Lazer diş hekimliği uygulamaları, tedavi şekillerinden referansla iki şekilde sınıflandırılmaktadır: Ankara lazer diş hekimliği ve lazer destekli diş hekimliği. Lazer diş hekimliği tedavilerinin içeriğinde tümüyle lazerden yararlanılmaktadır. Fakat lazer destekli olan tedavilerde yardımcı tedaviler de uygulanmaktadır.
Lazer diş hekimliği, ağız ve diş sağlığı alanındaki hemen her soruna yönelik tercih edilebilmektedir. İmplant diş yapımı süreçlerinde, dolgu tedavilerinde ya da kanal tedavilerinde lazer ışını yardımıyla hızlı ve estetik bir biçimde diş hekimliği yürütmek mümkün olmaktadır.
Lazer diş hekimliği, diş beyazlatma ya da aft ve uçuk gibi tedavilerde de kullanılan bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Hastaların tercihine göre ve diş hekiminin yönlendirmesine göre uygulanabilmektedir.
Lazer Işının Özellikleri
Lazer tedavisinde yer alan lazer ışını özellikleri, diğer tedavilerde kullanılan x ışınından farklı birtakım içerikler sunmaktadır. Bu özellikler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Tek dalga boyunda ve tek renk olan bir ışın olması sebebiyle tedavi sürecini kolaylaştırıcı etkileri bulunmaktadır.
- Çok küçük yüzeylere enerjiyi yoğun bir biçimde aktarması sebebiyle diş hekimliğinde estetik operasyonlarda sıkça tercih edilmektedir.
- Uzak mesafeden de aynı enerji ile etki edebilmesi sebebiyle, ayrıntılı uygulamaların yapılacağı operasyonları kolaylaştırdığı bilinmektedir.
- Radyoaktif gibi zararlı bir ışın olmaması sebebiyle de tıp dünyasında sıkça tercih edildiği bilinmektedir.
- Zarar içermediği için; hamile, yaşlı, çocuk gibi daha genişi hasta kitlesine ulaşılmasını sağlamaktadır.
Ankara lazer diş hekimliği, avantajlı ve pratik bir uygulama olması sebebiyle diş problemlerinin hemen hepsinde tercih edilebilmektedir.
Lazer Tedavisinin Uygulandığı Diş Problemleri
Lazer tedavisi ile diş tedavisi, hemen her durumda yapılabilmektedir. Fakat bazı rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde özellikle tercih edildiği bilinmektedir. Lazer tedavisi ile iyileşen bazı diş sorunları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Aft ve uçuklar
- Diş beyazlatma
- Diş etinin beyazlatılması
- Diş köklerinin sterilize edilme işlemleri
- Dişlerin estetik görünüm kazanması için kesilmesi ya da şekillendirilmesi
- İmplant tedavisi
- Kanamaların durdurulması
- Çene cerrahisi
Tüm bu rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde lazer ışınlarından yararlanılmaktadır. Hem tedavi sürecini hızlandırmakta hem de daha estetik bir görünüm kazanılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple pek çok diş hekimi tarafından tercih edilmektedir.
Tedavi süreçlerinde kullanılan lazerlerin de çeşitleri bulunmaktadır. Lazerlerin uygulandığı dokuya göre sert ya da yumuşak uygulamalı lazerler bulunmaktadır. Lazerin sert ya da yumuşak olma durumu tedavi sürecindeki etkisine göre adlandırılmaktadır. Lazer diş hekimliği sürecinde de bu etkilerin tercihi hekim tarafından yapılmakta ve uygulama esnasında değişikliğe gidilebilmektedir.
Lazer Diş Hekimliği Bileşenleri Nelerdir?
Lazer diş hekimliğinin temeli; lazer diş hekimliğine ve lazer destekli diş hekimliğine dayanmaktadır. Lazer diş hekimliği; hastanın tedavisinin tamamının lazer uygulaması ile yapıldığı tedavidir. Buna örnek vermek gerekir ise; sadece lazer kullanılarak çürük temizlenebilmektedir veya diş eti estetiği sağlanabilmektedir.
Lazer destekli diş hekimliği; hastanın uygulanacak olan tedavisinde hem lazer tedavisinin hem de yardımcı olarak başka tedavilerin olması durumudur. Lazer destekli diş hekimliğine kanal tedavisi örnek olarak verilebilmektedir. Kanal tedavilerinde lazer ile kanal içerisine dezenfeksiyon işlemi yapılmaktadır. Ancak tedavi aşamasında lazer haricinde alet ve malzemelerin kullanılması gerekebilmektedir. Dolayısı ile bu tedavilerde lazerin kullanılma amacı tedavi kalitesini arttırmak olmaktadır.
Lazer Diş Hekimliği İle Çürüklerin Ağrısız Tedavisi Mümkün Müdür?
Lazerle diş çürüklerinin ağrısız tedavisi yapılabilmektedir. Lazerle işlem yapılırken hissedilen ağrı en düşük seviyede olmaktadır. Ayrıca buna ek olarak işlem sonrasında herhangi bir komplikasyon görülme olasılığı da azalmaktadır. Lazer tedavisinde eğer doğru ayar kullanılır ise; bu durumda derin çürüklerde bile dokunun temizlenebilmesi mümkün olmaktadır. Dolayısı ile kanal tedavisinin uygulanması gerekmemektedir.
Lazer ile çürük doku temizlenirken ablasyon adı verilen buharlaştırma işlemi yapılmaktadır. Döner aletler kullanılmadığı için hastanın dişlerinde herhangi bir travma veya yüksek ısı oluşma durumu ile karşılaşılmamaktadır.
Lazer Diş Hekimliği İle Diş Eti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Lazerle diş eti tedavisinin artıları aşağıdaki gibidir:
- Lazerle yapılan diş eti tedavilerinde işlem şekline göre iyileşme süreçleri ve hastanın konforu farklılık gösterebilmektedir. Lazer ile estetik işlemler yaptıranların tedavi süreçleri daha hızlı ve konforlu olurken, kemik kaybı yaşayan hastaların ileri diş eti hastalıklarının tedavi edilme süreci daha farklı olmaktadır.
- Ameliyatsız tedaviyi mümkün kılmaktadır. Hastaların diş etlerinin iyileşmesi daha hızlı, güvenilir ve ağrısız olabilmektedir.
- Gelişmiş lazer cihazlarının maliyetleri oldukça fazla olsa da, daha düşük maliyetli olan diyot lazerler ile kombine cihazlarla gerçekleştirilebilecek tedavilerin büyük bir kısmı yapılabilmektedir.
Cerrahi İşlem Sonrasında Lazer Uygulanmalı Mıdır?
Cerrahi işlemden sonra lazer uygulaması; iyileşme süresinin kısalması, iyileşme kalitesinin artması, şişliklerin ve ağrıların azalması gibi etkilere sahiptir. Çene kemiğine uygulanmış olan cerrahi işlemlerden sonra iyileşme sürecinin daha kolay bir hale getirilmesi isteniyor ise; işlemler bittikten sonra 3 kere düşük seviye lazer tedavisinin uygulanması gerekmektedir. İmplant cerrahisi de dahil olmak üzere birçok tedavi sonrası oldukça avantajlı olmaktadır.
Lazer Diş Hekimliğinin Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir?
Lazerle tedavinin çocuklara sağladığı avantaj; daha stressiz ve korkmadan tedavi olabilmeleridir. Çocuklar döner aletlerin tiz seslerinden korkmaktadırlar ve lazer cihazlarının böyle bir sesi bulunmamaktadır. Ayrıca geleneksel yöntemlerde çürükler temizlenirken bir baskı uygulanmaktadır ve bu da çocukları huzursuz eden bir durumdur. Lazer cihazları ağrı, baskı ve ısı oluşturmadığı için özellikle çocuklarda kullanılmaktadır. Dolayısı ile anestezi gereksinimi duyulmadan işlem gerçekleştirilebilmektedir. Çocuklarda dudak ve diş etinin alınması gerekiyor ise; lazer cihazları ile bu işlem dikişsiz ve ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir.
Lazer Diş Hekimliğinin İmplant Uygulamalarında Sağladığı Avantaj Nedir?
Lazer destekli implant uygulamalarının avantajlarına bakıldığında; lazer cihazı eğer doğru enerji değeri ile kullanılır ise, implant yapılacak bölgedeki kemik dokusuna zarar vermeden yabancı dokuların lazer cihazı ile uzaklaştırılabilmesi mümkündür. Hem çekim sonrasında uzun süre beklenmesine gerek olmamaktadır hem de implant uygulaması daha güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca lazer diş hekimliği, hastaların daha hızlı bir şekilde iyileşmeleri sağlanmaktadır. Buna ek olarak ağrı olasılığı da azaltılmaktadır.