Diş eti estetiği; pembe estetik olarak da bilinmektedir. Daha iyi bir gülümsemeye, daha estetik bir diş yapısına sahip olmak isteyenlerin sadece dişlerini beyazlatması veya dişlerinin daha düzgün sıralanmasını sağlaması yeterli olmamaktadır. Diş eti estetiği; var olan probleme göre bir tedavi yöntemi izlenerek yapılmaktadır.
Diş Eti Estetiğine Neden İhtiyaç Duyulur?
Diş eti estetiği yaptırılması gereken durumlar aşağıda verilmiştir:
- Diş yapısının görüntüsünden rahatsız olanlar bunun sosyal yaşantılarına olumsuz olarak yansıdığını düşünmeleri durumunda; diş eti estetiği yaptırabilmektedirler.
- Hastanın ağzını açtığında veya güldüğünde diş etlerinin daha fazla görünmesi durumunda diş eti estetiği gerekebilmektedir.
- Diş etlerinin eşit hizada olmaması durumunda estetik yaptırılabilmektedir. Bu sayede birinin yukarıda, diğerinin aşağıda olması durumunun önüne geçilmektedir.
- Diş etleri çekilenler diş eti estetiği yaptırabilmektedir.
- Dişlerinin gereğinden fazla uzadığını düşünenler estetiğe başvurabilmektedir.
- Daha önce yaptırılmış olan diş eti estetiğini düzeltmek amacı ile tekrar estetik yaptırılabilmektedir.
- Dişleri aralanmaya başlayanlar estetiğe başvurabilmektedir.
Diş Eti Estetiği Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti estetiği uygulamaları aşağıda belirtilmiştir:
- Diş eti problemleri için botoks uygulaması da tercih edilebilmektedir.
- Rejeneratif yöntemi ile beraber yıkıma uğrayan dokuların uyarılarak yenilenmesi sağlanmaktadır. Hasta dokuların uzaklaştırılması ile beraber destek yapılar oluşturulmaktadır. Bu işlem yapılırken mebran, doku uyarıcı proteinler ve kemik grefti kullanılmaktadır.
- Diş etinin büyümesi ile beraber derin cepler oluştuğunda; bu bölgelerdeki fazlalıklar, gingivektomi aracılığı ile alınmaktadırlar. Fazla diş etleri alındıktan sonra ise; diş eti konturları düzeltilmektedir.
- Diş eti fazla görünen veya simetrik bir görüntüye sahip olmayan kişiler; gingivoplasti ile tedavi edilmektedirler. Lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Bu yüzden herhangi bir acı hissedilmemektedir. Ayrıca daha güzel bir görüntü elde edebilmek için full porselen laminat veya metal desteksiz zirkonyum porselenler de kullanılabilmektedir.
- Çürüklerin diş etinin altına ulaştığı durumlarda kron boyu uzatma tekniği uygulanmaktadır. Fazla diş eti dokusunun çıkarılması ile beraber kemik yeniden şekillendirilmektedir.
Diş Eti Estetiğinin Avantajları Nelerdir?
Diş eti estetiğinin artıları şunlardır:
- Diş iltihaplarının oluşmamasını sağlamaktadır.
- Dişlerin muntazam ve olması gerektiği gibi dizilebilmesini sağlamaktadır.
- Estetik kaygı taşıyan kişilerin dişleri konusunda bir özgüven kaybının olmasının önüne geçmektedir. Böylece sosyal hayatlarına adapte olmaları kolaylaşmaktadır.
- Dişlerin ihtiyaç duydukları dokuların daha sağlıklı olabilmesi sağlanmaktadır.
- Diş eti kanamaları ve ağızda çıkan yaralar gibi problemler ile diş eti estetiği sonucunda karşılaşılmamaktadır.