Hamilelikte Diş Tedavisi

By ömer bayar

Hamilelikte diş tedavisi uygulanırken, hastalarımız için hem ruhsal hem de bedensel olarak hassas olunan bir süreç olduğunu dikkate alarak buna göre bir tedavi uygulanmaktadır. Hamilelikte diş tedavisi uygulanabilmesi için hastalarımızın kadın doğum doktorları ile iletişimde olunması gerekmektedir. Lokal anestezi etkisi altında diş çekimi gibi işlemlerin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hamile hastalarımıza uygulanan tedavilerde zamanlama oldukça önemli olmaktadır. Bu sebeple hastalarımızın hamileliklerinin ikinci üç aylık periyotlarında diş tedavisi olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte diş tedavisi

Hamilelik Öncesinde Diş Bakımının Önemi Nedir?

Gebelik öncesi diş bakımı, hastalarımızın hamilelik süreçlerini daha rahat geçirebilmelerini sağlamaktadır. Planlı hamilelik geçirecek olan hastalarımızın, hamilelik öncesinde ağız hijyenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca beslenme düzenleri de ilerleyen zamanlarda oluşabilecek problemlere karşı önleyici etkiye sahip olmaktadır.

Hamilelik sürecinde hastalarımızın vücutlarının salgıladığı hormon ve salgı sistemlerinde farklılıklar olmaktadır. Hastalarımızın beslenme düzenlerinin farklılaşması ile beraber diş ve diş çevresi dokuları hasar görmeye daha meyilli hale gelmektedir. Dolayısı ile hastalarımızın hamilelik öncesinde yirmilik dişler ve diş etlerinin bakımını yaptırarak diş bakımına önem vermeleri durumunda; vücutları değişim için daha dirençli olmaktadır.

Hamilelikte Dişlerin Çürümesinin Bebeğe Bir Zararı Var Mıdır?

Çürük dişlerin bebeğe yan etkisi olması durumu değerlendirildiğinde; hastalarımızın ağız içlerinde mikrop oluşması halinde, bu mikrobun sindirim yolu aracılığı ile vücuda yayılma riski bulunmaktadır. Diş eti problemleri ve diyabet ise ilintili olmaktadır. Hamilelik sürecindeki hastalarımızın dikkat etmesi ve ciddiye alması gereken en büyük sağlık problemi ise; gebelik diyabetidir. Bu sebeple hastalarımız için gebelik diyabeti riskini en aza indirgemek gerekmektedir. Ayrıca hastalarımız için olumsuz etkisi olan ağrı, diş çürükleri sonucunda oluşmaktadır.

Hastalarımızın hamilelik döneminde diş çürüğü yaşamaları durumunda; kadın doğum doktorlarının izin vermesi ile beraber çürük tedavisi uygulanabilmektedir. Tedavi için en uygun dönem ise; hamilelik döneminin on üçüncü ve yirmi yedinci haftaları arası olmaktadır.

Hamileliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?

Hamilelikte diş tedavisi

Gebelik ve diş sağlığı değerlendirildiğinde; hamilelik döneminde hastalarımızın hormonlarının değişmesi ile beraber ağız içi salgıları da bu durumdan etkilenmektedir. Dolayısı ile reflü, bulantı ve kusma ile beraber ağızdaki asit oranının artması; hem diş dokusuna hem de diş etlerine zarar vermektedir. Ayrıca değişen hormonlar ile beraber hastalarımızın diş eti şişmesi problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Hamile hastalarımızın hamileliklerinin ilerleyen aylarında uyku kaliteleri bozulmaktadır. Buna bağlı olarak diş sıkma, gıcırdatma, eklem ağrısı gibi problemleri olabilmektedir.

Hamilelik sürecinde hastalarımız yemek yeme sıklıklarını arttırdıkları için ağız hijyenlerine de ekstra dikkat etmeleri gerekmektedir. Normal şartlarda gün içerisinde dişlerini 2 kere fırçalayan hastalarımızın hamilelik sürecinde 3 kere fırçalamaları tavsiye edilmektedir. Hamilelik sürecinde hastalarımızın tükürük akışlarının kalitesi ve hızı etkilenmektedir. Buna bağlı olarak tükürükleri yoğunlaşmakta ve azalmaktadır. Dolayısı ile tükürüğün diş ve diş çevresini temizleme etkisi azalmaktadır. Tükürüğün yıkayıcı etkisinin azalması sebebi ile hastalarımızın ağız hijyenlerini aksatmamaları gerekmektedir.

Hamilelikte Diş Taşı Probleminin Etkileri Nelerdir?

Gebelikte diş taşı sorunu; dişi çevreleyen kemik dokuda yıkım olmasına sebebiyet vermektedir. Diş eti kanamaları ve sızlamaları ile beraber diş taşı belirtilerini göstermektedir. Hamilelikte diş tedavisi kapsamında, diş taşı temizliği yapılmasının herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Gebelikte diş ağrısı sonucunda hastalarımızın ağrılarının hangi sebepten kaynaklandığını öğrenmek amacı ile röntgen çekilmemektedir. Sıkıntısız bir hamilelik süreci olan hastalarımızın yorulmaması adına, hamilelik sürecinde sadece acil ihtiyaçları giderilmektedir. Esas tedavi doğumdan sonra uygulanmaktadır. Ayrıca hastalarımızın sıkıntılı bir hamilelik süreçlerinin olması halinde; kadın doğum uzmanından onay alındıktan sonra tedavi uygulanabilmektedir.

Hamilelere Kanal Tedavisi Yapılabilir Mi?

Gebelere kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber tedavilerde kullanılan aletler de gelişmektedir. Döner aletler ve apex locator ile kanal tedavisi yapılabilmektedir. Ancak hamile hastalarımıza işlem öncesinde röntgen çekilmemektedir. Ayrıca acil kanal tedavisi uygulanmasını gerektiren bir durum yok ise; tedavi doğum sonrasında gerçekleştirilmektedir.

Hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikte Diş Kırılması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Gebelikte diş kırılması sonucunda hastalarımızın öncelikle panik yapmamaları gerekmektedir. Hamilelikleri riskli değil ise; diş hekimlerimize gelerek muayene olmalıdırlar. Bu süreçte kadın doğum doktoruna da haber verilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Diş Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Gebelikte diş tedavisi için dikkat edilecekler aşağıda verilmiştir:

  • Hamilelik öncesinde hastalarımızın ağız hijyenlerini, çürük dişlerinin olup olmadığını, yirmilik dişlerinin durumunu, eski ya da kötü yapılmış işlemlerini diş hekimlerimize gelerek kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
  • Hastalarımızın hamilelik süresince diş fırçalama ve beslenme alışkanlıklarına ekstra dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Yapılması gereken acil tedavilere zamanında müdahale edilmesi gerekmektedir.
  • Hamilelik dönemi, tedavilerin uygulanması için bir engel değildir. Bu sebeple hem hamile hastamızın hem de bebeğinin en rahat olduğu dönem içerisinde tedavinin uygulanması gerekmektedir. Hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem ise; ikinci trimester dönemidir.