Sigara ağız sağlığını etkiler mi sorusu, sigara tiryakileri tarafından sıkça araştırılan bir konudur. Sigara sadece ağız ve diş hastalıklarını değil, neredeyse tüm hastalıkları tetikleyebilmektedir. Sigara sadece hastalıkları tetiklemekle kalmaz aynı zamanda vücutta oluşan hastalıkların iyileşmesinin de gecikmesine de neden olur.
Sigara ve ağız sağlığı birbiri ile bağdaşmayan iki konudur. Yani sigara içen birinin ağız sağlığını koruması çok güçtür. Sigaranın ağız sağlığı açısından bilinen olumsuz etkileri şu şekildedir:
- Sigara içmek ağız ve gırtlak kanserine sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda gırtlak ve ağız kanserine yakalanan kimselerden %90’ının daha önce sigara kullandığı göze çarpmaktadır.
- Sigara içen kimsenin dişlerinde katran artıklarından dolayı lekelenmeler oluşmaktadır.
- Diş eti çekilmesi, diş eti iltihaplanması gibi diş eti hastalıklarının oluşmasında sigara içmek oldukça etkili olmaktadır.
- Sigaranın diş sağlığı kadar dil sağlığını da etkilediği bilinmektedir. Sigara dilde siyah bir görüntünün oluşmasına neden olmaktadır.
- Sigara ağızda dişlerin çürümesini hızlandırmakta ve çürük dişlerin kurtarılma ihtimalini minimuma indirmektedir.
- Sigara içmek ağız sağlığı için uygulanan tedavilerin olumlu sonuç vermesini engelleyebildiği gibi tedavi sürecinin uzamasına da neden olmaktadır.
- Sigara içmek dildeki tat alma dokularının da körelmesine neden olmaktadır.
- Sigara içmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve böylece ağız sağlığını da olumsuz etkileyecek hastalıklara yakalanma ihtimalinin artmasına neden olmaktadır.
- Sigara içmek dişlerin sararmasına neden olmaktadır.
Sigara İçenlerin Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Sigara içenlerin ağız bakımı sigaranın ağız sağlığı açısından olumsuz etkilerini yaşayarak öğrenen kimseler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Sigara ve ağız sağlığı için ağız bakımı şu şekilde olmalıdır:
- Sigara içenlerin düzenli olarak diş doktoruna muayene olmaları gerekmektedir.
- Sigara içenler dişlerini düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve diş hekiminin önerisi ile gargara yapmalıdır.
- Sigara içenlerin günde 3 defa ve minimum 3 dakika boyunca dişlerini fırçalamaları gerekmektedir.
Sigara İçenler Hangi Durumlarda Gecikmeden Diş Hekimine Başvurmalıdır?
Sigara içenlerin doktora başvurması gereken durumlar, her ne kadar diş hekimine düzenli muayene olunması gerekse de bu durumların görülmesi halinde hemen muayene olunması gereken durumlardır:
- Dudak, diş eti ve ağzın diğer kısımlarındaki siyahımsı bir renge sahip şişliklerin ortaya çıkması
- Sigara içen kimsenin ağzında sıklıkla kanama olması
- Yüzde, boyun bölgesinde veya ağız bölgesinde sürekli bir şekilde yara oluşması
Sigara İçmek Ağız Kokusuna Neden Olur Mu?
Sigara nedeniyle ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Sigara ve ağız sağlığı kavramlarını birbirinden uzaklaştıran bir diğer etken de ağız kokusu problemidir. Bu problemi çözmek için diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.