Porselen Kaplama Dişler

Randevu al
Whatsapp

Dişleri porselen kaplamak, dişte yer alan estetiği bozucu harsların ortadan kaldırılması için uygulanan yöntemdir. Porselen diş kaplam, elde edilen porselen temli kaplama malzemesi ile orijinal diş yüzeyinin kaplamsı uygulaması olarak ifade edilir. Doğal diş renginde ve doğal görünümde porselen kaplamlar, kişinin hasar gören her dişi için ayrı ölçülerde uygulanır. Porselen kaplama dişler için çeşitler, uygulandığı kişiler, uygulama aşamaları hakkında bilgiler alt başlıklardan öğrenilirler.

Porselen Kaplama Dişler İçin Çeşitler

Porselen diş kaplama türleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Porselen diş kaplama,
  • Seramik kullanımlı porselen diş kaplama,
  • Metal madde kullanımı ile porselen diş kaplama,
  • Diş ön ve arka bölümlerinin her ikisi için porselen diş kaplama, uygulamaları porselen diş kaplama yöntemi türleridir.

Bu kaplama çeşitlerinden hangisinin uygulanacağı, dişte yer alan hasar durumuna ve kişinin sahip olduğu doğal diş rengi özelliğine göre belirlenir. Porselen diş kaplama türleri, kaplama işlemi için kullanılan ek materyallerin özelliklerine bağlı olarak şekillenirler. Ana madde porselen olacak şekilde, kaplama uygulaması sırasında kullanılan seramik ve metal gibi yan malzemelerin belirlenmesi ile porselen diş kaplama türlerinden hangisinin uygulanacağı konusunda karar verilir.

Porselen Kaplama Dişler Kimlere Uygulanır?

Porselen kaplama diş uygulaması yapılanlar hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Dişlerinde çarpıklık problemleri bulunanlar,
  • Diş diziliminde diş eksikliği bulunanlar,
  • Diş dolgusu uygulaması ile diş çürüme bölgesi tedavi edilemeyecek büyüklükte olan kişiler,
  • Ön kısımda ve diş diziliminde kırık, aşınmış dişleri bulunana kişiler, porselen kaplama uygulaması yapılan bireylerdir.

Porselen kaplama dişler sayesinde bu problemlere yönelik tedavinin sağlaması ve kişinin gülüş estetiğine kavuşması elde edilir.

Porselen Diş Kaplama Uygulama Aşamaları

Porselen diş kaplama uygulama adımları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Uzaman hekimce porselen kaplama işlemi yapılacak dişlerin ölçüm işlemleri yapılır.
  • Dişlerin porselen kaplamaya uyumlu hale gelmesi için gerekli görülmesi halinde diş kesim işlemleri yapılır.
  • Porselen kaplamanın tasarımı laboratuar ortamında, ölçülere uygun şekilde yapılır. Bu süre. 3 ila 4 gün sürer.
  • Son halini alan kaplamalar, kişinin ölçümü alınana diş bölümlerine uygulanır.

Kaplamanın tasarlanması aşamasında kişinin ten rengine ve doğal görünümlü diş rengine en uygun porselen kaplamanın oluşturulması sağlanır. Porselen kaplama için doğal renk seçimi sayesinde, kişinin gülüşünde estetik bir görünüm elde edilir. Porselen kaplama dişler için işlemler, ileri düzeyde diş eti rahatsızlığı bulunan ve kanal tedavisi uygulanması gereken hastalara, kanal tedavisi ve diş eti hastalıkları tedavisi işlemleri sonrası uygulanır.

Porselen Kaplama Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Porselen kaplama dişin kullanım ömrüne bakıldığında; hastadan hastaya göre değişiklik gösterdiği görülmektedir. Hastanın kişisel ağız bakımına gösterdiği özen, rutin diş hekimi kontrollerinin nasıl geçtiği gibi

etkenler ile beraber her hastanın porselen kaplama dişini kullanabileceği süre değişiklik göstermektedir. Diş bakımlarının aksatılmaması durumunda, 10 veya 15 yıl gibi bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bazı hastalar bir süre sonra değişime ihtiyaç duydukları gibi bazı hastalarda da porselen diş kaplama işlemi yapıldıktan sonra değişim yapılması gerekmemektedir.

Porselen Kaplama Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Porselen kaplama dişin artıları aşağıda verilmiştir:

  • Dayanıklı bir materyalden yapılmaktadır ve bu sayede uzun süre porselen kaplama dişin kullanılabilmesi mümkün olmaktadır.
  • Maliyeti daha düşük olduğu gibi estetik görünüm bakımından da tercih sebebidir.
  • Porselen kaplama diş tedavisinin süreci birçok diş tedavisi ile kıyaslandığında kısa sürmektedir.
  • Gülüş tasarımına katkı sağlayan bir tedavidir.

Zirkonyum Kaplama Dişler İle Porselen Kaplama Dişler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Porselen ve zirkonyum kaplamaların farkları aşağıdaki gibidir:

  • Porselen kaplama dişler, metal destekli olmaktadırlar. Altın veya platinden meydana gelen metal köprü kullanılmaktadır. Metal kullanılmasının nedeni ise; dayanıklılığı arttırmaktır. Bu sebeple kullanılan metaller ile beraber maliyet de artmaktadır. Ancak zirkonyum kaplama dişlerde metal desteği kullanılmamaktadır. Zirkonya maddesinin oksijen ile birleşmesi ile beraber dayanıklılık sağlanmaktadır. Metaller ile diş ve diş etinin tam uyumlu olmaması nedeni ile de zirkonyum diş kaplama diş eti ile daha uyumlu olmaktadır.
  • Porselen kaplama dişin ışık geçirgenliği bulunmamaktadır. Dolayısı ile doğal diş renginden daha uzak bir görünüm elde edilmektedir. Dişe sabitlenecek olan metallerin rengi karartılmaktadır ve diş etinin etrafında mor renk görülebilmektedir. Ayrıca diş eti çekilmesi de olabilmektedir. Zirkonyum kaplama diş ise; ışık geçirgenliği olan zirkonyum maddesindendir. Bu sayede doğal diş rengine yakınlık sağlanabilmektedir.
  • Porselen kaplama diş, diş etine tam olarak oturmamaktadır. Dolayısı ile kaplama ile dişin arasında boşluk oluşabilmektedir. Oluşan boşlukta ise; gıda artıkları birikebilmektedir. Dolayısı ile hem doğal dişler çürüyebilmektedir hem de ağız kokusu oluşabilmektedir. Zirkonyum kaplama dişer; diş etine veya diş yüzeyine zarar vermedikleri gibi diş eti ile de uyumludurlar. Ekstra bir sıcak soğuk hassasiyeti durumu yaşanmamaktadır.
  • Zirkonyum kaplama dişlerin maliyeti, porselen kaplama dişlere göre daha fazladır. Ancak kullanım ömrü olarak bakıldığında da zirkonyum kaplama dişler daha uzun ömürlüdür.
  • Zirkonyum kaplama diş yapımında; doğal dişlere inceltme veya törpüleme işlemi oldukça az yapılmaktadır. Ancak porselen kaplama dişlerde, porselenin görüntüsünün daha estetik olması amacı ile kesme ve törpüleme işlemi daha fazla yapılmaktadır.

Porselen Kaplama Dişlerin Fiyatları Nelere Göre Belirlenmektedir?

Porselen kaplama dişlerin ücretlerini belirleyen etkenler şu şekildedir:

  • Porselen kaplama dişleri yapan diş hekimi büyük bir önem taşımaktadır. Tecrübeli bir diş hekimi ile bu işlem gerçekleştiğinde başarı sağlanabilmektedir. Ayrıca hekimlere bağlı olarak tedavi ücretleri de değişebilmektedir.
  • Porselen diş yapımında kullanılan malzemenin kalitesi, fiyatı belirlemektedir. Kaliteli malzemeden yapılmış olan porselen dişler ortalama 10 veya 15 yıl gibi bir süre kullanılabileceği için hastaların malzeme seçiminde belirli bir kalitenin ve fiyatın altına inmemeye özen göstermelilerdir.
  • Porselen diş kaplamanın 4 farklı uygulama metodu bulunmaktadır. Bu uygulama türlerine göre porselen diş kaplamanın fiyatları da değişiklik göstermektedir.
  • Porselen kaplama yapılacak olan diş sayısı ile doğru orantılı olarak tedavi ücreti de artmaktadır.