Dental restorasyon, hem estetik bir gülümseye sahip olmak hem de dişlerinde bulunan problemleri gidermek isteyen kişiler için uygulanan tedavi yöntemidir. Dental restorasyon tedavisinde hem estetik hem de fonksiyonel problemleri gidermek için dişler restore edilerek eski haline getirilmektedir. Kişinin dişinde ufak bir kırık oluşması halinde dahi tercih edilebilecek, oldukça geniş uygulama alanı bulunan tedavi yöntemlerinden birisidir.
Dental Restorasyon Yöntemleri
Dental restorasyon tedavisi yöntemleri, kişinin dişlerinin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Dental restorasyon tedavisinde temel amaç, kişilerin dişinin yeniden yapılandırılması ve eski haline kavuşturulmasıdır. Bu nedenle kişilerin diş problemlerine göre uygulanması gereken yöntem de değişiklik gösterebilmektedir. Çok küçük problemleri olan dişilerde yalnızca estetik diş tedavisi uygulamaları gerçekleştirilirken, bazı problemlerde köprü ve kuron gibi uygulamalar gerekebilmektedir. Dental restorasyon tedavi yöntemi belirlenirken göz önünde bulundurulan hususlar şu şekildedir:
- Hastanın diş problemleri
- Hastanın yaşı
- Hastanın beklentisi
En sık uygulanan dental restorasyon yöntemleri şu şekildedir:
- Porselen estetik çalışması
- Kompozit uygulamalar
- Vital pulpa tedavisi
- Konservatif diş tedavileri
- Diş beyazlatma uygulamaları
- Gülüş tasarımı uygulamaları
- Koruyucu tedavi uygulamaları
Dental Restorasyon Uygulaması Yapılabilecek Kişiler
Dental restorasyon tedavisi yapılabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Estetik bir gülümseme sahibi olmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir tedavi yöntemidir.
- Ağız ve çene yapısında deformasyon olan kişiler için uygulanabilmektedir.
- Yaralanmalar nedeniyle oluşan deformasyonların giderilmesi için uygulanabilmektedir.
- Diş etleri problemlerini çözmek için kullanılabilmektedir.
- Kalıcı leke problemlerini çözmek için kullanılabilmektedir.
- Geriatri hastalarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
- Onkoloji hastalarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
Dental Restorasyon Nasıl Yapılır?
Dental restorasyon tedavisi uygulaması için kişi öncelikle ayrıntılı bir ağız ve diş muayenesinden geçirilmektedir. Uygulanacak dental restorasyon tedavi yöntemi, kişinin diş yapısına ve problemlerine göre değişiklik gösterecektir. Diş hekimlerinin dental restorasyon tedavisinde amaçladığı en temel husus kişinin dişlerinin doğal ve sağlıklı haline kavuşturulmasıdır. Bu nedenle öncelikle doğal diş yapısının korunması için çalışılmaktadır. Bunun için kullanılacak yöntemler ise muayene sonucunda belirlenmektedir. Doğrudan uygulanan dental restorasyon seçeneklerinde kişinin diş boşluğuna doğrudan dolgu yerleştirilmektedir. Dolaylı dental restorasyon tedavilerinde ise aracı apareyler kullanılmaktadır. Bunlar kuron, onlay veya inlay olabilmektedir. Son olarak veneer tercih edilmesi halinde ise doğal diş renginde olan ve veneer adı verilen materyal katmanlar tercih edilmektedir. Bu sayede doğal görünüm korunurken diş problemleri giderilmektedir.
Dental Restorasyonlarda Protez Dişler Neden Kullanılır?
Dental restorasyonlarda protez diş kullanılma sebepleri aşağıda verilmiştir:
- Sallanan dişleri olan hastaların dişlerini desteklemek için kullanılmaktadır.
- Bir veya daha fazla sayıda eksik dişi olanlar, bu dişlerin yerine geçmesi için protez diş yaptırabilmektedirler.
- İlerleyen yaşlarda çiğneme fonksiyonu ile ilgili problem yaşayanlar protez diş uygulaması yaptırabilmektedir.
Dental restorasyonlarda sabit protezler; mevcut dişlere yerleştirilmektedirler ve destek sağlaması gereken dişleri kaplayarak onlara dayanmaktadırlar. Kısmi veya komple protezler ise mevcut dişlerin yerine geçecek şekilde yapılmaktadırlar.
Dental Restorasyon Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Dental restorasyon sonrası bakım uygulamaları aksatılmamalıdır. Düzenli olarak bakımın yapılmaması durumunda aşınma, menopoz veya tükürük akışında azalma meydana gelebilmektedir.
Bakım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
- Sabah ve akşam olmak üzere gün içerisinde en az 2 kere dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalama kurallarına uyulmalıdır.
- Diş fırçası ile ağız içerisinde ulaşılamayacak bölgeler olabilmektedir. Ancak ağız içerisinde bakteri gelişiminin olmaması için gün içerisinde iki kere ağız bakım suyu ile ağzın çalkalanması gerekmektedir.
- Diş hekiminin belirlediği periyotlarda kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Profesyonel diş temizliği yapılması ve müdahale edilmesi gereken bir durum olduğunda gerekli işlemlerin yapılması için doktora gidilmesi gereklidir.
- Protezler kullanılmadığında özel bir diş fırçası ile temizlenmelilerdir. Bu işlem sırasında yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Yiyecek artığının kalmaması için iç ve dış kısmının temizlenmesi gereklidir. Ayrıca protezlerin temizliği için solüsyon da kullanılabilmektedir.
Zamanı Dolmuş Dental Restorasyonların Yenilenme Sebepleri Nelerdir?
Dental restorasyonların yenilenme nedenleri aşağıda belirtilmiştir:
- Hastanın ilk çürüğü, dolgusunun etrafında başka çürüklere de neden olabileceği için tekrarlayan çürüklerin oluşmaması amacı ile dental restorasyonun yenilenmesi gerekmektedir. Ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesi durumunda dişin çürümesi kolaylaşmaktadır ve bu çürüklere müdahale edilmemesi ile beraber diş kaybı yaşanabilmektedir.
- Dolgu, kuron ve köprü gibi restorasyon uygulamalarının ömürleri yaklaşık olarak 5 ile 15 yıl arasında değişmektedir. Kompozitlerin ömürleri ise 5 yıldan 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Ancak çiğneme fonksiyonu nedeni ile dişler ve dolgular devamlı olarak bir kuvvete maruz kaldıkları için yıpranma yaşanabilmektedir. Bu da dental restorasyonun yenilenmesini gerektirebilmektedir.
- Yıpranma ve travma gibi sebeplerden dolayı dolguların kenarlarından sızıntı olabilmektedir. Ancak kuronun ısırma yüzeyinde sızıntı oluşması durumunda; hasta bu durumu fark etmemektedir. Bu süreçte bakteriler de dişin daha derinine nüfuz edebilme fırsatı elde etmektedirler. Diş veya kuronun içerisine bakteriler girdikten sonra ise; çıkarılmaları mümkün olmadığı için çürüme başlamaktadır.
- Dişler gün içerisinde birçok fiziksel kuvvete maruz kaldıkları için yapılmış dental restorasyonlarda çatlaklar oluşabilmektedir. Isırma basıncı, sert yiyeceklerin çiğnenmesi gibi sebepler çatlaklara neden olabilmektedirler.
- Dental restorasyonların çatlaması ile herhangi bir önlem alınmaz ise; bu durumda bir sonraki aşamada dişlerin kırılması ve aşınması problemi ile karşılaşılabilmektedir. Rutin kontrollerde gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ise; dental restorasyonun yenilenmesi zorunlu hale gelmektedir.
- Zaman içerisinde dolguların renk değiştirmesi ve yenilenmesi gibi durumlar gözlenebilmektedir. Her ne kadar bunun sağlık açısından büyük bir zararı bulunmasa da estetik açıdan ortaya memnun etmeyecek görüntüler çıkabilmektedir. Dolayısı ile daha estetik bir görünüm elde edebilmek için dolguların yenilenmesi gerekebilmektedir. Metal dolgular kullanmak yerine, dişler ile aynı renkteki özel dolgu maddelerinin kullanılması tavsiye edilmektedir.
- Dental restorasyon yapılmış olan hastaların diş eti hastalığı yaşamaları durumunda; dişin destek dokuları eridiğinde dişin kurtarılma ihtimali olmadığı için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.