Mikro Diş Hekimliği

Dr. Dt. Ömer Bayar

Mikro diş hekimliği uygulaması, diş çürüklerinin tedavisini kolaylaştırmak için geliştirilmiş tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Dişte oluşan çürüklerin temizlenmesinin yanında, diş yapısından olabildiğince az bölgenin kaybedilmesi hedeflenmektedir. Dişleri havayla aşındırma yöntemi olarak da adlandırılan mikro diş hekimliği uygulamasıyla, diş çürüklerinin diş kaybına yol açması önlenmekte ve doğal diş yapısı muhafaza edilmektedir.

Mikro Diş Hekimliğinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Mikro diş hekimliği yöntemleriyle, diş çürüklerinin erken teşhisinde diş kaybının önlenmesi sağlanır. Çürük gelişen dişlerin iğneyle uyuşması ya da matkapla oyulması gibi işlemlere gerek kalmadan, sadece hava yardımıyla minik çürükler temizlenmektedir. Acısız olarak gerçekleştirilen bu uygulama sayesinde, doğal dişlerin zarar görmesi engellenecektir. Air Abrasion adlı tedavi yöntemi sayesinde, dişlerde gelişen minik çürükler dişlerden tamamen arındırılmaktadır. Hava toz karışımından meydana gelen bir spreyle temizlenen dişlerde, acı ya da estetik kayıp meydana gelmeyecektir.

Mikro Diş Hekimliği Havayla Aşındırma Yöntemi Nedir?

Air Abrasion uygulaması yani havayla aşındırma yöntemi, dişlerdeki çürüklerin temizlenmesi için kullanılmaktadır. Hava ve toz karışımından meydana gelen bir sprey, basınçlı şekilde dişlere püskürtülmektedir. Basınç sayesinde, çürük oluşan dişler üzerinde zımpara etkisi uyandırılmaktadır. Püskürtülen havanın içerisinde, dişlere yerleşecek mikro partiküller bulunmaktadır. Diş yapısına ve çürüklerin boyutuna göre, mekanizmanın basınç değeri ayarlanmaktadır. Oldukça hassas bir ayarlama tekniği kullanıldığından, dişlerin zarar görme riski bulunmamaktadır. Sprey sayesinde diş çürükleri temizlenirken, dişin kendisi aşındırılmayacaktır. 

Havayla aşındırma yöntemi aşamasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmeyeceğinden, çenenin iğneyle uyuşturulmasına da gerek kalmayacaktır. Sadece çürüklerin temizlenmesi sayesinde, dişlerde estetik açıdan kayıplar yaşanmaz ve dolguya gerek kalmaz. Mikro diş hekimliği uygulamalarının gerçekleştirilmesi için diş çürüklerinin erkenden teşhis edilmesi ve hemen tedaviye başlanması gerekir.

Mikro Diş Hekimliğinde Ağrısız Tedavi Mümkün Müdür?

Ağrısız diş tedavisi olarak bilinen mikro diş hekimliği uygulamalarında, ağrıya sebep olacak herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Sadece hava ve partikül toz karışımı bir sprey kullanıldığından, hastaların canını yakacak herhangi bir komplikasyon gelişmez. Diş yüzeyinde yer alan ve ağrı hissini tetikleyen sinir uçları, havayla temizleme uygulamasından mikro düzeyde etkilenmektedir. Mikro düzeyde hissiyat olacağından, hastalar ağrı duymayacak ya da çok hafif düzeyde his alacaktır. Normal diş çürüğü temizleme operasyonlarında, aeratör adlı matkap kullanılmakta ve uyuşan dişlerde bile ağrı oluşmasına sebep olmaktadır. Air Abrasion uygulamasında, uyuşturma ya da aşınma gibi sorunlar oluşmayacağından, hastalara ağrısız tedavi vaat edilmektedir.

Mikro Diş Hekimliği İle Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Mikro diş hekimliği ile kompozit restorasyon işlemi yapılırken öncelikle çürük kazınmaktadır. Çürük kazınırken hava ile aşındırma yöntemi kullanılmaktadır. Hem doğal görünümlü hem de dışarıdan fark edilmeyen bir kompozit dolgu ile diş doldurulmaktadır ve mikro diş hekimliği ile yapılan dolgu oldukça uzun ömürlü olmaktadır. Ayrıca bu dolgular oldukça sağlıdır.

Mikro Diş Hekimliği İle Lazer Operasyonları

Mikro diş hekimliğinin lazer uygulamalarına bakıldığında; sert dokuya ve yumuşak dokuya uygulanabilmektedir. Cerrahi kemik operasyonları, çürük dişte kavite operasyonları; sert doku lazer uygulamaları arasındadır. Flep operasyonları, frenilektomi, vestibülo plast gibi işlemler ise yumuşak doku lazerleri kullanılarak yapılmaktadır. Diş beyazlatma işleminde de lazer uygulamasının yapılabilmesi mümkündür. Mikro diş hekimliğinin lazer operasyonları sayesinde; kavitenin matkap ile oyulması ve iğne ile uyuşturulması gibi işlemlerin uygulanması gerekmemektedir.

Lazer operasyonlarında uygulanan mikro diş hekimliği sayesinde lokal anestezi ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Ayrıca sağlıklı doku kaybı en aza indirgenmektedir ve tedaviler daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir. Lazer kullanıldığında yüzeydeki bakteri ve yüksek hızlı türbinler kaynaklı olan kalıntılar tamamen temizlenebilmektedir. Bu da yapılacak olan dolgunun kalitesini arttırmaktadır. Bir seans içerisinde birden fazla diş için işlem yapılabilmektedir.

Mikro Diş Hekimliği İle Yapılabilen Endodonti Uygulamaları Nelerdir?

Mikro diş hekimliği uygulamaları ile kanal tedavisi yapılabilmektedir. Pulpanın çıkartılması, kanal içi dezenfektasyonu, kanal şekillendirmesi gibi işlemler yapılmaktadır.

Mikro Diş Hekimliğinin Kapsamında Neler Vardır?

Mikro diş hekimliğinin kapsamına bakıldığında; hastaların diş çürükleri için üretilmiş olan yeni ve alternatif bir tedavi yöntemi olmaktadır. Hem doğal dişin kaybedilmemesi hem de hastanın dişindeki çürüğün tamamen ortadan kalkması için yapılan işlemleri kapsamaktadır. Hava ile aşındırma metodu kullanılmaktadır ve bu yöntemde hava ve toz karışımı bir sprey kullanılmaktadır. Kullanılan spreyin içerisine zımpara görevi gören küçük partiküller yerleştirilmektedir. Sprey ile ağrı hissedilmeden işlem yapılabilmektedir. Ayrıca mikro diş hekimliği kapsamında implant uygulaması yapılacak olan hastaların diş eksikliği olan bölgesi 3D tomografi ile görüntülenebilmektedir. 3D Cerec kamerası kullanılarak hastanın ağız içerisinin görüntüsü alınmaktadır. Görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılması ile hasta için ideal olan implant yerleştirme açısı ve derinliği görülebilmektedir.

Mikro Diş Hekimliği Tedavileri Ne Kadar Sürer?

mikro diş hekimliği

Mikro diş hekimliği tedavi süresine bakıldığında; hastaların tedavileri tek seansta tamamlanabilmektedir. Ayrıca yaklaşık olarak 2 saat içerisinde seans tamamlanabilmektedir. Hem hasta hem de diş hekimi için zaman kaybını önleyen tedavi yöntemidir.

Mikro Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?

Mikro diş hekimliği uygulamalarının artıları aşağıda verilmiştir:

  • Mikro diş hekimliği uygulamalarında ölçü alımı dijital yöntemler ile yapılmaktadır. Geleneksel yöntemler ile uyulmama sırasındaki enfeksiyon olasılığı kıyaslandığında, dijital yöntemlerde enfeksiyon ihtimali daha az olmaktadır.
  • Tedavi süreleri daha kısa olduğu için hem zaman kaybını önlemektedir hem de hastanın rutin hayatına daha kolay dönebilmesini sağlamaktadır.
  • Biyolojik olarak uyumluluğu yüksek olan materyaller kullanılmaktadır. Güvenilir malzemeler ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Biyolojik uyumun yanı sıra estetik açıdan da oldukça iyi bir sonuç elde edilmektedir.
  • Hastaların geleneksel yöntemler ile ölçü alınırken mideleri bulanabilmektedir ve öğürme refleksleri olabilmektedir. Ancak mikro diş hekimliğinde kullanılan dijital ölçü alma yöntemlerinde, hastanın öğürme refleksi oluşmadan ölçü alınabilmesi mümkündür.
  • Yüksek çözünürlük ve lazer destekli bir şekilde ağız içinden mikro kamera ile ölçü alınmaktadır. Alınan ölçü mikron düzeyinde ve hassas olduğu için oldukça doğru sonuçlar vermektedir.
  • Diş hekimine veya diş teknisyenine bağlı olarak tedavide başarısızlık yaşanma olasılığı düşmektedir.