İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

By ömer bayar

İltihaplı diş ağrısının geçmesi için diş hekimlerimiz ilaç tedavisi uygulayabilecekleri gibi evde tedavi yöntemleri ile de diş ağrısının geçmesi sağlanabilmektedir. İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir sorusunu yanıtlamak gerekir ise; iltihabın temizlenmesi için yardımcı tedaviler uygulanmaktadır. Ancak dişin kurtulamaması durumunda, çekilmesi gerekmektedir.

İltihaplı Diş Ağrısının Oluşum Sebepleri Nelerdir?

iltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?

İltihaplı diş ağrısının nedenleri aşağıda verilmiştir:

  • Ağız ya da çene travması sonrasında diş ağrısı meydana gelebilmektedir. Sert besinlerin kontrolsüz ısırılması gibi durumlar sonucunda yüzün belirli bölgelerinde ağır kuvvet travmaları görülebilmektedir.
  • Sinüs enfeksiyonu sonucunda hastalarımızın diş ağrısı hissedebilmeleri mümkündür. Azı dişinde hissedilen ağrı ile sinüs enfeksiyonu sonucunda hissedilen ağrı karıştırılabilmektedir.
  • Diş kökü veya diş minesi merkezli çürük oluşumları sebebi ile ağrı hissedilebilmektedir.
  • Dolgulu dişin dolgusunun düşmesi veya zarar görmesi halinde; sinirler savunmasız hale geleceği için diş ağrısı hissedilebilmektedir.
  • Diş apsesi, diş ve diş eti enfeksiyonları sonucunda dişte ağrı görülebilmektedir.
  • Ağız içerisinde biriken organik veya inorganik nesin artıkları sonucunda bakteri oluşumu hızlanmaktadır. Bu sebeple de hastalarımız diş ağrısı hissedebilmektedirler.
  • Hastalarımızın yirmilik dişleri çıkacaksa fakat pozisyonu sağlıklı değil ise; diş eti içerisine veya komşu dişe basınç uygulamış olacağı için ağrı hissedilebilmektedir.
  • Kısaca TME olarak ifade edilen temporomandibular eklem rahatsızlıkları sonucunda diş ağrısı oluşabilmektedir.

İltihaplı Diş Ağrısı Sonucunda Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmelidir?

İltihaplı diş ağrısı sonrasında profesyonel tıbbi yardım alınması gereken zamanı belirlerken hastalarımızın diş ağrılarını ve ağrı kaynaklı belirtileri takip etmeleri gerekmektedir. 24 saatlik bir süre sonunda diş ağrıları eğer hala devam eder ise; bu durumda diş hekimlerimizi ziyaret etmeleri gerekmektedir. Vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gereken ağır semptomlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek ateş durumunda diş hekimlerimiz ziyaret edilmelidir.
  • Nefes darlığı, iltihaplı diş ağrısının tehlikeli belirtileri arasındadır.
  • Yutkunma güçlüğü çekilmesi durumunda vakit kaybetmeden diş hekimlerimize başvurulmalıdır.
  • Ağrının görüldüğü bölgede şişlik oluşabilmektedir.
  • Çiğneme fonksiyonu kullanılırken acı hissi oluşması halinde, diş hekimlerimize başvurulmalıdır.
  • Diş etlerinde anormal bir renk değişimi olan hastalarımızın acil bir şekilde diş hekimlerimize gelmeleri gerekmektedir.
  • Ağız içerisinde ani bir kötü tat hissedilmiş ise; irin kaynaklı olabileceği için vakit kaybedilmeden diş hekimlerimiz ziyaret edilmelidir.

Ağrıyan İltihaplı Diş Çekilir Mi?

iltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?

İltihaplı dişin çekilme kararı verilirken öncelikle iltihaba bakılmaktadır. Dişin akut veya kronik iltihaplı olmasına bağlı olarak uygulanacak yöntem değişiklik göstermektedir. Enfeksiyona bakılarak öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Diş hekimlerimizin ilaç tedavisi ile beklenen sonucu alamaması durumunda ise; dişin çekilmesi gerekmektedir. Kronik bir ağrı gözlenmiş ise; bu durumda ilaç tedavisine başvurmadan diş hekimlerimiz direkt olarak dişi çekebilmektedirler.

Genellikle iltihaplı dişe ilaç tedavisi uygulanmadan dişin çekilmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise; kana enfeksiyon karışmasını önlemektir. Bu sebeple önce antibiyotik tedavisi uygulanmakta ve sonra diş çekilmektedir.

İltihaplı Dişin Çekilmesi Durumunda Ne Olur?

İltihaplı dişin çekilmesi halinde; enfeksiyon geçmişine bakılmaktadır ve çekim işleminin steril bir ortamda yapılması gerekmektedir. Akut haldeki iltihaplı dişin çekilmesi halinde enfeksiyonun kana karışması riski ile karşı karşıya kalındığı için hastalarımızda grip gibi rahatsızlıklarla kendisini gösterebilmektedir. Kronik iltihaplı diş ağrıları sonucunda dişin çekilmesi ile beraber bu tarz rahatsızlıklar görülmemektedir. Ancak diş hekimlerimizin uygun görmeleri durumunda; diş çekiminden sonra ilaç desteği verilmektedir.

İltihaplı Dişe Kanal Tedavisinin Uygulanmasında Bir Sakınca Var Mıdır?

İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılması için öncelikle antibiyotik tedavisine başlanması gerekmektedir. İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap vermek gerekir ise; antibiyotik tedavisi ile ağrı hafifletilebilmektedir. Çünkü iltihaplı bölgenin uyuşması kolay olmamaktadır. Kronik iltihap sonucunda ise; kanal tedavisinin yapılmaması gerekmektedir.

İltihaplı Diş Ağrısı İçin Tuzlu Su

Tuzlu su ile iltihaplı diş ağrısını azaltmak için yarım çay kaşığı tuz ile bir bardak ılık suyun karıştırılması gerekmektedir. Tuzun suyun içerisinde iyice çözünmesini bekledikten sonra karışım ile gargara yapılmalıdır. Gün içerisinde 2 kere yapılması yeterlidir. Tuzlu su doğal bir dezenfektan olduğu için diş etlerinden kaynaklanan iltihapların geçmesine yardımcı olmaktadır.

Soğuk Kompres İle İltihaplı Diş Ağrısını Geçirmek

Diş ağrısını azaltmak için soğuk kompres uygulaması, travma sebebi ile ağrıyan dişlerde etkili olmaktadır. Ağrının olduğu bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapılmalıdır. 20 dakika süre ile buz uyguladıktan sonra ara verilmeli ve sonra aynı işlem tekrarlanmalıdır.

İltihaplı Diş Ağrısı İçin Hidrojen Peroksit İle Gargara

Hidrojen peroksitle diş ağrısını azaltabilmek için öncelikle hidrojen peroksitin sulandırılması gerekmektedir. İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı olan hidrojen peroksit karışımını hazırlamak için bir bardak su için bir damla hidrojen peroksit yeterli olmaktadır. Ardından karışım ile hastalarımızın ağızlarını çalkalamaları ve yutmadan tükürmeleri gerekmektedir. İltihabın hafiflemesine oldukça yardımcı olan bu uygulamayı sadece diş hekimlerimizin tavsiye ettikleri dönemlerde yapmalıdırlar.