Yeni doğan ağız bakımı ilerleyen yaşlarda çocuğun ağız ve diş sağlığı açısından sorun yaşamaması için oldukça önemlidir. Bebeklerde değişiklik göstermekle birlikte ilk dişler 6’ıncı aydan itibaren alt ön kısımda çıkmaya başlar. 24 ve 30 aylık dönemlerde ise toplamda 10 alt çenede ve 10 üst çenede olmak üzere toplamda 20 adet süt dişi çıkar. Bebeklerin ilk dişlerinin çıkmasının ardından yavaş yavaş ağız ve diş bakımlarının da başlanması gerekir. Bebeklerde ağız bakımı için zararsız diş aparatları ve ürünler kullanılabilir.
Biberon Çürükleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Biberon çürükleri çocukluk çağının erken döneminde görülen ve çocukların yaşam kalitesini büyük oranda düşüren sorunların başında yer alır. Özellikle erken yaşlarda dişlerin şekerli sıvılara maruz kalması ve diş bakımına önem verilmemesi durumunda biberon çürükleri kısa süre içinde etkilerini gösterecektir. Çocuklar bu dönemde çürüklerin ilk belirtisini tanımlayamayacağı için mutlaka ebeveynlerin çocuğun diş ve ağız sağlığını takip etmesi gerekir. Biberon çürüğünü engellemek için:
- 1 yaşından itibaren biberon veya anne memesi ile uyku kesilmelidir,
- Dişlerin ilk sürmenin ardından parmak fırçası veya hafif nemli gazlı bez ile temizlenmelidir,
- 1 yaşından itibaren bebek pedondonti uzmanlarına götürülmelidir,
- Ara öğünlerden sonra diş yüzeyine yapışan unsurlar temizlenmelidir.
3 – 6 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerde diş bakımı özellikle 3 – 6 aylık dönemde ilk dişlerin çıkmaya başlamasının ardından yapılmalıdır. Annesi sütünü erken yaşlarda bırakan çocuklarda erken diş çürükleri daha sık görülmektedir. Bu tip durumlarda beslenme sonrasında bebeklerin parmak fırçaları ile veya gazlı bezin hafif nemlendirilerek işaret parmağına sarılmasıyla bebeklerin diş ve ağızları temizlenebilir. İlk süt dişlerinin çıkmasının ardından bu yöntem ile bebeklerin ağızları temizlenmelidir. Bebeklerde ağız bakımı için uzman tavsiyelerini dikkate almak son derece önemlidir.
6 – 12 Aylık Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı Tavsiyeleri
Bebeklerde ağız kokusu veya diş sorunlarının ortaya çıkması özellikle ilk süt dişlerinin ortaya çıkmasının ardından ve ek gıdalara geçilmesi ile başlar. 6 – 12 aylık dönemde giderek gelişen ağızlarda bebeklerin diş bakımlarının ve ağız sağlığının kontrol altında tutulması ilerleyen yaşlarda karşılaşılacak sorunların ortadan kaldırılması için son derece önemlidir.
- Her beslenme sonrası nemli gazlı bez veya parmak fırçası ile ağız temizliği,
- Beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi,
- Emzik ve biberon kullanımının azaltılması,
- Asitli, şekerli vb. gıdalardan uzak durulması vb.
Bebeklerde ağız bakımı için ilk 6 – 12 aylık dönemde dikkate alınması gereken başlıca unsurlar arasında yer almaktadır.