Ağız ve Dişlerin Yapısı

Dr. Dt. Ömer Bayar

Ağız ve dişlerin yapısı nasıl, sorusuna verilecek cevap ilgili kimseler tarafından sıklıkla araştırılan bir cevaptır. Ağız ve dişlerin yapısı ağızda bulunan tabakalar ve dişlerden oluşmaktadır.

Ağızda bulunan doğal dişlerde bulunan yapılar ve genel özellikleri şu şekildedir:

  • Mine: Bu tabaka dişlerin en dış kısmında bulunmaktadır ve vücudun en sert tabakasıdır. Dişlerin harici darbelere karşı korunmasını sağlamaktadır. Mine sinir hücrelerine sahip olmadığından dolayı ağrıya sebep olabilecek bir yapısı bulunmamaktadır.
  • Sement: Dişlerin diş etlerine bağlanmasını sağlayan ve sert sayılabilecek bir yapıya sahip olan kemiksi yapıya verilen addır.
  • Dentin: Mine tabakasının hemen altında bulunan ve dişlerin sıcaklığa karşı korunmasını sağlayan bir tabakadır. Dişlerin neredeyse %75’i bu tabakadan oluşmaktadır. Dişlerde oluşan çürüklerin iyileşmesi için çalışan bir yapıya sahiptir.
  • Pulpa: Dişlerde soğuk ya da sıcak içecekler tüketildiğinde bunların hissedilmesine yarayan yumuşak dokudur. Bu tabaka dişleri ve diş etlerini enfeksiyona karşı korur.

Dişlerin Görevleri Nelerdir?

Dişlerin görevleri, her dişin kendine özgü bir görevi olduğundan merak edilmektedir. Ağızda bulunan dişlere verilen isimler ve görevleri şu şekildedir:

  • Kesici dişler: Kesme görevi olan bu dişler hem alt çenede hem üst çenede bulunan dişlerdir. Bu dişler tüketilen yiyeceklerin kesilmesi için kullanılmaktadır.
  • Köpek dişleri: Diğer dişlere göre sivri yapısı ile dikkat çeken dişlerdir. Alt çenede iki ve üst çenede iki tane olmak üzere 4 tane dişten oluşurlar. Köpek dişleri yemek yemede, konuşmada yardımcı olmasının yanı sıra alt ve üst çenedeki dişlerin korunmasına yardımcı olmaktadır.
  • Azı dişleri: Alt ve üst çenede 5 tane olmak üzere 10 tane azı dişi bulunmaktadır. Dişlerdeki tümsekler sayesinde çiğneme konusunda oldukça etkili dişlerdir.
  • Akıl dişleri: Halk arasında 20’lik diş olarak bilinen dişlerdir. Ağız ve diş yapısı açısından pek önemli bir işlevi bulunmamaktadır.

Akıl Dişleri Ne Zaman Çıkar?

20’lik dişlerin çıkacağı zaman merak edilen bir diğer önemli konudur. Akıl dişlerinin çıkacağı zaman her ne kadar tam olarak belirlenemese de 18 ile 25 yaş arasında çıkmaktadır.

Akıl Dişleri Her Zaman Çekilmeli Midir?

20’lik dişler çekilmeli midir sorusuna verilecek cevap, merak edilen bir diğer önemli konudur. Akıl dişleri ağızda bir soruna sebep olmuyorsa ve temizlenebiliyorlarsa çekilmeyebilmektedir. Ancak 20’lik dişler işlevi olan dişler olmadığından dolayı çekilmesinde sakınca bulunmamaktadır. 20’lik dişler atalarımız tarafından bize miras bırakılan dişlerdir. Yiyecekler pişirilmeden tüketildiğinde işleve sahip olan bu dişlerin artık ağız ve diş yapısı açısından bir işlevi bulunmamaktadır.