Kanal tedavisi diğer bir adıyla endodonti, pulpa adı verilen sinirin kendini yeniden onaramayacak kadar hasar görmesinin ardından uzman bir diş hekimince uygulanan teme diş tedavisi yöntemlerinden biridir. Dişe canlılık eren ve beslenmesinden savunmasına kadar birçok önemli işleve sahip olan pulpanın, çürük veya kırık dişlere bağlı olarak gelişen iltihaplanma durumlarında kanal tedavilerine başvurulabilir. Bir dişte sinir dokusunun hasar görmesi veya parçalanması ile burada bakteri çoğalmasına neden olur. Genel olarak diş köklerinde ortaya çıkan ağrılar bu sorun için uzman bir endodontiste görünmek gerekir.
Diş tedavileri arasında en yaygın bilinen ve çok sık uygulanmak zorunda kalan bu tedavi yönteminde hastaların pulpa dokusunun çıkarılarak buradaki boşlukla yuvalanan bakterilerin kanalda temizlenmesidir. Temizleme işleminin ardından bölge uygun kanal dolgu maddeleri ile doldurularak kapatılabilir. Diş kaybının önündeki en son basamak olan Ankara diş kanal tedavisi dişin tedavi sonrası gerekli özenin gösterilmesinin ardından hayat boyu aynı işlevsellikle kullanılmasını sağlamaktadır. Ancak doğal dişe göre çok daha fazla kırılganlığa sahip olabilir.
Ankara Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi yaptıranlar tedavi sonrası ortaya çıkan yüksek başarı oranı ile işlem uygulanan dişlerini uzun sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam ederler. Endodontinin ilgi alanına giren kanal tedavisi, hasar gören sinirin kendini onaramayacak durumda olduğunda uygulanmaktadır. Pulpa adı verilen bu sinir, dişin en iç kısmında yer alan ve dişin beslenmesi, gelişmesi ve savunmasının sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda dişe canlılık veren bir doku olan bu sinir, genellikle kırık dişlerde ve derin çürüklerde iltihaplanmanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Hasar gören bu sinir uygun tedavi yöntemi ile çıkarılmadığı takdirde diş ve çevresindeki çoğu doku enfeksiyon ile ciddi sorunlara yol açar. Bunun sonucunda diş kaybının yaşanması mümkündür.
Kanal tedavisinde ise temel hedef bu sinir dokusunun çıkarılarak buradaki kanal boşluğunun temizlenmesi ve içine gereken tüm doku dostu dolgu maddelerinin eklenmesidir. Tüm bu işlemlerin tamamı ve daha fazlası kanal tedavisi olarak tanımlanmaktadır. Bu tedavi ile dişe son bir şans daha verilmiş olur.
Kanal Tedavisi Sonrası
Kanal tedavisi sorası dikkat edilmesi gerekenler dişin tedavi sonrasında uzun süreler sağlıklı bir şekilde işlevselliğini korumasına yardımcı olur. Diş ağrısı ile gelişen sorunlarda dişi hem kurtarmak hem de hastanın bu ağrılardan kurtarılmasını sağlayan uygulama, tedavi sonrası birçok konunun dikkate alınmasını gerektirmektedir. Kanal tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar:
- Tedavi bitene kadar hasta dişin kullanımından kaçınılmalıdır,
- Tedavi sonrası 2 saat kadar yeme içme faaliyetleri durur,
- 2 – 3 gün dişlerde normalden fazla hassasiyet oluşabilir,
- Doktor tavsiyesi ile işlem sonrası uygun ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için ilk bir haftaya kadar hastaların işlem gören dişi yoğun olarak kullanmaya başlamaları tavsiye edilmez. Öte yandan yeme içme alışkanlıklarının diş normale dönene kadar kontrol altında tutulması önerilmektedir.
Ankara Kanal Tedavisi Fiyatı
Ankara Diş kanal tedavisi fiyatları uygulama sırasında tercih edilen dolgu malzemelerine ve tedavi yöntemine göre değişmekle birlikte, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından belirlenen tariflere göre belirlenir. Öte yandan uygulama yapan sağlık kuruluşu ve endodontist özelinde değişiklik gösterebilir. Kanal tedavisi uygulanacak dişin türüne, uygulama yöntemlerine ve daha birçok farklı unsura göre değişiklik göstermektedir. Hasar gören dişin kanal tedavisi ile kurtarılması mümkündür. Bunun için vaktinde ve uzman bir hekim tarafından tedavinin uygulanması son derece önemlidir. Aksi takdirde kanal tedavisi uygulanmayan dişler zaman içinde hastanın dişini kaybetmesine neden olmaktadır. Ankara Diş kanal tedavisi işlemleri için hastanın genel sağlık durumunun ve diş yapısının tedavi için uygun olması gerekir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Diş kanal tedavisi sonrasında ağrı oluşumu tedavinin en yaygın görülen etkileri arasında yer alır. Kanal tedavisi temelde diş ağrısının giderilmesi ve dişi kurtarmak için uygulanan çok önemli bir diş tedavisi yöntemidir. Özellikle tedavi öncesinde ağrı ve enfeksiyonlar ortaya çıkmışsa, birkaç gün dişlerde hassasiyet devam edebilir. Genellikle hastalar tedavi sonrasında ilk günden günlük rutinlerine dönebilir. Ağrıların devam etmesi halinde doktor tavsiyesi ile reçetesiz satılan bir takım ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak tedaviye ve sağlığa olumsuz etkiler bırakmaması için bu ilaçların yine de doktor tavsiyesi ile kullanılması son derece önemlidir.
- İbuprofen,
- Naproksen vb.
Bazı ilaçların tedavi sonrasında ağrı oluşumunu ortadan kaldırmak için kullanıldığı bilinmektedir. Kanal tedavisinin ardından gelişen ağrı ve hassasiyetin kaybolmaması durumunda en kısa sürede uzman bir hekime başvurulması gerekir.
Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ön diş kanal tedavisi başta olmak üzere diğer tüm dişler için uygulan tedaviler farklı işlemleri içinde barındırmaktadır. Ortalama olarak 1 saat süren bir tedavi sonrasında işlem tamamlanır ve hastalar ertesi gün normal rutinlerine dönüş yapabilirler. Kanal tedavisi sırasında:
- İlk olarak dişe anestezi uygulanır,
- Çürüyen dişler temizlenir ve sorunlu pulpa çıkarılır,
- Kök kanalında yer alan sinir ve doku artıkları temizlenir,
- Birden çok süren seanslarda geçici dolgu uygulanabilir,
- İyileşme sonrasında özel dolgu maddeleri uygulanır.
Kişinin genel sağlık durumu ve dişte ortaya çıkan soruna göre tedavi sürelerinde ve yöntemlerinde farklı uygulamalara başvurulması mümkündür. Uygulama sırasında özellikle kök ucuna kadar genişletilen kanalların kanalın irrigasyonu için uygun solüsyon kullanımı ile temizlenmesi sağlanır. Bu tedavi yöntemi hastaların olası diş kaybının önüne geçilmesi için gerekli oldukça önemli bir yöntemdir.
Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Kanal tedavisi ne kadar sürer sorusu için tek bir yanı verilemeye bilir. Genellikle 1 – 1,5 saat arasında tamamlanan kanal tedavileri tek seansta yapılabileceği gibi birkaç seans içinde de tamamlanabilir. Birden çok sürecek seanslar için iyileşme sürecini de destekleyecek ilaçların kullanımına ve geçici dolgulara başvurulmaktadır. Ortalama olarak tek seansta tamamlanan tedavi sonrasında hastalar ertesi gün yeniden normal yaşamlarına devam edebilir.
Kanal tedavisi sonrasında en önemli nokta olası sorunların engellenmesi adına mutlaka bakım ve tedavi sürecinin desteklenmesi için uygulanması gereken yöntemlerin yapılmasıdır. Tedavi sonrasında gereken özenin gösterilmemesi halinde hastalarda diş kaybı ile sonuçlanan çeşitli durumlar ortaya çıkabilir. Dişin kurtarılması için son şansını veren bir uygulama olan kanal tedavisi sonrasında hastalar tavsiye edilen diş ve ağız bakımı ile ömür boyu tedavi gören dişlerini de kullanabilir.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş kanal tedavisi gerektiren durumlar birçok farklı grupta sınıflandırılabilir. Bunlar:
- Dişte aniden ortaya çıkan ağrılar,
- Geceleri çoğalan ve ağrı kesici tesir etmeyen ağrı,
- Soğuk veya sıcak temasla dişin uzun süre ağrısının tetiklenmesi,
- Diş eti, diş etrafı ve lenflerde şişlik görülmesi,
- Enfeksiyon sonucu fistül veya renkleşme sorunlarının görülmesi vb.
Olarak sınıflandırılabilir. Bu tip durumlarda dişin kaybedilmesi riski son derece yüksektir. Bu nedenle mutlaka erkende kanal tedavisine başvurulması gerekebilir. Dişin kurtarılması için son bir şans olan kanal tedavisinde dişlerin hasar gören sinir boşluklarının temizlenerek yerine doku dostu dolgular ile eski haline getirilmesi mümkündür. Günümüzde yaygın olarak uygulanan bir diş tedavisi yöntemi olan kanal tedavisi en önemli tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Kanal Tedavisi Başarı Oranı Ne Kadardır?
Kanal tedavisi uygulaması sonrasında hastalarda %95’e varan bir başarı oranı görülmektedir. Diş kaybının önüne geçmek ve ömür boyu işlem gören dişin sağlıklı bir şekilde kullanılması için kanal tedavisi son derece önemlidir. Ancak zaman zaman tedavi sonrasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Özellikle bir dişte öngörülenden daha çok kanal bulunması ve bu kanallardan birinin temizlenmemesi, dolgu malzemesinin parçalanması vb. durumlar diş kanal tedavisi için olası risk faktörleridir. Ancak genel anlamda ve yüksek oranda tedavinin başarılı bir şekilde tamamlandığı görülmektedir. Başarılı bir kanal tedavisi için kliniğimizden faydalanabilirsiniz.