Protez veya dolguların çıkması durumu, hastaların yaşayabildiği problemlerden birisidir. Restorasyonlar ve diş dolguları ömürlük kullanım imkanı sunan tedavi seçenekleri değildir. Bu nedenle belli bir süre sonra tamamı ömrünü tamamlamaktadır. Protez veya dolguların düşmesi veya kırılması, değiştirilmeleri gerektiğine bir işaret olarak algılanabilmektedir. Bunun yanında protez veya dolguların düşmesi gibi durumlar yalnızca değiştirilmesi gerektiğine bir işaret değildir. Bazı durumlarda kişilerin yanlış hareketleri nedeniyle de dolgu düşmesi problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Protez Neden Düşer?
Protez düşmesi, birçok yanlış hareket neticesinde meydana gelebilmektedir. Protez düşmesi ve kırılması problemlerinden kaçınmak için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kabuklu yemişler gibi sert gıdaların dişlerle açılması
- Yapışkan gıdaların dikkatsizce çiğnenmesi
- Yalnızca tek bir tarafı kullanarak çiğnenmesi
- Dişlere gelecek darbelerden sakınılmaması
- Alkollü içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi
- Ağız bakımına gerekli özenin gösterilmemesi
- Dişleri temizlemeden sakız gibi yapışkan madde kullanılması
- Tırnak, kalem ısırma gibi alışkanlıklar
- Protez yapıldıktan sonra ilk dönemde bakımına gerekli özeni göstermemek
- Doktor kontrollerine devam etmemek
Dolgu Neden Düşer?
Diş dolgusu düşmesi, kişiyi ağrı ve rahatsızlık hissi ile baş başa bıraktığı için hemen müdahale edilmesi gereken durumlardan birisidir. Bu nedenle protez veya dolguların düşmesi gibi bir durumda mutlaka diş hekimine gitmeniz mantıklı olacaktır. Dolguların düşmesine neden olan haller şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sert ısırmak
- Dolgunun ömrünü tamamlamış olması
- Diş gıcırdatma
- Diş sıkma
- Ağız bakımına gerekli özenin gösterilmemesi
- Sakız gibi yapışkan maddelerin dolgulu diş üzerinde kullanılması
- Dişlere ekstra kuvvet uygulanması
Dolgu veya Protez Düşerse Ne Yapmak Gerekir?
Protez ve dolgu düşmesi durumunda yapılması gerekenler arasında en önemlisi, diş hekimine müracaat etmektir. Protez veya dolguların düşmesi, estetik açısından problemlere neden olabileceği gibi uzun vadede diş rahatsızlıklarına da sebep olmaktadır. Bu nedenle daha sonraki süreçte kanal tedavisi veya diş kaybı gibi olumsuzluklarla baş başa kalmamak için mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Dolgu veya protez düşmesi durumlarında diş doktorunuz gerekli incelemeyi yapmakta ve sebebini araştırmaktadır. Bu süreçte diş hekiminizle sağlıklı bir iletişim kurmanız önem arz etmektedir. Öykünüzü doğru bir şekilde anlatmalısınız. Diş hekiminiz röntgen ve tanı işlemlerinden sonra çözülmesi gereken probleminizi tedavi edecektir. Genellikle bu gibi durumlar meydana geldiğinde dolgu veya protezin yenilenmesi yoluna gidilmektedir.