Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi

Randevu al
Whatsapp

Şeffaf diş plakları ile ortodontik tedavi, son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelere bağlı olarak ortodontik tedavilerde de uygulamaya konulan yöntemlerden biridir. Dişlerde yaşanan çapraşıklıkların telsiz bir şekilde tedavi edilmesinde şeffaf plaklar daha popüler bir hale gelmektedir. Diş çarpıklıklarını düzeltme tedavisinde uygulanan yeni teknoloji şeffaf plak ortodontik tedavisi sayesinde, şeffaf diş teli kullanmanıza gerek kalmadan tamamen şeffaf plaklar aracılığı ile dişlerinizi olması gereken ideal pozisyona getirebilirsiniz.

Diş hekimliğinin en çok başvurulan özel alt dallarından biri olan ortodonti dünyasında da tüm sektörlerde olduğu gibi teknolojik gelişmeler görülmektedir. Dişlerinde çarpıklık olan kişilerin gerek estetiksel gerekse de işlevsel olarak yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılmasında etkili bir yöntem olan şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, dişlerin tel kullanımı gibi estetik kaygılara zemin hazırlamadan düzeltilmesini sağlamaktadır.

Şeffaf Plakların Özellikleri Nelerdir?

Ortodontik tedavide kullanılan şeffaf plakların özellikleri bakımından dişlerinde çarpıklık bulunan kişilere pek çok avantaj sağladıkları görülmektedir. Nitekim bu plaklar adından da anlaşılacağı üzere tamamen şeffaf plaklardan oluşmaktadır. Bu özelliği sayesinde kişinin ağzına dışarıdan bakıldığında fark edilmesi hemen hemen imkansızdır. Hatta dişlerin düzeltilmesinde şeffaf plakalar kullanmanız durumunda ailenizin üyeleri gibi en yakınlarınız bile dişlerinizde plak olduğunu fark etmekte zorlanacaktır.

Ortodontik diş tedavisinde yeni teknolojinin bir ürünü olarak kullanılan şeffaf plakların en büyük özelliklerinden biri de hastanın istediği zaman bu plakları takıp çıkarma imkanına sahip olmasıdır. Öte yandan şeffaf plak tedavisi ağrısız tedavi yöntemidir. Metal braketlerde ve tellerde sıkça karşılaşılan dişlerde ve diş etlerinde ağrı, sızı gibi acı hisleri ile kesinlikle karşılaşılmadan tedavi olunması mümkün olmaktadır.

En büyük avantajlarından biri de metal ya da şeffaf diş teli gibi tedavi yöntemlerinde öne çıkan estetiksel kaygının bu tür ortodontik tedavilerde bulunmamasıdır. Aile, iş ve sosyal yaşamınızda diş teli ile gözükme gibi kaygılarınız olmadan günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz. Özellikle gençlerde psikolojik sorun haline getirilen diş tellerinin yerine popüler bir şekilde tercih edilen bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Şeffaf plak tedavisinin sağladığı avantajlar oldukça fazladır. Ancak ortodontik diş tedavilerinde şeffaf plak kullanmanın sağladığı en büyük avantaj, hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemeyecek özelliklere sahip olmasıdır. Çıkarılabilir olması sayesinde hastalar yemek yerken, diş fırçalarken, bir şey içerken bu plakları çıkarabilirler ve böylelikle hayat kalitelerinden ödün vermeden dişlerini düzgün bir hale getirme avantajından yararlanabilirler.

Tedavide metal braketler kullanılmadığı ve şeffaf plağın da yumuşak materyallerden üretildiği için hastanın diş ve diş etlerinde herhangi bir rahatsızlık görülmesi mümkün değildir. Bununla birlikte şeffaf plaklar ile ortodontik tedavilerde her yaş grubuna özel olarak ölçüm alınarak diş plakları hazırlamak mümkün olmaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisine Hemen Başlanılabilir Mi?

Şeffaf plaklarla ortodontik tedaviye başlama süreci, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflarının, röntgenlerinin çekilmesinin ardından son olarak ağız içi dijital tarayıcı ile alınan 3 boyutlu ölçüyle birlikte başlamaktadır. Diş hekimliğinde ortodontik tedavi uzmanları tarafından hastanın dişlerini düzeltecek plak yapımı yaklaşık 3-4 gün içinde tamamlanmaktadır. Çıkarılabilir özellikte seri halinde alignerlardan meydana gelen görünmez sistemde her aligner sizin diş yapınız göz önünde bulundurularak özel olarak üretilir.

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi süresi, hastanın mevcut dişlerindeki çarpıklık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak şeffaf plak ortodontik tedavisi hafif ve orta çapraşıklarda kullanıldığı için şeffaf plak tedavi süresinin normal ortodontik tedavi süresine göre daha kısa sürede sonuçlandığı görülmektedir.

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavide Ağrı Olur Mu?

Şeffaf plak uygulamasında ağrı, sadece plaklar ilk takıldığında hissedilmektedir. Hastanın dişlerine şeffaf plaklar takılırken belirli bir güç uygulanmaktadır ve bunun oluşturduğu bir ağrı olmaktadır. Ancak hastanın dişlerinin şeffaf plaklara uyum sağlaması ile beraber ağrı geçmektedir.

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavide Seans Aralıkları Ne Kadardır?

Şeffaf plak tedavisinde kontrol aralıkları, bir aylık periyotlarda olmaktadır. Hasta her gittiğinde 2 adet şeffaf plak almaktadır. 15 günde bir şeffaf plakları değiştirerek kullanması gerekmektedir.

Şeffaf Plaklar Ne Kadar Süre Takılmalıdır?

Şeffaf plakların takılma süresi, gün içerisinde yaklaşık olarak 20 saat olması gerekmektedir. Hastanın sadece yemek yediği süreç içerisinde şeffaf plakları çıkartması gerekmektedir. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi gören hastanın yemek haricinde şeffaf plaklarını çıkartmak istemesi durumunda, gün içerisinde maksimum 1 veya 2 saat çıkartabilme hakkı bulunmaktadır.

Şeffaf Plaklar İle Yemek Yenir Mi?

Yemek yerken şeffaf plakların çıkartılması gerekmektedir. Termoplastik bir yapısı olduğu için şeffaf plaklar sıcakta deforme olmaktadırlar. Dolayısı ile kahve gibi sıcak içecekler tüketilirken de şeffaf plakların takılmaması gerekmektedir. Ancak hasta normal sıcaklıktaki veya serin içecekleri şeffaf plak takılı iken tüketebilmektedir.

Şeffaf Plaklar Karşıdan Bakıldığında Görünür Mü?

Şeffaf plakların uzaktan görünmesi çok karşılaşılan bir durum değildir. Şeffaf oldukları için genellikle uzaktan bakanlar hastanın ağzında şeffaf plak olup olmadığını anlamamaktadırlar.

Şeffaf Plak Kullananların Konuşması Etkilenir Mi?

Şeffaf plağın konuşmaya etkisine bakıldığında; hasta ilk kullanmaya başladığı süreç içerisinde bazı sıkıntılar yaşayabilmektedir. Ancak kısa süre içerisinde şeffaf plağa alışması ile beraber konuşurken problem yaşamamaktadır. Yine de uzun bir konuşma yapması gereken hastaların şeffaf plak ile rahat edemeyeceğini düşünmesi durumunda; konuşma süresince şeffaf plağı çıkartmasında bir sakınca olmamaktadır.

Şeffaf Plağın Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Şeffaf plağın temizlenebilmesi için gün içerisinde en az 2 kere ışık sı yardımı ile temizlenmesi gerekmektedir. Akan suyun altında şeffaf plak temizlenirken diş fırçası yardımı ile plakta biriken atıklar plağın yüzeyinden kaldırılmalıdır.

Şeffaf Plak Kullananlar Bu Süreçte Sigara İçebilir Mi?

Şeffaf plakla sigara içmek tavsiye edilmeyen bir durumdur. Sigara kullanmayan bir hasta ile kullanan hasta kıyaslandığında, şeffaf plakların renginde farklılık olduğu ve sigara kullananın plağının sarardığı görülebilmektedir. Ancak 2 haftalık periyotlarda şeffaf plak değiştirildiğinde çok belirgin ve rahatsız edici bir sararma olmamaktadır.

Tedavi Süresi Şeffaf Plaklarda Mı Normal Diş Tellerinde Mi Daha Kısadır?

Şeffaf plak ve normal diş telinin tedavi sürelerine bakıldığında; hastadan hastaya göre değişiklik gösteren bir durumdur. Şeffaf plak tedavisinde bilgisayar teknolojisinden yararlanılmaktadır ve hareket etmesi istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmayacak şekilde yapılmaktadır. Ayrıca hafif ve orta çapraşık dişlerin tedavisinde kullanıldığı için şeffaf plaklarla tedavi süresi daha kısa olmaktadır. Normal ortodontik tedavilerde tedavinin tamamlanması için gereken süre hasta için bilinmemekle beraber, şeffaf plakla tedavinin bitimi için gereken süre konusunda hasta kaygılanmamaktadır.

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi Pahalı Mıdır?

Şeffaf plak tedavisinin fiyatına bakıldığında; normal diş telleri ile kıyaslanır ise daha maliyetli bir tedavi olduğu görülebilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Tamamlandıktan Sonra Dişlere Ek Bir İşlem Yapılır Mı?

Şeffaf plak tedavisinden sonra dişlere tel takılması bütün ortodontik tedavilerden sonra karşılaşılan bir durumdur. Şeffaf plaklarla ortodontik tedaviden sonra hastanın dişlerinin iç kısmına tel takılmaktadır. Bu teller dışarıdan bakıldığında görünmemektedir. Hastanın dişlerinin oynamaması ve tedavi ile alınan sonucun geri dönmemesi için takılan tellerdir. Hastanın bu telleri ne kadar süre takacağını ise doktoru belirlemektedir.