Diş çürükleri, çürüklere sahip olan kimselerin hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyen durumlardır. Diş çürüklerine doğru zamanda ve doğru tedavi uygulanmadığında dişlerde deliklere sebep olabilmektedir. Diş çürüklerinin ulaştığı tabaka diş ağrısının derecesini belirlemektedir. Örnek vermek gerekirse minede oluşan bir çürüğün sebep olabileceği bir ağrı ile diş pulpasına kadar uzayan bir çürüğün sebep olabileceği ağrı aynı olmamaktadır. Diş çürüğüne doğru zamanda tedavi uygulanmadığında diş kaybına neden olabilmektedir. Diş çürüklerinin belirtileri ise şu şekildedir:
- Diş çürükleri ağızda kötü bir tat ile kötü bir ağız kokusuna neden olmaktadır.
- Diş çürükleri dişlerde hassasiyete sebep olmaktadır.
- Diş çürükleri oluşan dişlerde soğuk ya da sıcak yiyecek ya da içecekler tüketildiğinde artan ağrılara sebep olmaktadır.
- Diş çürüklerine bakıldığında çürüğün ilk evresinde diş üzerinde tebeşire benzeyen bir tabaka oluştuğu göze çarpmaktadır.
Diş Çürüklerine Sebep Olan Alışkanlıklar Nelerdir?
Diş çürüklerine neden olan alışkanlıklar terkedilmesi gereken alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar dişlerin çürümesine ve terkedilmediklerinde diş kaybına neden olmaktadır. Diş çürükleri oluşmasına neden olan başlıca alışkanlıklar ise şu şekildedir:
- Asitli ve gazlı içeceklerin tüketilmesi
- Ağız temizliğine gereken önemin gösterilmemesi
- Şekerli içecek ve yiyeceklerin çok sık tüketilmesi
- Dişlerin yapısı
- İlgili kimsenin tükürük bezleri nedeniyle az tükürük üretmesi
- Sigara ve alkol tüketimi
- Diş etinde oluşan enfeksiyonlar
Diş Çürüklerini Engellemek için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş çürüklerinin engellenmesi için dikkat edilmesi gerekenler, incelendiğinde bunların başında düzenli diş muayenesi gelmektedir. İlgili kimse muayene olduktan sonra diş doktorunun tavsiyelerine dikkat etmelidir.
Diş çürüklerinin engellenmesi için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar terk edilmelidir.
- Sigara ve alkol tüketen kimseler günde 3 defa ve 3 dakikadan az olmayacak şekilde, bu alışkanlıklara sahip olmayan kimseler ise günde en az 2 defa ve 2 defadan az olmayacak şekilde dişlerini fırçalamalıdır.
- Diş çürüklerine engel olmak isteyen kimseler diş aralarındaki boşluklarda yemek artığı kalmaması için diş ipi kullanmalıdır.
- Diş yapısına uygun bir gargara kullanılmalıdır.
Diş Çürükleri Evde Tedavi Edilebilir Mi?
Diş çürükleri evde tedavi edilebilecek çürükler değildir. Çürüklerin ortadan kaldırılması için alanında uzmanlaşmış bir diş hekiminden destek alınması gerekmektedir. Ancak ilgili kimse diş çürükleri sorununu ortadan kaldıramasa da diş hijyenine dikkat ederek ve kötü alışkanlıkları terk ederek diş çürüklerinin ilerlemesini geciktirebilir ve yeni çürüklerin oluşmasını engelleyebilir.