Bebeklerde diş çıkarma süreci oldukça ağrılı ve zorlayıcıdır. Bu dönemde bebeklerin ne istediklerini anlamak ve ağrılarını hafifletmek için uzman tavsiyelerine göre ağız ve bebek sağlığına dikkat ederek önlemler alınması son derece önemlidir. Bebeklerde genellikle diş çıkarma ilk 6 aydan sonra başlar ve ergenlik dönemine kadar devam eder. Bebeklerde diş çıkarma sürecinde mutlaka dişlerin sağlıklı çıkması ve ağrıların azaltılması için anne ve babaların çeşitli önlemler alması gerekmektedir. Son derece doğal bir süreç olan diş çıkarmada bebek sağlığına dikkat etmek için uzman tavsiyelerini dikkate almanız önerilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri farklı aşamalarda ortaya çıkar. İlk 6 ayda başlayan diş çıkarma süreci uzun süre devam edeceği için bebek ve çocuklarda ağız bakımı ve diş sağlığına ilişkin önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Bebeklerde diş çıkarmanın başlıca belirtileri:
- Tükürük ve salya üretiminde artış,
- Diş etinde ve yanakta şişlik,
- Kızarıklık,
- İştahsızlık, uykusuzluk, kulağa elleme, kaşıntı,
- Ateş,
- Huzursuzluk, ishal vb.
Olarak sınıflandırılabilir. Söz konusu belirtiler diş çıkarma sürecinin doğal bir parçasıdır. Bu dönemde doktor tavsiyesi önemlidir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ilk 6 aydan sonra başlar. İlk olarak ön alt dişler ve ardından üstten iki diş sırasıyla gelmektedir. İlk 6 aydan itibaren devam ederek ergenlik dönemine kadar diş çıkarma süreci devam edebilir. Ancak süt dişleri 27 aya kadar olan süreçte tamamlanarak yerine yenilerinin gelmesi ikinci diş çıkarma evresi olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma süreci oldukça sancılı olacağı için bu dönemde süreci hafifletmek ve bebeklerin ihtiyaçlarına cevap vermek için farklı önlemlerin alınması gerekmektedir.
Süt dişlerinin ortaya çıkmasından önce 10 günlük süreçte ilk belirtiler ortaya çıkar. Bu dönemde huzursuzluk, kızarıklık, kaşıntı ve ateş gibi başlıca belirtiler takip edilmelidir. Diş çıkarma sürecinde bebeklerin takip edilmesi ve sürecin kontrol edilmesi son derece önemlidir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrıları Nasıl Azaltılır?
Diş çıkarma ağrısını hafifletmek için alternatif birçok yöntem uygulanabilir. Nadiren bu süreçte doktor kontrolünde farklı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Ancak evde uygulayacağınız birçok basit yöntem diş sağlığını korumak ve bebeklerin diş çıkarma sürecini hafifletmek için size yardımcı olacaktır.
- Soğuk havuç, pırasa vb. ürünler vermek,
- İşaret parmağına gazlı bez sararak masaj yapmak,
- Sağlıklı diş kaşıyıcılar kullanmak vb.
Yöntemler bebeklerde diş çıkarma döneminde tercih edilen en etkili yöntemlerdir.