Kist oluşumuna yönelik operasyonlar, çene bölgesinin herhangi bir kısmında yapılabilmektedir. Kist oluşumu, normal dışı patojen yapılar olmaları sebebiyle kist operasyonları yardımıyla ortadan kaldırılmalıdır.
Kist oluşumu, çene yapısını olumsuz etkileyen durumlardır. Bu sebeple fark edilmesinin ardından hızlı bir biçimde ameliyat ile yok edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda kist büyümüş ve yayılmış olabilmektedir. Bu durumlarda anestezi uygulaması ile operasyon yapılmaktadır.
Çene kemiğini doğrudan etkilemekte olan kist operasyonları, çene kemiğinin tomografi yardımıyla görüntülenmesini gerektirmektedir. Bu tomografi işlemi, ağız ve çene cerrahisinde özel olarak kullanılan 3D tomografilerdir.
Kist Operasyonu Nasıl Yapılmaktadır?
Kist operasyonlarının uygulanması, kanal tedavisi uygulamasının ardından yapılabilmektedir. Öncesinde kistin kanal tedavisi yardımıyla alınması ve dikiş yardımıyla diş etinin kapanmasını gerektirmektedir.
Kist alma işlemi yapılırken, bir jel ya da iğne yardımıyla operasyonun yapılacağı diş etinin uyuşturulması gerçekleştirilmektedir. Bunun akabinde diş eti kaldırılarak kemik üzerine yerleşen kistin alınması sağlanmaktadır.
Kist alındıktan sonra operasyonun yapıldığı diş eti dikiş yardımıyla kapatılmaktadır. Bu bölgeden alınan kistler laboratuvarlara gönderilip incelenmekte ve sonuçlar hastalar ile paylaşılmaktadır.
Kist operasyonları arasında bazı durumlarda kist, çene kemiğini çok fazla kaplamış ve küçük operasyonlar ile alınamayacak hale gelmiş olabilmektedir. Bu durumlarda çene kemiğinin kırılma işleminin yapılması zorunlu olmaktadır. Çene kemiği, çene cerrahisi uzmanları tarafından kırılmakta ve kist bu operasyon sonucunda yok edilebilmektedir.
Dişte Kist Oluşumunun Zararları Nelerdir?
Dişte kist oluşumunun olası riskleri, çene yapısını doğrudan etkileyebilmektedir. Bu sebeple diş iltihabı durumları fark edildiğinde en kısa sürede bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Dişte oluşan kistler, iltihapların tam tedavi edilmemesinden de kaynaklanabilmektedir.
Dişte oluşan kistlerin, küçük ya da büyük fark etmeksizin ağız ve diş sağlığı üzerindeki olası riskleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kistler yüz sinirlerini doğrudan etkilemeleri sebebiyle, yüz bölgesinde his kaybına sebep olabilmektedir.
- Kist oluşumu ağız yapısı içerisinde belirli bir yerde konumlanmaktadır. Bu sebeple çene kemiğinin oynamasına ya da yer değiştirmesine neden olmaktadır. Kistlerin alınmaması durumunda çene yapısında kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.
- Kist oluşumunun civarındaki dişlerde de yer değişikliği ya da içe gömülme gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu nedenle diş hasarları artış gösterebilmektedir.
- Çene kemiğinin olduğundan fazla büyümesi, kist oluşumunun olası riskleri arasında yer almaktadır. Üstelik çene kemiğinin büyümesi herhangi bir ağrı ya da şişlik ile fark edilmemektedir.
- Kistler yüz sinirlerini doğrudan etkilemeleri sebebiyle, yüz bölgesinde his kaybına sebep olabilmektedir.
Tüm bu olası riskler göz önünde bulundurulduğunda, kist operasyonları sürecinin geciktirilmemesi gerektiği, uzman diş hekimleri tarafından hastalarına yönelik sunulan önemli öneriler arasında yer almaktadır.
Ağız Boşluğu ve Çene Kemiği Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Ağız ve çene kemiğindeki kistlerin semptomları ilk etapta görülmemektedir. Sinsi bir şekilde ilerleyen bir problemdir. Ancak erken teşhis edilmemesi durumunda da hastanın çene kemiklerinde ciddi problemlere neden olacağı için birçok belirtisi görülebilmektedir.
Kistlerin belirtileri ise şu şekildedir:
- Yüz bölgesinde şişlikler olabilmektedir ve bu şişlikler ağrı oluşturmamaktadır.
- Hastanın alt dudağında uyuşukluk hissi olabilmektedir. Bu durum aynı zamanda kistin ilerlemiş olduğu ve sinirlere baskı yaptığı anlamına da gelmektedir.
- İltihap akıntıları olabilmektedir.
- Yüz dokusunda sertleşmeler görülebilmektedir.
- Çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalar görülebilmektedir.
- Kistlerin tümör oluşumuna neden olduğu da görülmektedir. İyi huylu veya kötü huylu tümör oluşumuna neden olabilmektedir.
Kist Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Kistin sebeplerine bakıldığında; enfeksiyon ve yağ bezesi tıkanması gibi nedenlerden dolayı olabilmektedir. Ancak bir nedenden kaynaklanmadan da kist oluşabilmesi mümkündür.
Nedensiz kist oluşumuna sebep olan etkenler ise aşağıda belirtilmiştir:
- Kalıtsal hastalıklar kist oluşumun neden olabilmektedir.
- Yağ bezeleri sonucunda salgı kanallarında tıkanıkların oluşması ile kist oluşabilmektedir.
- Hormonal düzensizlik nedeni ile kist oluşabilmektedir.
- Kronik enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sebepler ile kist oluşumu gözlenebilmektedir.
- Ailesel yatkınlık dolayısı ile kist oluşabilmektedir.
Diş Kistlerinin Oluşum Faktörleri Nelerdir?
Diş kistlerinin oluşum nedenlerine bakıldığında; genellikle diş yaralanmaları, travmalar gibi sebepler ile dişte kist görülebilmektedir. Diş çürükleri ise; en çok rastlanan nedenler arasındadır. Ayrıca hastanın yanlış beslenmesi ve dişlerini fırçalamayı aksatması durumunda, diş minelerinin aşınması ile diş çürükleri ortaya çıkabilmektedir ve diş kistlerinin oluşma ihtimali olmaktadır.
Kist Operasyonlarının Yapılması Gerekli Midir?
Kist ameliyatlarının gerekliliğine bakıldığında; kistler zaman içerisinde büyüdükleri ve daha tehlikeli hale geldikleri için müdahale edilmesi gerekmektedir. İyi huylu olanları yavaş bir şekilde büyümektedir ve büyük boyutlara ulaştıklarında anatomik boşluklara zarar verme tehlikeleri olmaktadır. Hatta kötü huylu tümörlere dönüşebilmeleri de mümkün olmaktadır. Dolayısı ile kist operasyonları ile kist oluşumuna müdahale edilmelidir.
Kist Operasyonları Ağrılı Bir İşlem Midir?
Kist ameliyatlarında ağrı hissedilmesi gibi bir durum yoktur. Çünkü tıpkı diş çekimi ve implant tedavisinde olduğu gibi anestezi ile yapılan bir işlemdir. Hastanın operasyon sırasında ağrı hissetmemesi için buna göre bir yol izlenmektedir. Ayrıca işlemden sonra hastanın kullanması için antibiyotik, ağrı kesici ve antiseptik gargara tavsiye edilmektedir. Hastanın diş hekiminin dediği şekilde bunları kullanması; hem iyileşme sürecini hızlandırmaktadır hem de daha ağrısız bir süreç geçirmesini sağlamaktadır.
Diş Kisti Çeşidine Göre Uygulanan Tedavi Nasıl Değişir?
Diş kisti tedavi yönteminin değişimi, kistin türüne göre farklılık göstermektedir. Apsedeki ağrının dindirilmesi için kistteki iltihabın kurutulması adına gerekli işlemler uygulanmaktadır. Diş hekimleri ise; apsenin ilk yerleştiği kısımdaki kalıntıların temizlenmesi ile tedaviyi gerçekleştirmektedirler. Periapikal kist türünün tedavi ediliş şekli karmaşık olmaktadır. Bu kist, diş özündeki enfeksiyonlar dolayısı ile oluşmaktadır. Kistin oluştuğu bölgenin daha net görülebilmesi ve tespit edilebilmesi için x-ray görüntüleri alınmaktadır. Kiste kanal tedavisi uygulaması yapılmaktadır. Dişin özündeki enfeksiyonlu bölge temizlendikten sonra kanal tedavisi sayesinde diş kökünde hissedilen baskı ortadan kalkmaktadır.
Kist Operasyonları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kist ameliyatından sonra dikkat edilecek olanlar aşağıda verilmiştir:
- Ağız hijyenine özen gösterilmesi ve bakımın aksatılmaması gerekmektedir.
- Beslenirken yumuşak ve sıvı gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir. Ne kadar süre beslenme konusunda dikkatli olunacağı konusunda diş hekimi bilgilendirmektedir.
- Ameliyat bölgesinin zedelenmemesi için yanak ve dudak çekme hareketlerinin yapılmaması gerekmektedir.
- Kist operasyonu geçirenlerin diş hekiminin belirttiği periyotlarda kontrol randevularına gidilmesi ve aksatılmaması gerekmektedir.