20’lik Diş Çekimi

Randevu al
Whatsapp

20’lik diş çekimi operasyonu, cerrahi bir operasyon olması sebebiyle diş hekimi tarafından yönlendirilmektedir. 20’lik dişlerin çıkmasının ardından farklı nedenler ile ağrı oluşturması Ankara 20’lik diş çekimi operasyonunu zorunlu kılmaktadır.

Bu dişler, ağız içerisinde en arka kısımlarda olmak üzere toplam dört adet çıkmaktadır. Özellikle 25 yaş dolaylarında çıkmaya başlayan dişler, ağız yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Kimi diş yapılarında bu dişlerin çıktığı fark edilmezken, kimi diş yapılarında şiddetli ağrılara neden olmaktadır.

20’lik dişlerin çıkmama ve gömülü kalma durumlarında kist ve iltihap oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda diş çekimi, ameliyat şeklinde planlanmakta ve lokal anestezi ile işlem yapılmaktadır.

20’lik Diş Çekimi Ne Zaman Gereklidir?

20’lik dişin çekilme gerekliliği, hastanın şikayeti ya da diş hekiminin yönlendirmesi doğrultusunda olmaktadır. Yirmilik dişlerin yılda iki defadan fazla şiddetli bir biçimde ağrı yapması, dişlerin çekilmesi için bir neden olabilmektedir.

Diş ağrısının yanı sıra, diş hekimi kontrollerinde diş yapısında gözlemlenen şu durumlar da 20’lik diş çekimini gerekli kılmaktadır:

  • Yakın dişlerin zarar görme durumu
  • Gömülü diş olma durumu
  • Enfeksiyon oluşma durumu
  • Kist oluşma ihtimali

Bu gibi durumlar diş hekimi tarafından belirlenmekte ve hastanın yönlendirilmesi yapılmaktadır. Ankara 20’lik diş çekimi için yapılacak olan operasyon öncesinde hastanın onayının alınması gerekmektedir. Aksi durumda operasyon yapılamamaktadır.

20’lik diş çekimi yapılırken, kemik ve çene yapısına bağlı farklı risk durumları oluşabilmektedir. Bu risk durumları diş hekimleri tarafından tespit edilerek gerekli uygulamaların yapıldığı bilinmektedir.

20’lik Diş Çekimi Sonrasında Yapılacaklar

20’lik diş çekimi sonrasında, her hasta için genel geçer öneriler bulunmakla beraber, çene yapısına bağlı farklı tavsiyeler de verilmektedir. Bilinen bazı öneriler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Diş çekiminin gerçekleşmenim akabinde asitli içeceklerden ve kafein içeren gıdalarda uzak durulması önerilmektedir.
  • Baharatlı ve katı yiyecekler yerine sıvı ve hafif yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
  • Çekim sonrası yüz bölgesinde oluşan şişlik ve morarma gibi belirtiler için buz uygulaması yapılmalıdır. Bu belirtilerin üç gün içerisinde geçmemesi halinde diş hekimine başvurulması önerilmektedir.
  • Operasyon sonrasında diş fırçalama işleminin yapılmaması gerekmektedir. Buna ek olarak ağız bakım suyu gibi farklı içeriklerin de ağız çalkalama işleminde kullanılmaması gerekmektedir.
  • Diğer diş çekimlerinde olduğu gibi tükürme işlemi bu operasyon sonrasında önerilmemektedir. Diş üzerine yerleştirilen gazlı bezin bir diş hekimi tarafından değiştirilmesi önerilmektedir.
  • Sigara ve tütün gibi ürünlerin 20’lik diş çekimi işlemi sonrasında uzun süre kullanılmaması önerilmektedir.

20’lik diş çekimi fiyatları

20’lik diş çekiminin fiyatı dişin  ne kadar kömük ve problemli olduğuna göre  uygulanacak tedavi yöntemi değişeceği için fiyatlarda buna göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi ve fiyat öğrenmek için bizi iletişim numaralarımızdan arayabilirsiniz.

20’lik Diş Çekiminin Yapılması İçin Bakılan Durumlar Nelerdir?

20’lik diş çekimi sırasında bakılan etkenler aşağıda verilmiştir:

  • Yirmilik diş eğer doğru bir konumda değil ise; bu durumda yiyecekleri hapsedebilmektedir ve dolayısı ile çürük oluşabilmektedir. Çürük oluşumu ile beraber bakterilerin çoğalması için gerekli zemin oluşturulmuş olur. Bu yüzden 20’lik diş çekiminin yapılması gerekmektedir.
  • Yirmilik dişler eğer düzgün çıkmaz iseler; yan kısımlarındaki azı dişlerin temizlenmesi de daha zor olabilmektedir. Diş ipi kullanarak diş temizliğini sağlamak güçleşebilmektedir.
  • Kısmen çıkan yirmilik dişlerde, bakterilerin diş etlerine girebilecekleri bir alan bulunmaktadır. Bu da enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Hastanın çene bölgesinde ağrı, şişlik ve sertlik oluşabilmektedir.
  • Çıkmak için kendisine yer bulamayan yirmilik dişler, komşu dişlere zarar verebilmektedir. Bunun nedeni ise; çıkmaya çalışırken sıkışıklığa neden olmasıdır.
  • Yirmilik dişler eğer gömülü olur iseler; gömülü dişin üzerinde veya yan kısımlarında kist oluşabilmektedir. Bu durum komşu dişlerin köklerine zarar verebileceği gibi dişi destekleyen kemiğin de tahrip olmasına neden olabilmektedir.

20’lik Diş Çekimine Hazırlanırken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yirmilik diş çekimine hazırlık sürecinde hastanın diş çekiminin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini ve var olan riskleri öğrenmesi gerekmektedir. Diş hekiminin gerçekleştirdiği muayene sonrasında öğrenilmesi gerekenler şunlardır:

  • Çekilmesi gereken yirmilik diş sayısı öğrenilmelidir.
  • İşlem sırasında uygulanacak olan anestezi türü sorulmalıdır.
  • Yirmilik diş çekim işleminin komplike mi yoksa daha basit mi olduğu öğrenilmelidir.
  • Diş çekim işleminin yaklaşık olarak ne kadar süreceği diş hekimine sorulmalıdır.
  • Yirmilik dişlerin çevresindeki dişlerde herhangi bir zarar oluşup oluşmayacağı sorulmalıdır.
  • Sinirlerin zedelenme ihtimalinin ne kadar olduğu ile ilgili diş hekiminden bilgi edinilmelidir.
  • Başka bir diş tedavisinin uygulanmasının gerekip gerekmediği konusunda bilgi alınmalıdır.
  • İyileşme sürecinin nasıl olması gerektiği ve normal hayata dönüş için ne kadar süre geçeceği konusunda bilgi edinilmelidir.

20’lik Diş Çekimi İşleminde Ağrı Oluşur Mu?

Yirmilik diş çekiminde ağrı hissedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hastanın işlem sırasında ağrı hissetmemesi için anestezi işlemi yapılmaktadır. Yapılacak olan uygulamaya göre lokal, sedasyon veya genel anestezi uygulanabilmektedir. Lokal anestezide hastalar biraz baskı ve hareket hissetmektedirler. Ancak ağrıları olmamaktadır. Sedasyon anestezi sonrası hasta işlem sırasında uyumaktadır. Sedasyon uygulaması damardan yapılmaktadır. 20’lik diş çekiminde genel anestezi yapılırken ilaç verilmektedir. İşlem süresince hasta uyutulmaktadır ve bu süreçte hastanın solunumu, vücut ısısı, kalp atış hızı ve kan basıncı ameliyatı gerçekleştiren ekip tarafından izlenmektedir.

20’lik Diş Çekimi İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Yirmilik diş çekimi ameliyatında öncelikle diş eti çizgisinde bir kesme işlemi yapılmaktadır. Dişin çıkarılmasını engelleyen kemikler uzaklaştırılmaktadır. Ardından diş çıkartılmaktadır. Diş etinin de kemiğin de etrafındaki artıkların uzaklaştırılması gerekmektedir. Dişin çekildiği bölgeye dikiş atılmaktadır ve kanamayı kontrol altına almak için gazlı bez kullanılmaktadır.

20’lik Diş Çekiminin Neden Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Yirmilik diş çekiminin riskleri, uzun süreli problemlere neden olabilecek kadar çok yüksek değildir. Ancak diş çekiminden sonra yara olan kısımdan kan pıhtısı çıkar ise; dişin çekildiği yerin iyileşmesi güçleşmektedir. Alt kısmındaki kemik ortaya çıkmaktadır. İyileşmemiş çekim yeri ağrıya neden olabilmektedir ve iyileşme süreci de uzayabilmektedir. Yirmilik diş çekimi sırasında ve sonrasında oluşabilecek riskler konusunda diş hekimi bir bilgilendirme yapmaktadır. Yirmilik dişin çekilmesi sonucunda oluşabilecek problemler ise şu şekildedir:

  • Yirmilik dişin çekildiği yere yemek artıkları dolabilmektedir ve bu bölgede bakteriler enfeksiyona neden olabilmektedirler.
  • İnflamasyon sebebi ile sinüs dokusunda problemler oluşabilmektedir.
  • Alt çene kemiğinde zayıflamalar olabilmektedir.
  • 20’lik diş çekimi sonrasında alt dudak, dil ve çene bölümlerinde sinir zedelenmesi görülebilmektedir.