Diş Fırçalama Eğitimi

By ömer bayar

Diş fırçalama eğitimi; çocuklara erken yaşta verilmesi gereken bir eğitimdir. Doğru teknikler ile dişin fırçalanmaması durumunda; dişte artıklar kalabilmektedir ve bu artıklar da zamanla dişe zarar verebilmektedir. Dolayısı ile dişlerini doğru fırçalayamayan yetişkinlerin diş fırçalama eğitimi alarak, ağız ve diş sağlıklarını korumaları gerekmektedir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıldır?

Doğru diş fırçalanabilmesi için yetişkinlerde 2 dakikalık, yani 120 saniyelik bir süre belirlenmiştir. Diş eti çizgisi ve dişlerin arka kısımları da fırçalanmalıdır. Fırçalarken kısa ve nazik hareketlerin uygulanmasına özen gösterilmelidir. Uygulanabilecek teknik ise aşağıda anlatılmıştır:

  • Üst dişlerin dış yüzeyi ile fırçalanmaya başlanmalıdır. Ardından alt dişlerin dış düzeyine geçilmelidir.
  • Dış yüzey iyice temizlendikten sonra iç yüzeyin temizlemesi yapılmalıdır. Önce dış yüzeyi ve sonra iç yüzeyi fırçalanmalıdır.
  • Ardından çiğneme yüzeyi temizliği başlamalıdır. Dişlerin hepsinin üst yüzeylerini temizlemeye özen gösterilmelidir.
  • Nefesin daha ferah hissedilebilmesi için dil de diş fırçası ile fırçalanmalıdır.
  • Dişin yüzeylerinin diş etinden dişe doğru fırçalanması gerekmektedir ve bunu yaparken fırça 45 derecelik açı ile tutulmalıdır.

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocuklara diş fırçalama eğitimi verilmesi için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olmaktadır. Çünkü çocuk dış fırçalama alışkanlığını ne kadar erken edinir ise; bunu o kadar kolay bir şekilde uzun sürdürebilmektedir. Diş fırçalama eğitiminin başlaması ve çocuğun seveceği bir alışkanlık olarak devam ettirebilmesi için bebeklerin arka dişlerinin çıktığı zaman baz alınmalıdır. Zaman içerisinde bebeğin hoşuna giden bir aktivite olmaya başlamaktadır. Bu yüzden aksatılmadan yapılması önemli olmaktadır. Süt dişleri çıkan çocuğun dişlerinin fırçalanması masaj etkisi yarattığı için rahatlamasını da sağlamaktadır.

Çocukların Diş Fırçalama Eğitimine Yanıt Verebilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Çocukların diş fırçalama eğitimini sevebilmesi için yapılabilecekler aşağıda verilmiştir:

  • Çocuklar anne ve babalarından ne görürlerse onu yapmaya meyilli oldukları için diş fırçalama eğitimi verirken ebeveyn ile çocuk aynı anda dişlerini fırçalar ise yararlı olabilmektedir.
  • Diş fırçalarının çocuğun sevdiği renklerde ve desenlerde olması, bunu bir oyun olarak görebilmesini sağlayabilmektedir.
  • Diş fırçalama panosu teşvik edici olabilmektedir.
  • Çocukların oyuncak bebeklerinin dişlerini fırçalaması istenebilmektedir. Bu istek çocuklarda diş fırçalamanın gerekli olduğu algısını güçlendirmektedir.
  • Dişlerin temiz ve kirli olduklarındaki görüntüler gösterilerek çocuğu diş fırçalamaya teşvik etmek mümkündür.
  • Alışma sürecinde çocukların diş fırçaladıktan sonra takdir edilmeleri gerekmektedir.