Sinüzit; viral, bakteriyel veya diğer solunum sistemi hastalıklarının neden olduğu sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüzit oluşumuna en çok katkıda bulunan etken, soğuk algınlığıdır. Ancak, sinüziti tetikleme potansiyeline sahip başka faktörler de vardır. Bu faktörlerden biri de üst dişlerdeki enfeksiyonlardır.
Çoğunlukla üst küçük azı dişlerinin kökleri, elmacık kemiklerinde bulunan ve hava dolu bir boşluk olan maksiller sinüsün hemen yanında yer alır. Bu dişlerden biri enfekte olursa enfeksiyon, kolaylıkla maksiller sinüse yayılabilir. Bu noktada odontojenik (ikincil) olarak adlandırılan sinüzit ortaya çıkabilir.
Birçok kişi, sinüzitin gerçek nedeninin farkında değildir. Daha ziyade hastalar, sinüzitin çoğunlukla üst solunum yolu problemlerinden veya alerjik reaksiyonlardan ortaya çıktığını düşünürler. Bunun en büyük nedeni, diş enfeksiyonlarının yaygın olarak belirti göstermemesidir. Bu durum da odontojenik sinüzitin doğru bir şekilde teşhis edilmesini zorlaştırır.
Üst Dişlerdeki Enfeksiyonlar ve Sinüzit
Sinüzit, diş ağrısına neden olabilir. Ancak bunun tersi de doğrudur, yani üst dişlerdeki enfeksiyonlar, sinüzit başlangıcını uyarabilir. Kökenine göre sinüzit çeşitleri, rinojenik maksiller sinüzit ve odontojenik maksiller sinüzit olarak birbirerinden ayrılırlar.
Rinojenik sinüzit problemi, soğuk algınlığı, alerjik rinit veya burundaki bir problemden dolayı meydana gelen iltihabi bir hastalıktır.
Odontojenik maksiller sinüzite ise dişlerdeki enfeksiyonlar neden olur. Dişin sinirinde apse olması, diş çekimlerinin yanlış yapılması veya fistüllerin iyi tedavi edilmemesi durumunda diş ağrıları, sinüzite katkıda bulunur.
Üst dişlerdeki enfeksiyonların neden olduğu sinüzitin belirgin semptomları vardır. Örneğin bu sorunda ağrı, sadece bir taraftadır ve genel olarak yanak bölgesindedir. Zaman içerisinde bu ağrı, çene altına yayılabilir. Bununla birlikte dişteki enfeksiyonların neden olduğu sinüzitin, burun tıkanıklığından ağız kokusuna kadar başka belirtileri de vardır.
Diş Hekimi Sorunu Çözebilir
Sinüzit varlığında, buna neden olan diş problemi ortadan kaldırılmadığı sürece antibiyotik tedavisi fayda sağlamaz. Enfeksiyon kaynaklı sinüzitin tedavisi hem sinüslerin hem de enfeksiyonun kaynağındaki dişin tedavisine dayanır.
Diş tedavisi, çoğunlukla endodontik (kanal tedavisi) bakıma dayanır. Nadiren de olsa diş hekimi, sinüzitin başlangıcında dişi çekmek zorunda kalabilir. Ancak bu müdahalede, ağız ve sinüs arasında bir iletişim riski ve dolayısıyla yeni bir sinüzitin ortaya çıkma ihtimali olabilir. Bu riski önlemek için özellikle de açıklık çok büyükse diş hekimi, bir flep kullanarak bunu kapatabilir.
Sonuç olarak düzenli bir ağız ve diş bakımı sinüzitin ortaya çıkma ihtimalini azaltır. Ayrıca her yıl en az iki defa diş hekimini ziyaret etmek de çok önemlidir.