Ankara Ortodontik Tel Tedavisi
Ankara Ortodontik diş teli tedavisi, diş hekimliğinin özel bir dalı olarak, dişlerde ve yüzde bulunan düzensizliklerin teşhis edilmesi, bu düzensizliklerin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi şeklinde gerçekleştirilen bir diş hekimliği uygulamasıdır. Tıbbi literatürde maloklüzyon adı verilen düzensiz ya da kötü kapanış hareketleri Ankara tel tedavisi ile sorunsuz olarak düzeltilebilmektedir.
Diş büyüklüklerinin, çenenin büyüklük ya da genişlilik yapısı ile uyumlu olmadığı durumlarda, dişler çene kemiği üzerinde yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı olarak dizilebilmektedir. Kişinin küçük yaşlarından itibaren diş gelişiminde zaman içinde meydana gelen bu tür iskeletsel ve dişsel bozukluklarda, dişlerin normalde olmaları gereken dizime getirilmesi için uzman diş hekimleri tarafından Ortodontik tedavi uygulanmaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisinin Uygulama Yaşı Var Mıdır?
Ortodontik tel tedavisinin uygulama yaşı konusunda herhangi bir kısıtlama ya da yaş limiti yoktur. Her yaşta tedavi edilebilen diş çapraşıklıkları için uzmanların hazırladığı diş telleri ile tedavi uygulamasına geçilmesi normaldir. Fakat çenelerin önde ya da geride olması şeklinde ifade edilebilecek iskelet sisteminden kaynaklanan bozuklukların tedavi edilebilmesi için 12 yaş sınırı bulunmaktadır. 12 yaş öncesinde yapılmayan bu tür çene kemiği düzensizliklerinin ileriki yaşlarda tedavi edilmesi oldukça zorlaşmaktadır. Yine de hastaların 7 yaşından önce Ortodontik muayene olmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Sabit Ortodontik Tedavi Nedir?
Sabit Ortodontik tedavi yöntemi yani diş teli tedavisi, bütün sit düşleri düşmüş ve daimi dişler ağza yerleştikten sonra uygulanan Ortodontik diş tedavisidir. Bu tedavi yönteminde 12 yaşını geçmiş bireylerin dişlerinin ön yüzeylerine adına braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çeklikten yapılan ya da porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavi yöntemidir.
Dişlerinin diziliminde çapraşıklıklar görülen hastalar, sabit Ortodontik tedavi yani diş teli tedavisi ile yaklaşık bir buçuk ya da iki yıl içinde dişlerinin düzgün bir şekilde olmasını sağlayabilmektedir.
Ortodontik Tedavide Braket Çeşitleri
Ortodontik tedavilerde kullanılan braket türleri genellikle ikiye ayrılmaktadır. Ortodontik tedavilerde metal ya da paslanmaz çelikten üretilen braketlerin yanı sıra porselen yani şeffaf braketler de kullanılabilmektedir. Bu diş telleri dişlerin ön yüzlerinde bulunan braketlere tutturularak Ortodontik tedavi gerçekleştirilmektedir.
Dişlerin iç yüzüne uygulanan sistem de diş hekimliği literatüründe lingual Ortodonti olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğu için telin dışarıdan gözükmesi mümkün değildir. Diş hekimliğinde yapılan Ortodontik uygulamalarda, son dönemde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerin özelliği ise, diş hareket hızının klasik sisteme göre daha hızlı gerçekleşmesidir. Kapaklı braketlerin de şeffaf ya da metal görünümde olanları bulunmaktadır.
Ortodontik diş teli tedavilerinde kullanılan braketlerin alternatifi olarak şeffaf plaklar ile Ortodontik tedaviler de yapılabilmektedir. Bu tür tedavilerde diş teli yani braketlerin yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Kuvvet diş teli yerine bu plaklar sayesinde dişlere iletilmektedir.
Sabit Ortodontik Tedavi Dişlere Zarar Verir Mi?
Sabit Ortodontik tedavinin dişlere zarar vermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun aksine dişlerin çene kemiği üzerinde düzgün konumlanmalarını sağlayarak daha düzgün bir ağız iç dengesi ve görünümünün sağlanmasında faydalı olmaktadır. Bununla birlikte ankara diş teli tedavilerin dişleri çürütme gibi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Dişlerin çürümesi sorunu ağız temizliğinin yeterli seviyede yapılmaması durumunda söz konusu olmaktadır. Ancak Ortodontik tel tedavisi süresince ağız temizliğine de gerekli önem gösterileceği için dişlerin çürümesi gibi bir durumun meydana gelmesi mümkün olmamaktadır.
Ortodontik Tel Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş teli tedavisinin mantığı; belirli bir süre boyunca hastanın dişlerine sabit bir güç uygulanmasına dayanmaktadır. Ancak uygulanacak olan gücün hastanın dişlerine ve dişlerini çevreleyen dokulara zarar vermemesi gerekmektedir. Hafif bir basınç uygulaması yapılarak hastanın dişlerinin daha estetik bir görüntü oluşturabilecek pozisyonda olması sağlanabilmektedir. Dişlere yapışmış olan ve üzerinde de tellerin geçtiği delikler olan aparatlar braket olarak adlandırılmaktadır. Braketler dişlerle temas halinde olduğu için tedaviye katkı sağlamaktadırlar. Dişlerin doğru yönlendirilmesi için gerekli görev braketlere düşmektedir.
Ortodontik tel tedavisi ile dişlerin kemik içerisinde hareket etmesi hedeflenmektedir. Dolayısı ile bu kolay bir işlem değildir ve kısa süre içerisinde de gerçekleşmemektedir. Diş hekimleri ortalama olarak 1 aylık bir süreçte 2 mm hareket olabileceğini öngörmektedirler. Tedavi planı hastadan hastaya göre farklılık gösterdiği için bazı hastalar bu süreç içerisinde elastik ajanlar kullanabilmektedirler. Hastanın kendisinin değiştirilebileceği bu lastikler de dişlerin hedeflenen noktaya yönlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber ortodontik tel tedavisinin sürecinde de değişiklikler olmaya başlamaktadır. Tedavi süresi daha kısa olmaktadır. Ayrıca hastanın tedavisinin tamamlanması için gerekli olan seans sayısı da azalmaktadır. Kullanılan materyaller konusunda birçok çeşit bulunmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; hasta braket konusunda metal, seramik ve cam seçeneklerine sahiptir.
Yetişkinlerde Ortodontik Tel Tedavisi Nasıldır?
Yetişkinlerde diş teli uygulaması için geç kalınmış sayılmamaktadır. Hem ortodontik tel tedavisi hem de diş hekimliğinin diğer dalları kullanılarak yetişkinlerde dişler daha estetik bir hale getirilebilmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber diş teli tedavisinden alınan sonuçların daha başarı olması ile diş teli kullanan yetişkin sayısı artış göstermiştir. Ancak yetişkinlerde ortodontik tel tedavisinin tek bir dezavantajı bulunmaktadır. Önceden beri süregelen düzensizlikler, diş çekimi dolayısı ile diğer dişlerin yer değiştirmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir.
Diş Telinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Diş teli temizliğinde hastanın yumuşak bir fırça kullanması gerekmektedir. Sert fırçalar braketlerin hasar görmesine neden olabilmektedir. Fırçalama işlemi sırasında hastanın fırçayı bastırmaktan kaçınması gerekmektedir. Braketlerin arasının da düzgün bir şekilde temizlenebilmesi için arayüz fırçaları kullanılabilmektedir. Özellikle tek ucu sertleştirilmiş olan diş ipleri de diş tellerinin bakımında etkili olmaktadır. Hastanın gün içerisinde ağız bakımını ve hijyenini aksatmaması gerekmektedir. Günde en az 3 kere dişlerini fırçalamalıdır.
Ortodontik Tel Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş teli tedavisi için önemli noktalara bakıldığında; oldukça uzun sürebilen ve dolayısı ile hem sabır hem de kararlılık isteyen bir tedavi olmaktadır. Hastanın tedaviye başlamadan önce tedavi süreci ile ilgili detaylı bilgileri edinmesi gerekmektedir. Ayrıca diş hekiminin tedavi ile ilgili yaptığı uyarıların dikkate alınması gerekmektedir. Süreç içerisinde hasta diş teli takarken eğer devamlı bir ağrı hisseder ise; bu durumda doktoruna danışması gerekmektedir.
Ortodontik tel tedavisi gören hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Elma, armut, ekmek, cips, kuruyemiş gibi sert yiyecekleri bu süreçte tüketmemelidir. Ayrıca jelibon, lokum, karamelli çikolata ve sakız gibi yapışkan besinlerden de uzak durması gerekmektedir. Alkollü ve gazlı içecekler, braketlerin yerinden oynamasına sebep olabileceği için tedaviyi olumsuz etkilemektedir. Diş tellerinin zarar görmemesi adına; yumuşak, sulu ve kolay parçalanabilen yiyecekler tercih edilmelidir.
Ortodontik tel tedavisi görülen süre boyunca hastanın ağzını ve dişlerini darbelere karşı koruması gerekmektedir. Özellikle futbol, basketbol gibi sporlar ile uğraşanlar; bu süreçte ağızlarına darbe almamak adına spora ara verebilmektedirler. Diş tellerinin darbe alması sonucu braketlerin kırılma tehlikesi bulunmaktadır.