Monolitik zirkonyumla diş kaplama, zirkonyum üzerinde porselen kullanımı sağlanmadan yapılan kaplama çeşididir. Bu yöntemde zirkonyum tasarımı yapılması ve zirkonyumun renklendirilmesi işlemleri ile porselen kullanımı olmadan, doğal görünümlü kaplama işlemi sağlanır.
Monolitik zirkonyumda, bloklar halinde yeni yekpare bir kaplama yöntemi izlenir. Monolitik zirkonyum kaplama kullanım alanları, standart zirkonyum kaplama ile farkları, nasıl uygulandığı hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.
Ankara Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma tedavisi, estetik açıdan dişlerinin yeteri kadar beyaz olmadığını düşünen hastaların başvurduğu tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Hastaların mevcut diş görünümünden daha beyaz dişlere sahip olması için başvurulan diş beyazlatma işlemleri, özellikle son yıllarda diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Estetik diş hekimliğinde bleaching adı da verilen diş beyazlatma işlemleri, dişlerin dış yüzeyindeki gözenekli mine yapısından meydana gelen renkli, inorganik ve organik maddelerin diş beyazlatma jelleri ve benzeri medikal ürünler kullanılarak giderilmesi işlemleri olarak uygulanmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemlerinin Gerekliliği
Diş beyazlatma uygulamalarının gerekliliği, özellikle dişlerinin sarımsı görüntüsünden aşırı düzeyde rahatsızlık duyan kişilerde söz konusu olmaktadır. Kişisel bakımına özen gösteren kişiler, dişlerinin özellikle fırçalamalardan sonra parıldamasını ve beyazlığını her daim korumasını istemektedir. Dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının çok ciddi psikolojik sorunlara yol açtığı bilindiğinden, dişlerinin yeteri kadar beyaz olmadığını düşünen kişiler de talep ettikleri zaman diş beyazlatma işlemlerine başvurabilirler.
Estetik diş hekimliğinde, evde yapılan karbonatla diş beyazlatma gibi birtakım uygulamalar, beyazlatıcı diş macunları ve diş beyazlatma kalemi gibi ürünlerin kullanımı gibi yöntemlerin yanında diş hekimleri tarafından uygulanan birtakım medikal diş beyazlatma tedavileri uygulanmaktadır. Bunların arasında yer alan bleaching yani diş beyazlatma işlemleri diğer metotlara kıyasla hem ekonomik hem de kolay bir şekilde uygulanmaktadır.
Dişin Beyazlığını Kaybetmesinin Nedenleri Nelerdir?
Dişlerin beyazlığını kaybetmesinin sebepleri genel olarak iki farklı renk değişimine bağlanmaktadır. İç renklenme ve dış renklenme olarak sınıflanan bu nedenlere göre dişin beyazlığını kaybetmesinde pek çok farklı faktör büyük rol oynamaktadır.
Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilmesi mümkün olmayan lekelere iç renklenme adı verilir. İlaçlara bağlı oluşan yapısal bozukluklar bu kısma dahil olmaktadır. Öte yandan yoğun bir şekilde çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazlı sıvı gıdaların yanı sıra sigara tüketimi de dişlerin beyazlığını kaybetmesinde dış renklenmeye sebep olan faktörler arasında gösterilmektedir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu tür lekelerden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Ankara Diş beyazlatma yöntemleri, ofis ortamında ve evde uygulanan yöntemler olarak ikiye ayrılmaktadır. Power Bleaching denilen ofis ortamındaki diş beyazlatma yöntemlerinde, beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3 – 4 yon kadar açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemi uygulanmaktadır.
Bunun yanı sıra evde diş beyazlatma yöntemleri de diş hekimliğinde yer alan uygulamalar içindedir. Home Bleaching adı verilen bu yöntemde, ağızdan alınan basit bir ölçünün ardından kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemi, ortalama 5 – 7 günde istenen beyazlamayı sağlamaktadır. Günde 4 – 8 saat takılması gereken bu ağızlıklar ile dişlerin beyazlatılması mümkün olmaktadır.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş beyazlatma uygulamalarının dişlere zarar vermesi konusu, pek çok kişinin bu işlemlere karşı önyargılı olmasına sebep olmaktadır. Diş beyazlatma sebebi ile insanların dişlerinde yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluşumunu gösteren bir tek bile araştırmanın olmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla diş hekiminin gözetiminde dişlerin beyazlatılması için kullanılması gereken diş jellerinin oranının belirlenmesiyle dişlerin herhangi bir yapısal zarara uğraması mümkün değildir.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkilidir?
Diş beyazlatma işlemlerinin etki süresi, dişlerini beyazlatmak isteyen hastaların en çok merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Diş beyazlatma tedavilerinin etkileri kişinin diş yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir.
Doğru Diş Beyazlatma Yöntemi Nasıl Seçilir?
Uygun diş beyazlatma yönteminin belirlenmesi için hastanın isteğine bakılmaktadır. Dişlerini kaç ton beyazlatmak istediğine göre uygulanması gereken doğru yöntem değişiklik göstermektedir. Diş rengi beyaza yakın olan ve dişlerinin sadece birkaç ton beyazlamasını isteyenlere lazer tipi veya ev tipi beyazlatma işlemi uygulanmaktadır. Sigara, kahve ve çay gibi sebeplerden dolayı dişleri fazla sararmış olanlar için ise kombine beyazlatma yöntemi daha uygun olmaktadır. Yapılan ilk muayene ile beraber doğru diş beyazlatma yöntemi belirlenmektedir.
Biyolojik Diş Beyazlatma Yöntemi Nedir?
Biyolojik diş beyazlatma; hem diş minesinde onarımın sağlandığı hem de dişlerin beyazlatıldığı bir yöntemdir. Diğer yöntemlerden farkı ise; diş minesinin beyazlatılma işlemi sırasında sağlıklı doku takviyesi yapılmasıdır. Bu işlem sırasında kullanılan jelde, nano hidroksiapatit bulunmaktadır.
Bu sayede dişin yüzeyindeki mikro çatlaklar, gözenekler ve bozulmalar kapanmaktadırlar. Ayrıca dişlerinde hassasiyet olanlar da biyolojik diş beyazlatma yöntemi ile dişlerini beyazlatabilmektedirler. Beyazlatma işlemi sırasında hassasiyette neden olan madde, hidrojen peroksit olmaktadır ve bu madde biyolojik diş beyazlatma jelinde oldukça düşük oranda bulunmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş beyazlatma sonrası dikkat edileceklerin başında beslenirken tüketilen yiyecekler ve içecekler olmaktadır. İşlemden sonraki ilk iki hafta çay, kahve, şarap, kola, tütün mamulleri gibi maddeler tüketilmemelidir. Sonrasında da renklendirici yiyecek ve içeceklerin daha az tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Diş beyazlatma işleminin etkisini daha uzun süre koruması için beslenmeye ve diş bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Yapanların Özel Bir Bakım Uygulamaları Gerekir Mi?
Diş beyazlatma özel bakım gerektirmemektedir. Beslenme düzenine dikkat ettikten, ağız ve diş sağlığına özen gösterdikten sonra ekstra bir bakım uygulanması gerekli değildir.
Dişin Renklenmesinin Nedenleri Nelerdir?
Dişin sararmasının sebepleri aşağıda verilmiştir:
- Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme durumu bulunmaktadır.
- Amalgam dolgu yaptırdıktan sonra dişte renklenme olabilmektedir.
- Bebeklik döneminde antibiyotik kullananların dişlerinde renklenme görülebilmektedir.
- Kanal tedavisi yaptıranların dişlerinin içinden gelen renk çeşitliliği ile dişlerin renklenmesi görülebilmektedir.
- Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve devamlı ağız gargarası kullanımı gibi sebepler ile diş yüzeyinin sarardığı görülebilmektedir.
- Yaşanan travmalardan sonra dişlerin içindeki canlı dokunun ölmesi ve buna bağlı olarak da dişin içindeki kanama kaynaklı olarak renklenme olması mümkündür.
Diş Beyazlatma İşlemini Yaptırabilecek Olanlar Kimlerdir?
Diş beyazlatma yaptıracak hastaların, diş ve diş eti hastalıklarının olmaması gerekmektedir. Ağzında ilerlemiş bir çürüğünün olmaması durumunda diş beyazlatma işlemi için herhangi bir engeli bulunmamaktadır. Ancak henüz gelişimini tamamlamamış olanların, hamilelerin ve emziren annelerin diş beyazlatma tedavisi görmeleri tavsiye edilmemektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Her Hastada Aynı Sonucu Verir Mi?
Diş beyazlatmanın başarı oranına bakıldığında; her hastada yapılan işleme göre elde edilen sonuç da değişiklik göstermektedir. Her hastada diş beyazlatma işleminden eşit derecede başarı sağlayabilmek mümkün değildir. Hastaların dişlerinin renklerinin ne kadar açılacağı, hastaların diş yapılarına göre farklılık göstermektedir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yan Etkisi Var Mıdır?
Diş beyazlatmanın yan etkisine bakıldığında; kullanılan beyazlatma jellerinin dişlerde hassasiyete neden olması mümkündür. Sıcak, soğuk ve hava hassasiyeti nedeni ile hastalar bazı zorlanmalar yaşayabilmektedirler. Diş beyazlatma işleminin en bilinen yan etkisi hassasiyettir ve bunun yaşanması durumunda endişe edilmesine gerek olmamaktadır. Ancak ilk 48 saat içerisinde hassasiyetin geçmemesi durumunda beyazlatıcı kullanımına devam edilmemesi tavsiye edilmektedir. Diş hekimleri hassasiyet problemi için diş macunu ve bazı kremler vermektedir. Bunların kullanılması ile beraber hassasiyet azalmaktadır. Potasyum nitrat içeren diş macunları, hassasiyetin azaltılmasında etkili olmaktadır.