Oral Diagnoz ve Radyoloji

By ömer bayar

Oral diagnoz ve radyoloji ana bilim dalı Türkiye’de 1964 yılı ile beraber fakültelerde anlatılmaya başlamıştır. Oral diagnoz ve radyoloji; ağız ve diş hastalıklarında tanı konulabilmesi için gerekli bir araçtır. Diş hastalıklarının radyolojik olarak görüntülenerek teşhis edilmesine olanak tanımaktadır.

Oral Diagnoz Nedir?

Oral diagnoz; ağız bölgesine ait röntgen filmlerinin incelenmesi ve ilgili bölgenin muayene edilmesi durumunda ortaya bir teşhis koyma işlemine verilen isimdir. Diagnoz kelimesi Yunanca’dan gelmektedir ve hem objektif hem de subjektif semptomların oluşturdukları hastalıkların tanımlanması anlamında kullanılmaktadır. Oral diagnoz yapmanın amacı; hastanın şikayetinin kaynağının ne olduğunu görmektir. Bu yüzden sadece şikayetin mevcut olduğu bölge değil, ilgili bölge bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Problem çıkarma potansiyeli olan bölgelerin erken teşhis edilebilmesi, oral diagnoz için önem taşımaktadır. Oral diagnoz sayesinde, ileride oluşması muhtemel olan büyük problemlerin önüne geçebilmek mümkündür. Erken teşhis ile problemlerin daha basit ve ekonomik şekilde çözülebilmesi sağlanmaktadır.

Radyoloji Nedir?

Radyoloji; ağız içi hastalıklar için çekilen diş filmleridir. Dental radyografiler olarak da bilinmektedir. Oral diagnoz ve radyoloji; ağız içi hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavisine başlanılması için önemlidir. Diş filmlerinin en sık tercih edilen tipleri ise periapikal ve panoramik filmlerdir. Diş filmleri çekilirken ileri radyografi teknikleri kullanılabilmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber, diğer radyografi teknikleri ile teşhis edilemeyecek olan rahatsızlıklar için üç boyutlu tomografi kullanılmaktadır.

Diş Filmleri Nelerdir?

Dental radyografiler aşağıda verilmiştir:

  • Dijital panoramik radyografi ile ağızdaki dişlerin hepsinin görülebilmesi mümkündür. Ayrıca gömülü dişler, dişin çevresindeki kemik doku, çene kemiğinin tamamı da bu teknik ile görülebilmektedir. Çekilen filmin görüntüsü bilgisayara yansımaktadır. Bilgisayardan bu görüntü üzerinde büyütme ve küçültme yaparak doğru ölçümler yapılabilmesi mümkündür. Radyasyon oranını azaltan bir yöntem olması nedeni ile avantajlıdır.
  • Periapikal radyografiler; panoramik radyografilerde görülen bazı durumların daha detaylı incelenebilmesi için kullanılmaktadır. Birbirine komşu olan dişler ve bu dişlerin kemik dokuları detaylı görülebilmektedir.
  • Oral diagnoz ve radyoloji bölümlerinde çekilen dijital radyografiler üzerinde renk ayarı, büyüklük ayarı ve ölçümler yapılabilmektedir. Bilgisayar ortamında paylaşılabilen bir film türüdür.
  • Bilgisayarlı tomografi; diğer ağız içi ve ağız dışı görüntülemelerinin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girmektedir. Üç boyutlu olan bu teknik; büyük kistler, tümörler ve çok sayıda implant uygulaması gibi şikayetler için kullanılabilmektedir. Ağız bölgesinden enine kesit alınarak inceleme yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Cerrahi işlemlerin risklerini en aza indirgeyebilecek bir yöntemdir.