Estetik Dolgu

By ömer bayar

Estetik dolgu; kompozit malzeme ile yapılan dolgulardır. Halojen ışık ile sertleştirilen ve kimyasal olarak dişe bağlanan estetik dolgu; hastalarımızı hem görsel olarak hem de işlevsel olarak tatmin etmektedir. Estetik dolguları doğal dişlerden ayırt edebilmek mümkün değildir. Hem şekil hem de renk olarak doğal diş formunda olan dolgulardır. Dolgunun sınırı anlaşılmamaktadır. Hem doğal dişlerin sertliğine yakın bir sertliği olduğu için hem de dişlere kimyasal olarak bağlandığı için direnci oldukça yüksektir. Estetik dolgular kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdırlar. Amalgam dolgusu olan hastalarımızın dolguları tek seansta estetik dolgu ile değiştirilebilmektedir. Estetik dolgular yapıştırılırken özel bir ışık tekniği kullanılmaktadır.

Estetik dolgu

Estetik Dolgunun Amacı Nedir?

Estetik dolgu ile hedeflenen; daha parlak ve parıltılı bir görünüm elde etmektir. Ön dişler için de arka dişler için de uygun olan bir uygulamadır. Hastalarımızın dişleri gibi beyaz olduğu için ve ayrıca ışın ile sertleştiğinden kompozit dolgular kullanılmaktadır. Diş çürüğü olan hastalarımızda ise; amalgam dolgular estetik beklentilerini karşılamadığı için porselen dolgu veya kompozit dolgu tercih edilmektedir.

Estetik Dolguların Uygulandığı Durumlar Nelerdir?

Estetik dolgu yapılması gereken durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Kırık ve çürük dişlerin onarılması için estetik dolgu uygulamaları yapılmaktadır.
  • Dişlerdeki kalıcı renk bozukluklarının geçirilmesi için estetik dolgu uygulanmaktadır.
  • Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılabilmesi için estetik dolguya başvurulmaktadır.
  • Dişlerin boyunu uzatmak amacı ile estetik dolgu yapılmaktadır.
  • Gülüş tasarımı yapabilmek için dişlerde şekil değişikliği yapılırken estetik dolgu uygulamasına başvurulmaktadır.

Ön Dişlere Yapılan Estetik Dolgu İşlemleri Nelerdir?

Ön dişler için estetik dolgu için dişlerin şekli, büyüklüğü, diş etlerinin rengi, diş ve diş eti arasındaki ilişki dikkate alınmaktadır. Daha estetik bir gülüş elde edilebilmesi için bonding sistemler ile başarılı bir sonuç elde edilebilmektedir. Ağız içerisindeki her bölgeye uygulanabilen bu sistemler; 1-2 saatlik seans süresi ile tek seansta hastalarımızın istedikleri gülüşe kavuşabilmelerini sağlamaktadır.

Estetik dolgu

Ön dişlere yapılan estetik dolguların başarılı olmasının esas sebebi ise; diş dokularını taklit edebilen materyaller ile yapıldığı için diş dokusunu tam anlamıyla taklit edebiliyor olmasıdır. Hastalarımızın diş renklerine uygun estetik dolgu uygulaması yapılmaktadır. Ön dişlerinde renk problemi yaşanması durumunda; renkli doku aşındırılmaktadır ve sonrasında diş rengi elde edilmektedir.

Arka Dişler İçin Estetik Dolgu Uygulamaları Nelerdir?

Arka dişlere yapılan estetik dolgular; genellikle porselen inley ve onley dolgular olmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber arka dişler için kullanılan malzemeler de çeşitlenmiştir. Eskiden kullanılan amalgam dolgular hem renk hem de estetik açısından istenen verimi vermemekteydi. Ancak günümüzde diş dokusu ile uyumlu olan ve estetik problem yaratmayan dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Sağlıklı dokusu yeterli miktarda olmadığı için dolgu yapılamayan ve protez uygulanan hastalarımıza günümüzde inley ve onley seramik dolgu uygulaması yapılabilmektedir. Bu sayede estetik dolgular ile daha iyi bir görünüm elde edilmesinin yanı sıra; dişlerin de işlevselliklerini korumaları sağlanmaktadır.

Estetik Dolguların Dayanıklılığı Nasıldır?

Estetik dolguların sağlamlığına bakıldığında; oldukça uzun ömürlü, estetik ve sağlam bir yapıya sahip olan dolgulardır. Eskiden metal dolguların hem daha fonksiyonel hem de daha sağlam olduğu düşülmekteydi. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile beraber estetik dolgular da oldukça güçlü hale geldi.

Estetik Dolguların Kullanım Ömürleri Ne Kadardır?

Estetik dolgunun ömrüne bakıldığında; diş hekimlerimizin tavsiyelerine uyularak, ağız ve diş sağlığına dikkat ederek kullanıldığında 5 yıldan 10 yıla kadar ömrü bulunmaktadır. Bu süreyi arttırabilmek hastalarımızın elindedir.

Estetik Dolguların Kullanımı Nasıldır?

Estetik dolgu

Estetik dolguların kullanımı sonucunda hastalarımızın dişleri ve diş etleri herhangi bir zarar görmemektedir. Estetik dolguları doğal dişleri gibi kullanabilmeleri ve bakımlarını da doğal dişleri gibi uygulayabilmeleri mümkündür. Gün içerisinde en az 2 kere diş fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanmaları da gerekmektedir. Lekelenme probleminin olmaması için dolgular cilalanmıştır ve bu sayede hem pürüzsüz hem de mükemmel görüntüleri olmaktadır. Ayrıca dişte oldukça az aşındırma yapılarak uygulandığı için hastalarımızın diş dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Düzenli olarak ağız bakımının yapılması durumunda; estetik dolgularda herhangi bir deformasyon olmadığı gibi aynı zamanda dolgularda aralanma veya sızdırma gibi problemler ile de karşılaşılmamaktadır. Diş hekimlerimize 6 aylık veya bir yıllık periyotlarda kontrole gelmeleri gerekmektedir. Diş hekimlerimiz dolguların cilalarının yenilenmesi, bakımlarının yapılması ile ilgilenmektedirler. Hastalarımızın dişlerinde çürük olmaması durumunda; estetik dolguların rutin bakımlarını yapması halinde dolgularda herhangi bir değişim gerekmemektedir.

Estetik Dolgu Mu Porselen Kaplama Mı Tercih Edilmelidir?

Estetik dolgu ve porselen kaplama tercihini yaparken öncelikle hastalarımızın önemli olanın doğal diş yapısının en çok korunduğu uygulamanın tercih edilmesi olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Porselen kaplama yapılması gereken birçok dişin estetik dolgu ile tedavi edilebilmesi mümkün olmaktadır. Çürüme veya kırılma sonucunda hastalarımızın dayanıksız kalmış olan dişlerinin estetik dolgu aracılığı ile ne kadar sağlamlaştırılabileceği değerlendirildikten sonra uygulamaya geçilmektedir.