Ankara Estetik Gülüş Tasarımı
Gülüş estetiğinin tasarlanması, günümüzde diş hekimliğinin ayrı bir alt dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çürük dişlere sahip kişilerin, diş eti hastalıklarından ve diş dizilimindeki çarpıklardan şikayetçi insanların gülüşlerinde yaşadıkları estetik sorunlar, sadece bu alanda sınırlı kalmayıp kişilerin sosyal hayatlarını ve iş yaşamlarını da önemli ölçüde etkilemektedir.
Özgüven eksiklikleri başta olmak üzere toplum içinde gülmeye çekinmeleri ve benzeri durumlar, dişlerinde birtakım problemler yaşayan kişilerin hayatlarını istedikleri gibi yaşayamamalarına neden olmaktadır. Bu yüzden gülüş tasarımı, kişilerin güzel bir gülüşe sahip olması ve yitirdikleri özgüvenlerini yeniden kazanmaları için çok büyük önem taşımaktadır.
Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımının tanımı, estetik diş hekimliğinin ifadesiyle, çeşitli sebeplerden dolayı estetik açıdan görünümü hoş olmayan diş ve diş etlerinin hastanın yüz şekilleri ve ihtiyaçlarına göre olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemleri olarak yapılmaktadır.
Gülüş tasarımı, diş hekimliğinde multidisipliner bir yaklaşım olması sebebiyle pek çok işlemin bir arada uygulanarak gerçekleştirilmesiyle yapılan önemli bir uygulamadır.
Gülüş Tasarımında Yapılan İşlemler Nelerdir?
Gülüş tasarımında yapılan uygulamalar, dişlerinde estetik kayıp yaşayan her kişinin beklentileri ve ihtiyaçları farklı olacağı için, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu işlemler belirlenirken özellikle estetik gülüş tasarımı yaptırmak isteyen hastanın yüz hatları, cinsiyeti, yaşı ve talepleri gibi faktörler ele alınmaktadır.
Genel olarak diş estetiğinde yapılan bazı uygulamalar bulunmaktadır. Diş eti temizleme işlemleriyle başlanan bu uygulamalarda hastanın mevcut durumda sahip olduğu çürük dişleri tedavi edilir. Ayrıca sadece dişlere değil diş etlerinde de söz konusu olan olumsuzlukların giderilmesi sağlanır. Daha sonra hastaların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre yapılması gereken işlemler planlanır. Planlama aşamasında belirlenen işlemler genel olarak;
- bleaching denilen diş beyazlatma yöntemleri,
- Diş kaybı yaşanması durumunda implant ve protez uygulamaları ile tedavi edilmesi,
- Porselen lamineler ve kaplama işlemleri,
- Zirkonyum kaplama işlemleri,
- Ortodontik tedaviler (diş çarpıklığı için tel tedavisi)
olmak üzere güzel ve estetik bir gülüş elde edilebilmesi için gerekli olan tüm işlemlerden oluşmaktadır. Diş hekimliğinde normalde işlevsel açıdan icra edilen bu işlemler, estetik diş hekimliğinde özellikle görünüm kaygısı gözetilerek başarılı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır.
Ankara Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş estetiği uygulamalarında yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi hastanın estetik beklentileri ve taleplerini doğru bir şekilde anlamak oldukça önemlidir. Zira estetik gülüş tasarımı sırasında uygulanacak işlemler de bu talepler ve ihtiyaçlara göre belirlenmektedir. Estetik gülüş tasarımı yapılışında ilk olarak hastanın ağız ölçüsü alınarak modellemesi yapılır. Daha sonra bu modelleme üzerinden problemlerin neler olduğu tespit edilir.
Hastanın ağız içi ve yüz fotoğrafları bilgisayar ortamında dijital ölçümlemeler yaparak yüz şekline uyumlu bir hale getirilir. Tedavi sonrasında ortaya çıkacak görünüme en uygun görüntüler de yine bu aşamada elde edilir. Bunun ardından hastanın ağzına uygun olacak şekilde restorasyonlara başlanarak hastanın gülüş tasarımında son onayı alınmasıyla birlikte büyük çaplı uygulamalara geçilir.
Planlamaların tamamlanmasının ardından hastanın diş etlerinde ve diş diziliminde herhangi bir çarpıklık yoksa, ortodontik tedaviye gerek duyulmadan doğrudan diş etleri üzerinden estetik görünüm odaklı tedaviye başlanır. Diş eksiklikleri, implant ve protezler ile tedavi edildikten sonra ihtiyaç duyulması halinde bleaching yani diş beyazlatmasına başvurulur. Hastanın talebine göre zirkonyum ya da porselen kaplamalar ile Ankara gülüş tasarımı işlemleri planlanan son aşamaya ulaşılıncaya kadar bu şekilde devam eder.
Estetik Gülüş Tasarımında Pembe Estetik Nasıl Yapılmaktadır?
Gülüş tasarımında pembe estetik; diş etlerinin seviyelerinin ayarlanması ve daha simetrik görünmeleri için önemli olmaktadır. Bunun için ise diş etlerine yapılan müdahale lazer ile yapılmaktadır. Sadece diş etlerine bir müdahale yapılacağı zaman diyot lazer kullanılmaktadır. Anca daha ileri seviye bir işlem yapılması gerekir ise; sert doku ya da kombine lazer ile işlem yapılmaktadır. Hastaların konforları açısından sert doku lazerleri daha avantajlı olmaktadır.
Estetik Gülüş Tasarımında Beyaz Estetik Nedir?
Gülüş tasarımında beyaz estetik; porselen lamina, bonding uygulamaları, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, inley-onley uygulamaları ve recontouring gibi tedavileri kapsamaktadır. Daha beyaz ve estetik gülüşler için beyaz estetik çalışmaları yapılmaktadır.
Gülüş Tasarımında Yapılabilecek Ayrıcalıklı Tedaviler Nelerdir?
Gülüş tasarımında uygulanabilecek ek tedaviler aşağıda verilmiştir:
- Diş beyazlatma işlemi yapılmaktadır ve bu işlemin süresi hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Yaklaşık 40 dakika gibi bir sürede ton açılması mümkün olmaktadır. Diş beyazlatma işleminden sonra beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiği gibi beyazlatılan diş rengini 1 sene gibi bir süre koruyabilmektedir.
- Dişlerin üzerine porselen laminalar yapıştırılabilmektedir ve bu sayede daha estetik bir gülüş elde edilebilmektedir.
- Zirkonyum kaplama tekniği, daha estetik bir görünüm elde etmek için en fazla kullanılan ek tedavilerden biridir. Zirkonyumun ışığı geçirmesi nedeni ile daha doğal bir görüntü elde edilebilmektedir.
- Porselen braketlerin kullanımı ile çapraşık diş problemi bulunanların tedavisi yapılmaktadır.
- Eksik dişleri olanlara ek olarak implant tedavisi uygulanmaktadır.
Diş Estetiği Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Gülüş tasarımı için önemli detaylara bakıldığında; tedavi sürecinde hasta memnuniyetine önem verilmesi gerekmektedir. Hastanın gülüşünde ve diş yapısında nelerden rahatsız olduğu öğrenilmelidir. Ardından hastanın rahatsızlıklarını ortadan kaldırabilecek bir tedavi planı hazırlanmalıdır. Hastanın dudak yapısı, dişlerinin boy uzunluğu, diş eti özellikleri, dudaklarının ve dişlerinin uyumu gibi birçok etkene dikkat edilmelidir.
Hastanın gülüşünün güzelleştirilmesi için hem yüzü hem de dişleri bir bütündür. Gülüş tasarımında; diş yapısının yüz şekli ile uyum içerisinde olması gerekmektedir. Ayrıca cinsiyet de gülüş tasarımında etkili olabilmektedir. Kadınlar için oval dişler tercih edilirken, erkeklerde köşeli dişler daha estetik bir görünüm sağlamaktadır.
Diş Estetiğindeki Gülüş Çeşitleri Nelerdir?
Gülüş tasarımı için gülüş türleri şu şekildedir:
- Çekici estetik gülüş türünde; ön dişler daha ön plana çıkartılmaktadır ve hm daha genç hem de daha çekici bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır.
- Dilerin aynı seviyede olması ile beraber daha olgun bir gülümsemenin elde edildiği gülüş türü; entelektüel gülüş olmaktadır.
- Orta kesici dişlerin yan tarafındaki dişler daha uzun olduğunda, sportif bir gülüş elde edilmektedir.
Gülüş Tasarımı Kaç Seansta Tamamlanabilir?
Estetik gülüş tasarımı tedavi süresi, hastaya uygulanacak olan işlemlere göre farklılık göstermektedir. Her hastanın estetik bir gülüş elde edebilmesi için ihtiyaç duyduğu işlemler farklılık gösterdiği için tedavi planı ve dolayısı ile tedavi süresi de farklılık göstermektedir. Tek seansta veya birkaç seansta işlem tamamlanabilmektedir. Yaklaşık olarak 2 veya 15 gün gibi bir sürede tedavi bitirilebilmektedir.
Gülüş Tasarımında Dişlerin Kesilmesi ve Kaplanması Gerekli Midir?
Gülüş tasarımın dişlerin kesilme ve kaplanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kompozit lamina, bonding, recontouring ve diş beyazlatma gibi teknikler ile hem daha pratik hem daha koruyucu hem de daha estetik bir görünüm sağlanabilmektedir.
Gülüş Tasarımının Avantajları Nelerdir?
Gülüş tasarımının artıları şöyledir:
- Estetik gülüş tasarımı ile dişlerdeki kırıklar düzeltilebilmektedir.
- Yüz çenesi ile uyumlu ve daha doğal görünen dişler elde edilmektedir.
- Dişlerin renkleri daha net ve tek ton olmaktadır.
- Diş etleri daha sağlıklı görünmeye başlamaktadır.