Diş İpi Kullanma Eğitimi

By ömer bayar

Diş ipi kullanma eğitimi; dişte ve diş etinde herhangi bir tahribata yol açılmaması için önemlidir. Diş ipinden maksimum fayda sağlamak isteyenlerin diş ipi kullanma eğitimini almaları gerekmektedir. Diş ipinin esas kullanım amacı; diş fırçası ile ulaşılamayacak olan yerlerin temizlenmesini sağlamaktır. Bu yüzden diş yapısı düzenli olmayan ve diş fırçası ile bütün bölgelere ulaşamayan kişiler diş ipini mutlaka kullanmalıdır.

Diş İpi Tipleri Nelerdir?

Diş ipi çeşitleri aşağıda verilmiştir:

  • Naylon veya çok filamanlı olan diş ipleri bulunmaktadır. Mumlu ve mumsuz olmak üzere iki farklı türü vardır. Farklı aromalara sahip olan bu diş ipinde birden fazla naylon tel bulunmaktadır. Dolayısı ile birleşme noktaları sıkı olan dişler için uygun olmayan bir diş ipi türüdür. Aşınma ve yırtılma tehlikesi bulunmaktadır.
  • PTFE adı verilen tek filamanlı diş ipleri ile diş temizlenebilmektedir. Naylon diş ipine göre daha pahalı olmaktadır. Aşınma ve yırtılmaya naylon diş ipine göre daha dirençli bir diş ipidir. Birleşme noktaları sıkı olan dişlerde kullanılması durumunda kolay kaydığı görülmektedir.

Diş İpinin Kullanım Yöntemi Nedir?

Diş ipi kullanımı aşağıda açıklanmıştır:

  • Diş ipi kullanacak olanların öncelikle diş ipi kullanma eğitimi almaları ve diş yapılarına bir diş ipi seçmeleri gerekmektedir. Yaklaşık 40 cm uzunluğunda bir diş ipi tercih edilmelidir.
  • Orta parmağın çevresine ipin bir bölümü sarılmalıdır. Açıkta 4 veya 5 cm kalacak şekilde ayarlama yapılmalıdır.
  • Baş parmak ve işaret parmağı arasında diş ipi gerilmelidir.
  • Diş ipi gerili dururken dişlerin arasında yukarı ve aşağı hareket ettirilmesi gerekmektedir. Bu hareket nazikçe yapılmalıdır.
  • Diş eti çizgisini geçecek şekilde diş yüzeylerinde ip gezdirilmelidir. Ancak bunu yaparken zorlanmamalıdır.
  • Bir dişten diğer dişe geçerken, diş ipinin temiz kısmının kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Diş İpini Tercih Etmesi Gereken Hastalar Kimlerdir?

Diş ipi kullanması gereken hastaların başında; çeneleri dar olan, diş yapıları sıkışık ve çapraşık olan kişiler gelmektedir. Bu yapıdaki dişlerin arasında gıda tüketimi sonrasında sıkışanların sadece diş fırçası ile temizlenebilmesi pek mümkün olmamaktadır. Temizlenmemesi ile beraber fizyolojik diş eti cebi oluşabilmektedir. Bu diş eti cebi boşluklarda çoğalmaktadır ve aynı zamanda da derinleşmektedir. Dolayısı ile de kızarıklık, kanama ve iltihap oluşumu mümkün olabilmektedir. Plak birikimi ve ara yüz çürüğünün kontrol altında tutulabilmesi için diş ipi kullanma eğitimi alarak doğru bir kullanım ile dişlerin temizlenmesi gerekmektedir.