Ortodonti-çapraşık diş tedavisi; ortalama 2 yıl süren bir tedavidir. Ortodonti-çapraşık diş tedavisine başlanabilmesi için diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu süreçte dişlerin temizliğine özen gösterilmeli ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Ortodontik Tedavi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Ortodontik tedavi ihtiyacı yaratan haller aşağıda açıklanmıştır.
- Overbite, yani üst ön dişlerin alt ön dişlere göre daha önde olması durumu ortodonti-çapraşık diş tedavisi
- Alt ön dişlerin üst ön dişlere oranla daha önde olması, alt dişlerin üst dişlere göre daha ileride konumlanması; underbite olarak adlandırılmaktadır.
- Crossbite çapraz kapanış anlamına gelmektedir ve alt ile üst ön dişlerin üst üste kapanması anlamına gelmektedir.
- Açık kapanış anlamındaki openbite; üst ön dişlerinin orta hattının, alt ön dişlerin orta hattı ile denk düşmemesidir.
- Bazı doğal nedenler ile veya diş çekimi dolayısı ile oluşan nedenler ile boşluklar oluşabilmektedir.
- Dişlerin dizilebilmesi için çenede gerekli yerin olmaması durumu çapraşıklıktır.
Uygulanan Ortodontik Tedaviler Nelerdir?
Ortodontik uygulamalar aşağıdadır:
- Tel, braket ve lastik kullanımı ile braket takılmaktadır. Bu sayede dişlerin doğru konumlanabilmesi birkaç ay veya birkaç yıllık tedaviler ile sağlanabilmektedir.
- Süt dişlerini erken kaybedenler için sabit yer tutucular kullanılmaktadır.
- Parmak emme alışkanlığı olanlara özel sabit uygulamalar yapılmaktadır.
- Alignerlar aracılığı ile braketsiz tedavi uygulayarak dişlerin düzgün konumlanması sağlanabilmektedir.
- Dişlerin arasındaki boşluğu doldurmak için hareketli yer tutucular kullanılmaktadır.
- Kafanın ön tarafına bağlanan headgear aracılığı ile üst çenenin gelişimi yavaşlatılabilmektedir. Bu sayede arka dişler sabit kalırken ön dişler arka dişlere doğru gerilemektedirler.
- Dişlerin eski hallerine geri dönmemeleri için hareketli pekiştiriciler kullanılabilmektedir.
- Üst çenenin gelişebilmesi için damağa oturan çene geliştiriciler kullanılabilmektedir.
- Dudak ve yanak kaslarının dişlere kuvvet uygulamasına engel olan tedavi yöntemi lip and cheek bumper’dır.
Çapraşık Diş Tedavisi İçin Görülen Belirtiler Nelerdir?
Çapraşık diş belirtileri aşağıda verilmiştir:
- Çıplak göz ile fark edilebilecek derecede dişlerde çarpıklık ve yamukluk görülmektedir.
- Gülerken diş etlerinin belli olması ve ayrık çapraşık dişlerin görülmesi belirtilerdendir.
- Çene ve diş bağlantısı, çiğneme ve ısırmada sorun yaşatabilmektedir.
- Ağzını kapatmada zorluk çekmesine neden olmaktadır.
- Dişlerin arasında geniş boşluklar görülebilmektedir.
- Konuşurken ve yutkunurken, dili ön dişlerin arasına sokma durumu görülmektedir.
Arka dişler kapatıldığında, kesici dişlerin dikey bir biçime birbirleriyle temas ettiğinin görülmesi ortodonti-çapraşık diş tedavisi gerektiren durumlardandır.
Ortodontik-Çapraşık Diş Tedavisi Görmeyen Hastalar Hangi Sorunlar İle Karşılaşır?
Çapraşık diş tedavisi olmayan hastaların yaşayacağı problemlere bakıldığında; hastanın dişlerinin estetik bir görüntüsü olmamaktadır. Dolayısı ile hastanın kendisine ve dişlerine olan güveni azalmaktadır. Bu yüzden rahatça gülümseyememektedir. Ayrıca çapraşık dişlerin aralarının temizlenmesi oldukça zor olmaktadır. Hasta çapraşık dişlerin arasını temizleyememesi durumunda, ağız bakımını düzgün yapamamaktadır ve dişlerinin arasında besin artıkları birikmektedir. Artıkların birikmesi de çürüğe yol açabilmektedir. Dişleri çapraşık olan hastaların tedavi görmesi hem estetik açıdan hem de sağlık açısından oldukça faydalı olmaktadır.
Ortodontik-Çapraşık Diş Tedavisi İçin Bir Yaş Sınırlaması Var Mıdır?
Erişkinlere ortodontik tedavi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Sağlıklı diş eti olan her hastaya ortodontik-çapraşık diş tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak daha etkili sonuç alınabilmesi için erken teşhis edilmesi ve tedaviye erken başlanması faydalı olmaktadır.
Ortodontik Diş Tedavisi İle Parmak Emme Kaynaklı Ön Dişlerdeki Balık Ağzı Görüntüsü Düzeltilebilir Mi?
Parmak emenlerin ön dişlerindeki balık ağzı görüntüsünün düzeltilmesi için ortodontik tedavi uygulanmalıdır. Hastanın parmak emmeyi 6 yaşından önce bırakması durumunda; dişlerin yerine gelebilmesi için belirli bir süre beklenmektedir ve sonrasında tedavi planlanmaktadır. Ancak hastanın 12 yaşına gelmesi ile beraber hala dişleri yerine gelmemiş ise; bu durumda ortodontik tedaviye başlanmaktadır.
Ortodontik Diş Tedavisi İle Gömük Köpek Dişleri Yerine Getirilebilir Mi?
Ortodontik tedavi ile gömük dişlerin düzeltilmesi için öncelikle gömük dişlerin pozisyonuna bakılmaktadır. Bunun için panoramik röntgen veya üç boyutlu tomografiler kullanılabilmektedir. Gömük dişlerin pozisyonuna göre bir ortodontik tedavi planlanmaktadır.
Dişleri Düzgün Dizilmiş ve Çenesi Önde Ya Da Geride Olan Hastalar Tedavi Olmalı Mıdır?
Çenesi doğru konumda olmayan ve dişleri düzgün dizilmiş olan hastaların tedavi görmesi tavsiye edilmektedir. Fonksiyon olarak dişlerin üst üste gelmesi gerekmektedir.
Ortodontik Tedavi Öncesinde Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?
Ortodontik tedavi hazırlığı için öncelikle hastanın ağzındaki çürüklere bakılmaktadır. Ağzındaki çürüklerin temizlenmesi ve kanal tedavisinin yapılması gerekmektedir. Ortodontik tedaviye başlandıktan sonra hastanın diş taşı temizliği belirli periyotlarda profesyonel olarak diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Hastanın bu süreçte evde uygulaması gereken ağız bakım işlemleri de diş hekimi tarafından aktarılmaktadır. Bu sayede hasta hem çürüklerden hem de diş eti problemlerinden korunabilmektedir.
Ortodontik Diş Tedavisi Sırasında Nasıl Bir Bakım Uygulanmalıdır?
Ortodontik tedavi esnasında bakım uygulamalarına bakıldığında; hastanın gün içerisinde en az 3 kere dişlerini fırçalaması gerekmektedir. Ayrıca arayüz fırçaları kullanmalıdır ve braket aralarını da temizlemelidir. Bu süreçte diş hekimi hastaya ağız gargarası tavsiye etmektedir.
Ortodontik Diş Tedavisinde Braketlerin Düşmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Ortodontik tedavi sırasında braketlerin düşmemesi için beyaz dolguya benzeyen bir malzeme ile braketler tutturulmaktadır. Bu süreçte braketlerin dişten ayrılmaması için aşırı soğuk ve asitli gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca tüketilen gıdaların fazla sert olması durumunda da braketlerin düşme tehlikesi bulunmaktadır. Braketlerin düşmesi ortodontik tedavinin kesintiye uğraması anlamına geldiği için kısa süre içerisinde tekrar yapıştırılması gerekmektedir.
Ortodontik-Çapraşık Diş Tedavisi Sonrasında Verilen Aparey Kullanılmaz İse Ne Olur?
Ortodontik tedavi sonrasında aparey kullanılmaması durumunda, dişlerde bozulma meydana gelebilmektedir. Hastalara dişlerinin son halini alması adına apareyler verilmektedir. Belirtilen şekilde apareylerin kullanılmaması durumunda, tedavide gelinen noktada gerileme olmaktadır. Ayrıca hastanın sabit braketlerle braketlenmesi yani hastaya yeniden tel takılması gerekebilmektedir.
Hastanın takıp çıkartılan apareyleri kullanmak istemesi durumunda; alternatif olarak retainer kullanabilmesi mümkündür. Retainerlar hastanın dişlerinin arka kısmına yerleştirilen sabit tellerdir. Her hasta retainer uygulaması için uygun değildir. Doktor muayenesi ile beraber hastanın ortodontik-çapraşık diş tedavisinden sonra hangi yöntemin kullanılacağı belirlenmektedir.