Monolitik Zirkonyum Kaplama

Randevu al
Whatsapp

Monolitik zirkonyumla diş kaplama, zirkonyum üzerinde porselen kullanımı sağlanmadan yapılan kaplama çeşididir. Bu yöntemde zirkonyum tasarımı yapılması ve zirkonyumun renklendirilmesi işlemleri ile porselen kullanımı olmadan, doğal görünümlü kaplama işlemi sağlanır.

Monolitik zirkonyumda, bloklar halinde yeni yekpare bir kaplama yöntemi izlenir. Monolitik zirkonyum kaplama kullanım alanları, standart zirkonyum kaplama ile farkları, nasıl uygulandığı hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.

Monolitik Zirkonyum Kullanım Yerleri

Monolitik zirkonyum kullanım alanları şu şekilde sıralanırlar:

  • Dişlerini sıkma problemi ile diş hasarı yaşayan bireylerin kaplama tedavilerinde,
  • Dayanıklı kaplama işlemi gerektiren diş tedavilerinde,
  • Ön dişlerde kırık ve aşınma problemleri tedavisinde,
  • Yemekleri ısırmada zorluk çeken ve ileri derecede diş hassasiyeti yaşan kişilerin kaplama tedavilerinde,
  • Tedavi süresi için kısıtlı vakti olan kişilerin diş kaplama işlemlerinde,
  • Dişlerde oluşan hasara ek olarak, renk kaybı diş eti rengi değişimi yaşayan kişilerin kaplama tedavilerinde, monolitik zirkonyum kaplama kullanılır.

Monolitik, Standart Zirkonyum Kaplama Farkları

Monolitik, klasik zirkonyum farklılıkları şu şekilde sıralanırlar:

  • Klasik zirkonyum dişlere sırayla uygulanırken, monolitik zirkonyum yekpare yani bloklar halinde uygulanır.
  • Monolitik zirkonyum’un yekpare uygulanması işlemi sayesinde klasik zirkonyum kaplamdan daha dayanıklı olma özelliği elde edilir.
  • Monolitik zirkonyumda porselen kullanımı bulunmazken, klasik zirkonyum kaplama içerisinde porselen barınır.
  • Monolitik zirkonyum ile klasik zirkonyuma oranla ışık geçirgenliği daha yüksek ve daha doğal görünümlü kaplama detayları elde edilir.

Bu farkların yanı sıra, monolitik zirkonyum, metal alt yapı sağlanmasını ve porselen ile şekillendirilme aşamasını içermediğinden, kaplama tedavi süresinin daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlar.

Monolotik Zirkonyum Kaplama Nasıl Uygulanır?

Monolotik zirkonyum kaplama uygulama işlemi hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Dişlerdeki hasarlar tespit edilip, dişler kaplamaya uygun yapıda şekillendirilir.
  • Dişlerin ölçüleri alınarak, diş ölçüsüne uygun monolitik zirkonyum blokları tasarlanması için ölçüler bilgisayar ortamında incelenir.
  • Üç boyutlu yazılıcılar yardımıyla hazırlanan kaplama modeli, zirkonyum bloklar üzerine uygulanarak, kaplama modeli oluşturulur.
  • Ölçülere uygun ve dişin doğal rengine en yakın şekilde monolitik zirkonyum kaplamaları yekpare şekilde hazırlanır.
  • Uygun hale getirilen dişlere, kaplamaların yerleştirilmesi sağlanır.

Bu adımlar ile monolitik zirkonyum kaplama işlemi gerçekleşir. Monolitik zirkonyum kaplama ile diş kaplaması işleminde yüksek adaptasyon koşulları, mekanik direnç açısından dayanıklı kaplama özelliği, biyolojik olarak ağız içine tam uyum avantajı elde edilir. Monolitik zirkonyum kaplama modelleri, CAM ve CAD cihazları ile oluşturulması açısından, kaplamalarda hata oranı yapılması riski ortadan kaldırılır.

Neden Monolitik Zirkonyum Kaplama Tercih Edilmelidir?

Monolitik zirkonyum kaplamanın kullanılmasının önemine bakıldığında; iki tabakalı sistemin ortaya çıkardığı olumsuzlukları tolere edebilmek için tek parça uygulamasına, yani monolitik zirkonyum kaplamaya geçilmesi gerekmektedir.

Monolitik zirkonyum kaplamada okluzal mesafe daha az olduğu için iki tabakalı sisteme göre daha avantajlı olmaktadır. Ayrıca kırılma probleminin görülmemesi için de monolitik zirkonyum kaplama kullanılabilmektedir. Estetik açısından da oldukça avantajlı bir tercih olmaktadır.

Monolitik Zirkonyum Kaplamanın Mekanik Özelliklerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Zirkonyum malzemesinin mekanik özelliklerini değiştiren etkenler şu şekildedir:

  • Stabilize edici oksidin miktarı, zirkonyum maddesinin dayanıklılığını etkilemektedir. Yttriyum oksit oranının arttırılması durumunda; zirkonyumun stabilitesi bozulmaktadır. Ayrıca sinterlenme ısısında da düşüş meydana gelmektedir. Bu sebeple de kırılma dayanıklılığında düşüş meydana gelebilmektedir.
  • Zirkonya partikülleri için ideal bir boyut ve şekil bulunmaktadır. Partikül içeriğinin artması ile mekanik özellikler de azalmaktadır.
  • Sıcaklığın arttırılması durumunda, materyalin yarı stabil özelliği bozulacağı için mekanik özelliklerinde de bozulmalar görülmektedir.
  • Nem tek başına zirkonyum maddesinin mekanik özelliklerini etkilememektedir. Ancak sıcaklık ile birleştiğinde etkisini göstermektedir. Yüksek sıcaklığa nem de eklendiğinde, mekanik özelliklerin bozulduğu görülmektedir.
  • Zaman içerisinde yaşlanma olayının yaşanması ile materyalin yarı stabil özelliğini kaybedebilmesi mümkün olabilmektedir. Materyalin hem yapısı hem yoğunluğu hem de direnci, yaşlanma olayı ile değişmektedir.

Monolitik Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Monolitik zirkonyum kaplamanın artıları aşağıda verilmiştir:

  • Doğal diş rengi ile eşleşen bir görüntüsü vardır ve doğal dişlerin saydamlığını taklit etmektedir. Dolayısı ile oldukça estetik bir görüntü elde edilebilmektedir.
  • Metal kaplama olmadığı için hasta gülümsediğinde diş eti çizgisinde bu kaplamalar gözükmemektedir. Dolayısı ile de hastaların kendilerine güvenerek, daha rahat gülümseyebilmeleri sağlanmaktadır.
  • Doğal dişler ile uyumlu olmasının yanı sıra, alerjik herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
  • Zirkonyum maddesi oldukça dayanıklı bir maddedir. Dolayısı ile aşınma ve yıpranma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Çiğneme ve ısırma kuvvetlerini tolere edebilecek bir maddedir. Bu sebeple bükülme mukavemeti de oldukça fazladır.
  • Zirkonyum kronları, dişlere oldukça iyi yapışmaktadırlar.
  • Doğal ve genç gözükmek isteyenler için oldukça avantajlı bir tedavidir.
  • Chipping ismi verilen kopma ve kırılmalar; monolitik zirkonyum kaplamalarda görülmemektedir.
  • Özel boyama solüsyonları kullanılarak doğal diş renginin yakalanabilmesi mümkündür. Yüksek biyouyumluluğa sahip olan monolitik zirkonyumlar, gözeneksiz yapılarının yanı sıra yüksek translüsenslik özellikleri ile beraber doğal diş görünümünü sağlamaktadır.

Monolitik Zirkonyum Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?

Monolitik zirkonyum kaplamanın olumsuzluklarına bakıldığında; diğer tedavi uygulamalarına göre daha maliyetli olduğu görülmektedir. Ayrıca monolitik zirkonyum kaplama işlemi yapılırken laboratuar aşamaları oldukça zor olmaktadır. Hataya yer olmayan ve hassasiyet gösterilmesi gereken bir laboratuar süreci bulunmaktadır.

Monolitik Zirkonyum Kaplama Karşı Dişte Aşınmaya Neden Olur Mu?

Tek parça zirkonyum kaplamanın karşı dişte aşınmaya sebep olması durumu bulunmaktadır. Zirkonyum alt yapılı kuron restorasyonları ile karşılaştırma yapıldığında; karşı çenede bulunan dişte oluşan aşınma miktarında artışa neden olduğu görülmektedir.

Diş sıkma veya gıcırdatma gibi sebepler ile zirkonyum kaplama kullanmak isteyenler; gece koruyucu plağı tercih etmelilerdir.

Monolitik Zirkonyum Kaplamanın Fiyatları Nasıldır?

Monolitik zirkonyum kaplama ücretleri, tedavi için izlenecek yola göre değişiklik göstermektedir. Oldukça dayanıklı bir malzeme kullanılmasının yanı sıra, monolitik zirkonyum kaplama uygulamasında da ileri teknoloji kullanıldığı için tedavinin fiyatları maliyetli olabilmektedir. Ancak oldukça uzun ömürlü bir uygulama olduğu için avantajları göz önüne alındığında fiyatları çok pahalı sayılmamaktadır.