Biberon çürüğü başlangıcı temelde süt dişlerinde üst çenenin ön bölümlerindeki dişlerin kahverengi ve küçük lekeler ile ortaya çıktığı sorunlar olarak tarif edilir. Ortaya çıkan bu lekeler diş çürükleridir. Bu çürüklerin ortaya çıkmasıyla dişlerde kırılma yaşanabilir. Biberon çürüğünün en temel nedeni gece uykusunda bebeğin biberon ile uykuya dalması ve biberonun ucuna veya emzik uzuna şekerli, ballı vb. ürünlerin sürülmesidir. Bebeklerde ağız bakımı tam olarak yapılamadığı için biberon çürükleri kısa süre içinde ortaya çıkabilir. Biberon çürüğü sanıldığının aksine biberon kullanımı ile ortaya çıkmaz. Ağırlıklı olarak biberon çürüğü biberonun ucundaki ve içinde unsurlarla ilişkilidir.
Biberon Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Biberon çürüğü belirtileri çocuklar tarafından erken yaşlarda tanımlanamaz. İlk belirtilerin anlaşılmaması nedeniyle bu tip çürükler genellikle dayanılmaz ağrıların ortaya çıkması veya kırılmalar ile anlaşılabilir. Erken çocukluk döneminde görülen bu sorunların çözümü için bebeklerde ağız ve diş sağlığına özen göstermek ve çürüğü önleyici yöntemler kullanmak son derece önemlidir. Biberon çürüğünün başlıca belirtileri:
- Diş ağrısı,
- Dişte iltihaplanma sorunları,
- Diş kırılmaları ve diş kaybı,
- Konuşma bozuklukları,
- Kötü koku,
- Diş enfeksiyonları,
- Dişlerde küçük lekeler vb.
Olarak sıralanabilir. Söz konusu belirtiler küçük yaş grubuna mensup çocuklarca anlaşılmayacağı için mutlaka ebeveynler tarafından önlem alınması şarttır.
Çocuklarda Biberon Çürüğü Neden Ortaya Çıkar?
Biberon çürüğü nedenleri birçok farklı unsura göre sınıflandırılabilir. Söz konusu bu sorun ağırlıklı olarak çocukların üst ön dişlerinde görülür. Fakat zaman içinde tedavi edilmeyen ve önlem alınmayan çocuklarda diğer dişlerde de bu sorunun görüldüğü gözlemlenmiştir. Biberon çürüğünün en temel nedeni dişlerin şekerli sıvıların veya asitli unsuları (meyve suyu vb.) bebeğin dişleri ile temas etmesidir. Yeme/içmeden sonra diş bakımı yapılmadığı takdirde çürük sorunları artarak devam edecektir. Diğer bir yandan biberonla, emzikle veya anne memesi ile uyuma çocuklarda biberon çürüğü oluşumunun en temel faktörleri arasında yer alır.
Biberon Çürüğü ve Çocuklarda Diş Sağlığı İçin Koruyucu Önlemler
Biberon çürüğünü önlemek için anne ve babaların konu hakkında uzman tavsiyelerine göre doğru adımları izlemesi gerekir. Söz konusu sorunun erken teşhisi için mutlaka çocukların 1 yaşından önce pedodontiste götürülmesi tavsiye edilir. Bunun dışında:
- Fissür örtücü kullanımı (uzman tavsiye üzerine),
- Flor uygulaması,
- Beslenme sonrası ağız/diş bakımı ve temizliği,
- Şekerli içeriklerin azaltılması,
- Uykuda biberon beslenmesinin kesilmesi vb.
Yöntemleri biberon çürüğü ve diğer diş sorunları için bebeklere önemli bir koruma sağlayacaktır.