Parmak emmeyi bıraktırmak anne ve babaların büyük çaba gösterdikleri ve temelde ciddi sorunlar yatan önemli bir davranıştır. Hemen hemen her küçük yaş grubunda farklı zamanlarda görülen bu davranışın birçok farklı unsuru bulunabilir. Yeni doğan bebeklerde emme fonksiyonu oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle bebekler ağzına götürdüğü her şeyi emme içgüdüsü taşır. Bu davranışın ortalama 2 yaşına kadar kaybolması beklenir. 2 yaşından sonrada parmak emme alışkanlığı devam eden çocuklarda kas ve kemik yapısı baskılanacağı için diş sağlığı olumsuz etkilenecektir. 4 – 5 yaşında kadar bu alışkanlıktan vazgeçmeyen çocuklar için uzman kontrolü oldukça önemlidir.
Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Bıraktırılır?
Parmak emmeyi nasıl bıraktırabilirim sorusu küçük çocuk sahibi ebeveynlerin en büyük sorunları arasında yer alır. 2 yaşından sonra devam eden veya daha da ileri yaşlarda kesilmeyen parmak emme alışkanlığı için anne ve babaların müdahale etmesi tavsiye edilir. Parmak emme başlarda içgüdüsel olarak gelişebileceği gibi ilerleyen yaşlarda kesilmediği takdirde bu davranış güçlü duygusal sorunları, stresi ve kaygıyı işaret ediyor olabilir. Çocuklar ile doğru iletişim bu dönemde oldukça önemlidir. Parmak emme alışkanlığından çocukları vazgeçirmek için 5 yaşına kadar büyük çaba sarf etmenize gerek yok. Ancak bu yaştan sonra da yoğun olarak devam eden emmeler için uzman yardımı almanız ve çeşitli önlemler almanız tavsiye edilir.
Çocuklar Neden Parmak Emer?
Parmak emme alışkanlığı bebeklerde içgüdüsel bir davranıştır. Güçlü emme fonksiyonları ile dünyaya gelen çocukların 4 – 5 aylık dönemde sadece emerek beslendikleri için bu dönemde emme normal karşılanabilir. Öte yandan ilk dişlerini çıkaran çocuklarda diş ağrılarını engellemek için buldukları her şeyi ağızlarına götürme ve emme, ısırma eğilimi gösterebilir. 2 yaşından sonra devam eden ve zaman zaman 5 – 6 yaşına kadar süren bu davranış normal karşılanmamalıdır. Bu tip durumlarda ebeveynlerin alışkanlığı bıraktırmak için uzman tavsiyelerini dinlemesi ve profesyonel destek alması tavsiye edilir.
Parmak Emmeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Parmak emme alışkanlığı önlemek için farklı yöntemler denenebilir. Ödül yöntemi veya çeşitli aparatlar kullanılarak emme alışkanlığını önlemek için harekete geçebilirsiniz. Çocuklarınızın parmak emme alışkanlıklarından vazgeçmesi için:
- Parmağı emme bantları ile sarmak,
- Parmağına limon sürmek,
- Emmediği zaman ödüllendirin,
- Doğru iletişimi yakalayın.
Bu ve benzeri birçok yöntem sayesinde parmak emme alışkanlığından çocuğun vazgeçirilmesi mümkündür. Bu dönemde oldukça hassas olan çocuklarla anne ve babaların doğru iletişimi kurması son derece önemlidir.