırmasına rağmen istediği beyazlığı elde edemeyen kişiler rahatlıkla yaprak porselen uygulamasını tercih edebilir.

Yaprak Porselen için Zirkonyum mu, E max mi Tercih Edilmeli?

Yaprak porselen ömrü

Yaprak porselen malzeme seçimi mutlaka konu hakkında bilgi ve deneyim sahibi olan hekim tarafından yapılmalıdır. Malzeme seçimi yapan hekim hastanın beklentilerini, ağız yapısını, elde etmek istediği görüntüyü ve diğer faktörleri değerlendirmeye alacaktır. Zirkonyum maddesinin özelliği ışığı geçirmesi ve sağlam olmasıdır. Emaz ise en popüler porselen malzemelerinden bir tanesidir. Malzeme seçimi yaparken malzemenin dişte doğal görünmesi gerekir. Porselen lamine kullanılması uygun olsa da, bu malzeme çok ince olduğu için kırılma riski bulunur. Ya da çatlayabilir. Bu olumsuz durumlardan kaçınmak için kırılmaya yol açabilecek davranışlardan kaçınmanız önemlidir. Diş fırçalamak ya da diş ipi kullanmak kesinlikle kaplamalara zarar vermez. Aksine sağlıklı dişlere sahip olmak için dişlerinizi günde 2 kere fırçalamalı ardından diş ipi ile ulaşılması zor yerlere ulaşarak Yaprak porselen ömrünü uzatmalısınız.