Dijital diş hekimliği ile bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak diş hekimliği uygulamaları bir üst seviyeye taşınmıştır. Dijital diş hekimliği sayesinde uygulamalar tek seansta veya klasik yöntemlerle olduğundan daha kısa süre içerisinde tamamlanabilmektedirler. Cerec uygulaması ile CAD ve CAM sistemleri kullanılarak dijital diş hekimliği uygulamaları tamamlanmaktadır. Bilgisayar ünitesi, görüntüleme ünitesi ve freze makinesi ile beraber toplamda 3 adet ünitesi bulunmaktadır. Dijital tarama, dijital tasarım, dijital diş üretimi ve porselen dişlerin uygulanması şeklinde aşamaları bulunmaktadır. Tedavilerin hem daha konforlu hem daha kolay hem de daha kısa süreli olmasını sağlayan bir uygulamadır.
Cerec CAD CAM Sistemi Nedir?
CAD CAM sistemi; bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim anlamında da kullanılmaktadır. Cerec sistemi ise; CAD ve CAM konseptinin birleştirilmiş halidir. Üç boyutlu, bilgisayar desteği ile çalışan bir tasarım ve üretim cihazına verilen isimdir.Tomografi ve röntgende iki boyutlu izdüşümsel görüntü veriliyorken, Cerec ile ilgili bölgenin hem iç hem de dış yüzeyi hakkında bilgi sahibi olunabilmesi mümkün olmaktadır.
Cerec CAD CAM Sisteminin Çalışma Prensibi Nedir?
Cerec CAD CAM sisteminin çalışmasına bakıldığında; üç boyutlu optik ölçü alan ağız içi kamera kullanılmaktadır ve bu kamera üzerinden elde edilen görüntüler bilgisayar programları aracılığı ile işlenmektedir. Bilgisayar yazılımları kullanılarak mikro freze makinesine işlenen görüntüler gönderilmektedir. Zirkonyum ve porselen bloklar ile inley, onley, kaplama diş, köprüler ve sabit protez altyapılarının üretimi yapılmaktadır.
Cerec CAD CAM İle Dijital Diş Hekimliği Süreci Nasıldır?
Cerec CAD CAM sistemi ile tedavi süreci şu şekildedir:
- Optik kamera ile ağız içerisinde dişin ölçüsü alınmaktadır. Ölçü alınırken kullanılan kameranın bağlı olduğu bilgisayara alınan ölçüler transfer edilmektedir.
- Elde edilen görüntüler üç boyutlu hale getirilmektedir. Ardından diş hekimlerimiz marjinleri ve konturları belirleyerek dişe en uygun tasarımı yapmaktadırlar. Sistemin biogeneric özelliği bulunmaktadır. Bu özellik ise; hastalarımızın mevcut dişlerine uygun bir tasarım yapılabilmesi için restorasyon önerisinin yapılmasını sağlamaktadır. Restorasyon önerisini dikkate alarak veya istediği değişiklikleri yaparak diş hekimlerimiz restorasyona devam etmektedirler. Bu süreçle karşıt diş ile kontakt noktalarını kontrol edebilir, sanal olarak aşındırma yapabilir, ekleme ve kontür değişikliği yapabilir, karşıdaki diş ile kontakt noktalarının sıklığını değiştirebilirler.
- Diş hekimlerimiz tasarım aşamasını bitirdikten sonra uygun renkte ve boyutta blok seçme aşamasına geçmektedirler. Diş formunun elde edilebilmesi için ise bloğun mikro torna cihazı ile freze edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Son aşamada protez diş veya inley/onley dolgu formu verilmiş olan materyalin cilalanması, renklendirilmesi ve glazelenmesi yapılmaktadır. Bunun için ise; ileri teknoloji ürünü olan fırınlardan yararlanılmaktadır. Dijital diş hekimliği sayesinde tek seansta işlem bitirilebilmektedir.
Dijital Diş Hekimliğinin Gülüş Tasarımına Etkisi Nedir?
Dijital gülüş tasarımı sayesinde; hastalarımızın yüz ve ağız yapısına en uygun gülüş tasarlanabilmektedir. Cerec sistemi ve mikro kamera kullanılarak elde edilen görüntüler üç boyutlu hale dönüştürülmektedir ve sonrasında hastalarımızın ağız ve yüz yapısına uygun olacak şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. Hastalarımızın ve diş hekimlerimizin gülüş tasarımı bitmeden önce elde edilecek olan sonucu görebilmeleri mümkün olmaktadır. Bu sayede çok daha estetik bir gülüş tasarımı elde edilebilmektedir.
Dijital Diş Hekimliğinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Dijital diş hekimliğinin artıları aşağıdaki gibidir:
- Tedavi süresinin kısalmasını sağlamaktadır. Hem hastalarımız hem de diş hekimlerimiz için zaman kaybını önleyici özelliği bulunmaktadır. Klinik ortamında bilgisayar sistemi kullanılarak yaklaşık 2 saatlik bir sürede tedavi bitirilebilmektedir. Bu sayede şehir dışından gelen veya yurt dışında yaşayan hastalarımız zorlanmadan işlem yaptırabilmektedirler.
- Estetik ve biyolojik olarak uyumluluğu daha yüksek olan materyallerin kullanılmasını sağlamaktadır. Konvansiyonel yöntemler ile işlenmesi daha zor olan ancak estetik görünüm ve biyolojik uyumluluk açısından daha avantajlı olan materyallerin kullanılabilmesini sağlamaktadır. Sinterlenmiş cam, pliklistalin alümina, zirkonyum ve porselen esaslı materyaller bunlara örnek olarak verilebilmektedir.
- Mum modelaj yöntemi ile alınan klasik ölçü alma tekniğine duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Haliyle hastalarımızın ölçü alma işlemi sırasında mide bulantısı hissetmeleri veya öğürme reflekslerinin oluşması gibi durumlar ortadan kalkmaktadır. Ağız içi mikro dijital kameraların mikron düzeyinde hassasiyetleri bulunmaktadır ve oldukça yüksek çözünürlüktedir. Ölçü alma işlemi sırasında enfeksiyon oluşma riski de en aza indirgenebilmektedir.
- Diş hekimlerimize veya diş teknisyenlerimize bağlı olarak tedavide başarısızlık yaşanma ihtimalini minimuma indirmiştir.Diş kesim tekniklerine, kavite hazırlanma kurallarına, yapıştırma ve kapanış kontrollerine dikkat edilmesi durumunda; herhangi bir hata ile karşılaşılmamaktadır.
- İmplant tedavilerinin hem daha estetik hem de daha başarılı olmasını sağlamaktadır. İdeal implant yerleştirme açısının ve derinliğinin tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede implant tedavisinde oluşabilecek komplikasyon riskinin azaltılması sağlanmaktadır. Ayrıca implant üstü protezin daha kusursuz olması sağlanabilmektedir. Buna ek olarak; dijital diş hekimliği ile zirkonyum ve güçlendirilmiş seramikle beraber implant abutmentlerinin hazırlanabilmesini mümkün kılmaktadır.