Gömülü köpek dişi çekim işlemi, hastanın yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Bu dişler 13 yaşına kadar ağız içerisindeki yapısını alması sebebiyle diş yapısının incelenmesi için Ankara gömülü köpek dişi çekimi için yaş döneminin beklenmesi gerekmektedir.
Gömülü köpek dişinin çekiminden önce bu dişlerin farklı yollarla diş yapısına entegre edilmesi sağlanmaktadır. Cerrah operasyon ya da ortodonti tedavisi ile bu işlem sürdürülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda hiçbir şekilde diş yapısına entegre edilememektedir. Bu durumda da diş çekimi gerekli olmaktadır.
Gömülü köpek dişi çekimleri diş ağrısının yanı sıra farklı belirtilerin de olmasını gerektirmektedir. Çene ağrısı, yanakta şişlik gibi belirtilerin de meydana gelmesi ile diş hekimi tarafından çekim işlemi gerekli görülebilmektedir.
Gömülü Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Ankara Gömülü diş çekme operasyonu, diğer diş çekimlerinden farklı olarak hastaya genel anestezi uygulaması yapılarak uygulanan bir operasyondur. Diş çekimi, sinir bölgesindeki hassas bir işlem ile sürdürüleceği için lokal anestezi yeterli olmamaktadır.
Bu operasyon, çene kemiği üzerinden yapılmaktadır. Çene kemiğine ulaşmak için özel materyaller kullanılarak bir bölüm açılması sağlanmaktadır. Bu bölümden çene kemiği üzerinde oynama yapılarak işlem sürdürülmektedir.
Ankara Gömülü köpek dişi çekimi operasyonu, dişin tek parça halinde alınmasıyla yapılmamaktadır. Bu şekilde yapılacak olan işlem yan taraftaki diğer dişlere zarar verebilmektedir. Bu sebeple diş, küçük parçalara ayrılarak alınmaktadır.
Diş çekimi sonrasında yapılan dikişler, ağız ve diş yapısına göre kendiliğinden eriyerek yok olabilmektedir. Fakat bazı durumlarda dikiş işleminin yanı sıra gazlı bez ile kapatarak tedavi sonlandırılmaktadır.
Gömülü Köpek Dişi Çekimi Hastalara Öneriler
Gömülü köpek dişi çekimi öncesi ve sonrasında yapılacaklar, genel diş çekim standartlarının yanı sıra özel birtakım önerileri de içermektedir.
Bu önerilerden bazıları şunlardır:
- Sigara ve tütün tüketimine uzun süre ara verilmesi gerekmektedir. Diş yapısında olumsuzluklara neden olan bu tüketimler önemli ölçüde risk oluşturmaktadır.
- Ağız ve diş bakımı, diğer operasyonlarda olduğu gibi bu operasyon için de önem arz etmektedir.
- Diş çekimi operasyonundan önce anamnez almakta olan uzmana, kullanılan ilaçlar ve kronik hastalıklar hakkında detaylı ve doğru bilgilendirmenin yapılması ameliyat sonrasındaki tedavi süreçlerinin sağlıklı ilerlemesini sağlamaktadır.
- Uzman hekim tarafından verilen ağız gargaralarının hem gömülü köpek dişi çekimi işlemi öncesinde hem de sonrasında kullanılması önemli olmaktadır.
İltihaplı durumlarda ameliyat öncesinde hastane yatışı ile tedavi yapılacağı bilinmeli ve hasta tarafından bu süreç onaylanarak diş çekimi işlemine başlanması gerekmektedir.
Köpek Dişi Neden Gömülü Pozisyonda Olmaktadır?
Köpek dişin çeneye gömülü olma sebebi; hastanın çenesinin dar olması sonucu kendisine çıkabilecek bir yer bulamamasıdır. Ayrıca eğer hastanın süt dişleri zamanından önce çekilmiş ise; köpek dişleri çeneye gömülü olabilmektedir. Bunların yanı sıra; genetik hastalıklar ve kalıtsal sebepler ile köpek dişinin çeneye gömülü olabilmesi mümkündür. Kesici dişlerin köklerinde problem oluşması ile beraber, köpek dişler çıkamamaktadır ve çeneye gömülü olabilmektedirler.
Dişin gömülü kalması durumu genellikle yirmilik dişlerde oluşan bir durumdur. Ancak yirmilik dişlerden sonra en fazla köpek dişlerde gömülü olma durumu oluşmaktadır. Süt köpek dişinin kişinin ağzında çok uzun süre kalması durumunda, kalıcı köpek dişi çıkamamaktadır. Üzerini kemik kaplamaktadır ve çene içerisine gömük kalmaktadır. Bu durum çocuklarda erken fark edilebilmektedir ve tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak yetişkinlerde gömülü köpek dişinin tedavisi için çekilmesi gerekmektedir.
Gömülü Köpek Dişi Tanısı Nasıl Konur?
Gömülü köpek dişinin teşhis edilebilmesi için klinik muayenenin yapılması gerekmektedir. Özellikle 13 yaşından büyük olan bireylerin süt köpek dişlerinin düşmemiş olması durumunda, gömülü köpek dişi tanısı konabilmektedir. 13 yaşına kadar beklenmesinin nedeni ise; köpek dişlerin ağız içerisindeki yerini almasının diğer ön dişlere göre daha uzun sürmesidir. Bu da ortalama 13 yaşına kadar sürmektedir. 13 yaşındaki hastanın süt köpek dişlerinin sallanıp sallanmadığına bakmak için elle muayene edilmektedir. Yaş ilerledikçe gömülü köpek dişinin sürme ihtimali daha da azalmaktadır.
Gömülü köpek dişi tanısı konurken erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Daimi köpek dişinin yönünü düzeltmek, süt köpek dişlerini erken çekmek, çenenin genişletilmesi gibi çözümler sunulabilmektedir. Erken teşhis yapılabilmesi için ise hastanın öncelikle 7 yaşında ve sonrasında 11 yaşında mutlaka diş hekimine muayene olması gerekmektedir. Süreç içerisinde probleme kesin bir çözüm bulunamasa dahi, ileride izlenecek olan tedavinin kısaltılması, kolaylaştırılması ve daha az maliyetleri olması gibi sonuçları olabilmektedir.
Gömülü köpek dişi için erken teşhis konulamamış ise; bu durumda ortaya çıkacak olan yan etkiler artmaktadır ve bir tedavi planının oluşturulabilmesi için röntgen çekilmesi gerekmektedir. Cerrahi müdahaleler ve ortodontik tel tedavisi ile gömülü köpek diş normal yerine alınabilmektedir.
Gömülü Köpek Dişi Çekimi İçin Yaş Bir Etken Midir?
Gömülü köpek dişi çekiminde yaşın önemine bakıldığında; hastanın çok genç olması durumunda, diş dizesinde dişlerin yerini alması için bir bekleme süresi olmaktadır. Bu süreçte ortodontik tedavi uygulanmamaktadır. Eğer gömülü köpek dişi çekimi sırasında dişe bir zarar verilir ise; bu durumda diş tamamen çıkartılmaktadır ve yerine tek bir diş için protez yapılmaktadır. Köprü protezi yapılabileceği gibi implant tedavisi de daha kalıcı bir çözüm oluşturmaktadır. İzlenecek olan tedavi yönteminde hastanın yaşı da etkili olmaktadır.
Gömülü Köpek Dişi Çekimi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
Gömülü köpek dişi ağrısı olabilen bir işlemdir. Ancak bu ağrının azaltılabilmesi ve önüne geçilebilmesi için diş hekimleri seçenekler sunmaktadırlar. En sağlıklı tedavi planının oluşturulabilmesi için muayene olunması gerekmektedir.
Gömülü Köpek Dişi Çekimi Yapılmazsa Ne Olur?
Gömülü köpek dişinin tedavi edilmemesi durumunda komşu dişlerin köklerinin de zarar görebilmesi mümkündür. Çünkü komşu dişlerin köklerinin beslenmesinde problem oluşturmakta ve dolayısı ile bu dişlerin zayıflamasına neden olmaktadır. Ayrıca zaman içerisinde gömülü köpek dişinde kist görülebilmektedir. Bu da zaman geçtikçe hastanın ağrı hissetmesine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra gömülü köpek dişi estetik açıdan da problem yaratabilmektedir. Düzenli olarak doktor muayenesine gidenler; gömülü köpek dişini fark edebilmektedir. Gerekli görülmesi durumunda gömülü köpek dişi çekimi yapılmaktadır.