Dolgu, çürük gibi durumlar sonucunda zarar gören dişin işlevini tekrar kazanması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş dolgusu yalnızca dişin işlevini değil, estetik görünümünü de tekrar kazandırmaktadır. Diş hekiminize muayene olduğunuzda diş hekiminiz diş dolgusuna ihtiyaç duyup duymadığınızı belirlemektedir.
Genellikle yeni bir randevu gerekmeksizin aynı seans içerisinde dolgu işlemi gerçekleştirilmektedir. Diş dolgusu tedavisinde çürümüş diş dolgusu çıkarılarak bölge temizlenmektedir. Dişte oluşan boşluk ise dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır. Dolgu için kullanılan malzemeler değişiklik gösterebilmektedir. Diş dolgusu çeşitleri malzeme türüne göre adlandırılmaktadır.
Köprü Dişler İçin Kullanılan Malzemeler
Diş dolgusu türleri arasından yapılacak tercih, diş hekimi tarafından yapılan muayene neticesinde belirlenmektedir. Diş doktorunun kullanacağı dolgu malzemesini seçmesinde etkili olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Dolgu tipi
- Çürük büyüklüğü
- Hastanın alerjik bir durumu olup olmaması
- Dolgu yapılacak bölge
Diş dolgusu çeşitleri ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Onley dolgu: Özel olarak üretilmektedir. Bölgeye yapıştırılarak kullanılmaktadır. Doğal diş rengine uygun olarak üretilebilmektedir. Uzun vadeli olarak kullanılabilecek seçeneklerden birisidir. Ancak altın dolgu kadar maliyetli olduğunu söylemek gerekmektedir.
- Altın dolgu: Özel olarak üretilen dolgulardır. Bölgeye yapıştırılarak uygulanmaktadır. Uzun süreli kullanım için ideal dolgu tercihidir ancak diğer dolgu çeşitlerine göre pahalı bir dolgudur.
- Amalgam dolgu: Gümüş malzemeden üretilen dolgu seçeneğidir. Koyu bir renge sahip olduğu için görünmeyen bölgelerde tercih edilmektedir.
- Kompozit reçine: Doğal diş görünümü ile aynı renktedir. Malzemeler reçine haline getirilerek boşluğa yerleştirilmektedir. Bu malzeme sertleşerek dolgu haline gelmektedir.
Dolgu Gereken Durumlar
Diş dolgusu gereken durum, dişin çürümüş olması durumudur. Diş probleminin dolgu gerektirip gerektirmediği ise diş hekimi tarafından yapılan muayene neticesinde belirlenmektedir. Diş hekimlerinin çürük muayenesi yapmak için kullandığı yöntemler genel olarak şu şekildedir:
- Diş çürümelerinin en yaygın belirtisi renk değişimidir. Yalnızca ayna yardımıyla çürük bulunabilmektedir.
- Çürük boyası yardımıyla dişlerin çalkalanması ile çürük tespiti yapılabilmektedir. Bu madde yalnızca çürümüş dişlere yapışmaktadır.
- Röntgen çekilerek çürük dişler belirlenebilmektedir.
- Dişin çatlaması veya kırılması çürük olduğuna işaret edebilmektedir.
Diş Dolgusu Yapımı
Diş dolgusu yapma işlemi için öncelikle çürükler dişten uzaklaştırılmaktadır. Çürük dokunun bulunduğu ve etkilediği bölgeler temizlenerek dolgu için hijyenik ve sağlıklı bir ortam oluşturulmaktadır.
Diş dolgusu uygulaması, çürük dokunun çıkarıldığı bölgede oluşan boşluğu doldurmak için yapılacaktır. Temizlenen bu bölge, seçilen dolgu malzemesinin türüne göre dolgunun yapıştırılması veya doldurulması şeklinde uygulanacaktır.
Diş Dolgusu Yapılması Gerekli Olan Kişiler Kimlerdir?
Diş dolgusunun yapılması gereken hastalar; dişlerin çürük oluşan, dişlerinde kırıklar olan ve çatlak dişi olup bunun onarılması gereken kişilerdir. Diş dolgusu yapılması gerektiren ve en sık rastlanan sebepler bunlardır.
Diş Dolgusu Yapımında Ağrı Hissedilir Mi?
Diş dolgusu sırasında acı hissedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Doldu işlemi yapılırken kimi hastalarda bu işlem oldukça basit olurken, bazı hastalarda işlem gerektirmektedir. Lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Ancak hastaya kanal tedavisi yapılmasının gerekmesi durumunda; birkaç noktaya birden uyuşturma işlemi yapılmaktadır. Her iki yöntemde de ağrı veya acı hissedilmemektedir.
Geçici Diş Dolgusunun Yapılma Nedeni Nedir?
Geçici dolgunun kullanılma sebebi, birden fazla seansa ihtiyacı olan hastaların bu süreçte mağdur olmamaları için kullanılmaktadır. Acil dental tedaviye ihtiyacı olan hastaların derin bir çürüklerinin olması durumunda kanal tedavisi seanslarında geçici diş dolgusu yapılmaktadır. Ancak dişleri koruma özellikleri olmadığı için uzun süre ağız içerisinde kalmaları durumunda hem tedavinin başarı oranı azalmaktadır hem de dişin kırılması durumu oluşabilmektedir.
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Hemen Yemek Yenebilir Mi?
Diş dolgusu sonrası beslenmeye bakıldığında; yapılacak olan dolgu uygulamasına göre bu durum değişiklik göstermektedir. Kompozit dolgu yapılır ise; işlem sırasında dalga boyundaki ışık sertleştiği için doktor tedavisi bittikten sonra dolgu da sertleşmektedir. Dolayısı ile yemek yenmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır. Ancak anestezi uygulaması ile dolgu yapılmış ise; bu durumda hastanın anestezi etkisinden çıkana kadar herhangi bir besin tüketmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise; yanak, dudak veya dil bölgesini fark etmeden ısırmamasını sağlamaktır.
Diş Dolgusundan Sonra Hassasiyet Oluşur Mu?
Diş dolgusu sonrası hassasiyet yaşanabilmektedir. Dişte oluşan basınca, havaya, tatlı yiyeceklere ve ısıya karşı bir hassasiyet hissedilebilmektedir. Ancak ortalama olarak bir veya iki hafta içerisinde bu hassasiyetin geçtiği görülmektedir. Bu süreç içerisinde de hassasiyete neden olan besinlerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Ancak hassasiyetin iki haftadan daha uzun sürmesi durumunda, hastanın hekimine durumu bildirmesi gerekmektedir. Dolgunun yeniden şekillendirilmesi, yerine yenisinin yapılması veya diş hassasiyetini giderecek uygulamalar yapılması mümkün olmaktadır. Nasıl bir yol izleneceğine ise diş hekimi karar vermelidir.
Diş Dolgusunun Kullanımı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş dolgusu kullanımı için önemli noktalar aşağıda verilmiştir:
- Soğuk ve sıcak hassasiyetine dikkat edilmelidir. Aşırı soğuk veya çok sıcak gıdalar tüketmeleri durumunda dolguları zarar görebilmektedir.
- Sert ve kabuklu yiyeceklerin tüketilmesi, dolguların kırılmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden sert ve kabuklu besinleri tüketmekten kaçınılması gerekmektedir.
- Sigara ve nargile gibi nikotin içeren tütün ürünlerini kullanan hastaların dolgularında renk değişimi olabilmektedir. Bu yüzden bu ürünlerden uzak durmaya özen göstermelilerdir.
- Ağız içerisinde bakteri oluşumunun önüne geçebilmek için her gün en az 2 kere düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Ağız ve diş bakımının sağlanabilmesi için ek bakım uygulamaları da yapabilmektedirler.
- Asit barındıran içecekler ile dolgunun temas etmesi durumunda dolgu dağılabilmektedir. Dolayısı ile sık ve fazla miktarda asitli içecek tüketimi yapılmamalıdır.
- Tırnak yeme problemi olan veya gece diş sıkan hastalar, bu problemleri ile ilgili tedavi olmalılardır. Tedavi olmamaları durumunda, dolgularının kullanım ömrü uzun olmamaktadır.
Diş Dolgusunun Fiyatları Nasıldır?
Diş dolgusunun ücretlerine bakıldığında; kullanılan malzemeye ve yapılacak olan işlemlere göre dolgu fiyatları farklılık göstermektedir. Her hasta için farklı bir diş dolgusu ücreti çıkmaktadır. Hastanın ilk muayenesinden sonra net bir fiyat verebilmek mümkün olmaktadır.