Ankara Gülüş Tasarımı ve Estetiği

By ömer bayar

Gülüş tasarımı ve estetiği uygulamaları kişilerin güldüklerinde kendine en uygun ve estetik bir görünüm kazanmaları için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Gülüş tasarımı uygulamaları estetik diş hekimliği alanında icra edilen tekniklerden oluşmaktadır. Hastanın hekim ile görüşmesinden sonra belirlenen talepleri ve ihtiyaçlarına göre gülüş tasarımı ve estetiği uygulamalarının birbirinden farklılık gösterdiğini söylemek mümkündür. Bu yüzden ilk etapta kişilerin gülüşlerinin görünümünden nasıl bir beklenti içinde olduklarının tespit edilmesi önem arz eden bir konudur.

Gülüş tasarımı uygulamalarında pek çok önemli unsur bulunmaktadır. Kişinin cinsiyeti başta olmak üzere;

  • Yüz hatları,
  • Yaşı,
  • Sosyal konumu ve statüsü,
  • Saçlarının uzunluğu,
  • Çene yapısı,
  • Sakal imajı

gibi çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu karakteristik özellikler bir araya gelip kişinin yüzüne uygun gülüş şeklinin tespit edilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda kişinin isteklerini göz ardı etmemek gerekmektedir. Ayrıca gülüş tasarımı ve estetiği yapacak diş hekiminin mesleğindeki tecrübesini de dikkate almak her zaman faydalıdır. Bu alanda estetik diş hekimliğinin en önde gelen uygulamalarından biri olan gülüş tasarımı ve estetiği çalışmalarında esas önemli olan nokta hasta ile hekimin ortak bir noktada buluşarak kişinin yüzüne en uygun gülüşün bulunmasını ve bu gülüşe ulaşılmasını sağlamak olmaktadır.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımını kısaca tanımlamak gerekirse, gülüş tasarımı uygulamaları bir kişinin günlük yaşamında sık sık hayalini kurduğu, aynaya baktığında karşısında görmek istediği gülümsemenin kendi yüz şekline, ten rengine, dudaklarına ve benzeri çevre dokulara en uyumlu hale getirilmesi ve sağlıklı bir şekilde bu tür işlemlerin yapılması olarak tanımlanabilmektedir.

Bu noktada uzun yıllar başarılı bir şekilde alanında hizmet sunan Dt. Ömer Bayar hastalarının en başarılı şekilde gülüş tasarımlarını gerçekleştiren hekimler arasında yer almaktadır. Ankara gülüş tasarımı merkezinde müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunan diş hekimleri, bu alanda hastalarının taleplerini de en başarılı değerlendirmeleriyle öne çıkmaktadır. Gülüş tasarımında diş hekimi ile sanatını beraber uygulayarak kişiye özel ideal gülüşü yepyeni bir görünüme kavuşturma işlemleri bu tür faaliyetlerde önem arz eden uygulamalardandır.

Gülüş tasarımı kişiye özel yapılan işlemlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla gülüş tasarımı işlemlerinde sabit bir çalışmadan bahsetmek mümkün değildir. Eğer gülüş tasarım uygulamaları kişiye özel bir şekilde hazırlanmazsa bu durumda ne yazık ki estetikten bahsetmek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden bütün insanların dişleri birbirinin aynısı ve tıpkısı olacağı için bu tür durumların hoş karşılanması söz konusu değildir. Dolayısıyla gülüş tasarımında kişinin ağız çevresi yüzü ve daha pek çok faktörün mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Gülüş Tasarımında Dikkate Alınan Unsurlar Nelerdir?

Diş estetiğinde gülüş tasarımı işlemleri kişiye göre uygulanması gereken birtakım estetik işlemleri içermektedir. Nitekim kişiye göre bazı durumlarda sadece diş beyazlatma ile hastanın her zaman hayalini kurduğu gülüş elde edilebilirken, bazı kişilere göre de birkaç dişe birtakım cerrahi müdahalelerde bulunmak zaruri olabilmektedir. Hatta özellikle arka dişlerini çeşitli sebeplerden dolayı kaybetmiş olanların arka dişlerine ve yanaklarına yapılacak destek ile her zaman hayali kurulan en estetik gülüş elde edilmiş olabilmektedir.

Estetik diş hekimliğinde uygulanan en güvenilir teknikler, Ankara gülüş estetiği merkezinde de her biri estetik diş hekimliğinde uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından icra edilmektedir. Bu çalışmalarda hastanın cinsiyeti de büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra hastanın yüz şekli, teninin rengi, güldüğünde ağzında oluşan dudak açıklığı gibi estetik kriterler kayıt altına alınmalıdır. Bu unsurların mutlaka dikkate alınması ve estetik diş hekimi tarafından bu kapsamda birtakım çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Gülüş Tasarımı Uygulamaları Nelerdir?

Gülüş tasarımı uygulamaları, estetik diş hekimliği dendiğinde akla gelen ilk işlemlerin başında yer almaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı estetik görünümü kötüleşen ve bozulan dişlerin ya da diş etlerinin hastanın yüz şekilleri ve ihtiyaç duydukları talepleri göz önünde bulundurularak olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemleri olan gülüş tasarımının emin ellerde ve tecrübeli diş hekimleri ile gerçekleştirilmesi önemlidir. Özellikle gülüş tasarımı işlemleri, multidisipliner bir yaklaşım olduğu için bu alanda gerçekleştirilen uygulamalar sabit olmayıp pek çok estetik diş hekimliği biriminin ortaklaşa hareket etmesini zorunlu kulmaktadır.

Her hastanın estetik gülüş elde etmesi için ihtiyaç duyduğu müdahaleler birbirinden farklıdır. Bu yüzden gülüş tasarımı uygulamalarında sadece tek bir hareket alanından ve uygulama yönteminden bahsetmek mümkün değildir. Gülüş tasarımı uygulamalarında hastanın yüz hatları, cinsiyeti, yaşı ve gülüş estetiğinden beklentileri göz önünde bulundurularak uygulamaların nelerden oluşacağı tespit edilebilmektedir. Bu kapsamda gülüş tasarımı uygulamalarının şunlardan oluştuğunu söylemek mümkündür:

  • Gingivektomi (diş eti estetiği işlemleri)
  • Diş beyazlatma (bleaching)
  • İmplant ve protez diş uygulamaları
  • Zirkonyum kaplamalar
  • Porselen lamineler
  • Ortodontik diş tedavileri (tel tedavisi)

Doğal olarak tüm bu kapsamlı ve ciddi oranda deneyim isteyen diş estetiği ve gülüş tasarımı uygulamalarında belirlenen işlemlere geçilmeden önce hastanın dişlerini uygulamalar için hazırlamak gerekmektedir. Bu kapsamda diş eti hastalıklarının tedavisi ile çürük dişlerin tedavi edilmesi mutlaka uygulanması gereken ön uygulamaların başında yer almaktadır. Ayrıca hastanın dişlerinin mevcut durumuna bakılarak diş taşı temizleme işlemlerine de başvurulması mümkün olabilmektedir.

Gülüş Tasarımı ile Ne Hedeflenir?

Gülme eylemi, insanın yaşamını uzatan, hayat kalitesini yükselten önemli bir aktivitedir. Gençlik göstergesi de olarak görülen gülme her yaşta dikkat çekici bir unsurdur. Bu yüzden zamanla yüz hatlarında yaşanan değişimlerle birlikte ağız ve çene bölgesinde meydana gelen gevşemeler sonucunda dişlerin görünmez bir hal aldığı da bilinmektedir. Bu kapsamda diş taşından kaynaklanan diş eti çekilmesi gibi durumlar zamanla diş dizilimi içinde oluşan aralıkların ortaya çıkmasını da beraberinde getirebilmektedir. İşte bu tür istenmeyen haller estetik bir gülüşe önem veren kişilerin özgüveninin kırılmasına ve birtakım psikolojik sıkıntıların da baş göstermesine neden olmaktadır. Gülüş tasarımı ile uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen;

  • Dişlere beyazlatma (bleaching) işlemi yapılması
  • Laminate veneer uygulanması
  • İmplant uygulamaları ile çene kemiğindeki eksik dişlerin giderilmesi
  • Ortodonti ile dişte görülen çarpıklıkların düzeltilmesi

amaçlanmaktadır. Bu tür uygulamalara genel çerçevede bakıldığında estetik diş hekimliğinde gülüş tasarımının amacı kişiyi olduğundan daha genç bir görünüme kavuşturmak ve her zaman hayalini kurduğu estetik gülüşü sağlayarak kişinin yeniden özgüven kazanmasına uygun zemin hazırlamaktır.

Ankara gülüş tasarımı merkezinde kişinin mükemmel bir gülüşe sahip olması için estetik diş hekimliği bilim dalında uygulaması mümkün olan hangi işlem varsa başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Hastaların mevcut dudak şekillerine göre icra edilen diş tasarımı, güzel ve estetik bir gülüş elde edebilmek için oldukça önem arz eden bir takım tedavilerden oluşmaktadır. Söz konusu tedaviler her yaş aralığındaki hastalara çok kolay bir şekilde uygulanabilmektedir.

Mükemmel Bir Gülüşün Özellikleri Nelerdir?

Benzersiz bir estetik gülüşe sahip olmak için bazı niteliklerin bulunmasına dikkat edilmektedir. Özellikle diş tasarımı uygulamalarına geçilmeden önce uzman diş hekimi ile yapılan görüşmelerde etkili bir sonuca ulaşabilmek için bu tür kriterlerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dt. Ömer Bayar tarafından icra edilen çalışmalarda da hastaların mükemmel bir gülüşe sahip olması için şu unsurlara göre yol haritasının belirlenmesi söz konusu olabilmektedir:

  • Dişlerin sıralamadaki durumları düzgün bir hizada olmalıdır.
  • Dişlerin diziliminde küçük veya büyük çaplı herhangi bir çapraşıklık bulunmamalıdır.
  • Üst çenede yer alan eksici dişlerin belirginliğinin, dizilimdeki komşu dişler başta olmak üzere diğer dişlere göre daha ön planda olması gerekmektedir.
  • Dişerin yüzeyinde görüntüyü çirkinleştirebilecek lekeler oluşmamalıdır.
  • Renklerinde koyulaşma olması muhtemel dişlere gerekli operasyonlar düzenlenerek dişlerin en ideal beyazlık seviyesine ulaşmaları sağlanmalıdır.
  • Dudağın seviyesinin diş etinin seviyesi ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
  • Diş etinin seviyesinin ise simetrik olması önemlidir
  • Dişlerin yüzün biçimi, çene yapısı ve dudağın şekli ile uyumlu olması gereklidir.

Kişiye Özel Estetik Gülüş Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Kişiye özel estetik gülüş uygulamalarında dikkate alınması gereken pek çok kriter bulunduğunu söylemek mümkündür. Bunların başında da muhakkak hastanın ne istediği konusu gelmektedir. Hastanın kendisi ile uzman diş hekiminin birebir olarak yaptıkları diş estetiği görüşmelerinde hastanın sosyal yönü de dahil olmak üzere gülümseme esnasında hangi problemlerden şikayetçi olduğu gibi çok yönlü kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda diş hekiminin hasta ile yaptığı görüşmelerin tedavi sürecinin hasta açısından memnuniyetle sonuçlanması bakımından çok büyük öneme sahip olduğu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu bakımdan değerlendirildiğinde kişiye özel estetik gülüş tasarımı uygulamalarında hastanın uzman diş hekimi ile kurduğu güvenilir ve dürüst iletişim çok önemlidir. Ankara gülüş tasarımı merkezinde her biri estetik diş hekimliği alanında uzman diş hekimleri bulunduğu için hastanın talepleri ve istekleri çok başarılı bir şekilde değerlendirmeye tabi tutulabilmektedir. Bu görüşmelerin sonucunda elde edilen yol haritası hastanın hayalini kurduğu estetik gülüşe sahip olmasına uzanan yolda atılması gereken ilk ve önemli büyük adım olarak dikkat edilmesi gereken bir konuya işaret etmektedir.

Akıllı Gülüş Tasarımı Uygulamaları

Diş estetiği uygulamalarında önem taşıyan akıllı gülüş tasarımı uygulamaları, gülüş tasarımı adı altında gerçekleştirilen işlemlerin, istenen kurallara daha uygun ve daha pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağladığı için tercih edilmektedir. Hayallerindeki güzel ve çekici gülümsemeye kolay bir şekilde sahip olmak isteyen hastalar, daha çok son teknoloji cihazlarla donatılmış diş hekimlerini tercih etmektedir. Bu uygulamalarda öne çıkan bazı kritik noktalar bulunmaktadır.

Hastanın ağız ve diş diziliminden alınan ölçümlerin sonucunda tek tek hazırlanan dişlerin, kişinin ağzının içine yerleştirilmesi, hastanın tüm uygulamaların sonunda sahip olmak istediği dişlerinin bir prototipini görme imkanı da tanımaktadır. Böylelikle estetik diş hekimliğine başvuran kişilerin model dişlerin üzerinde istediği değişiklikleri de daha kolay bir şekilde yapılan görüşmeler sırasında uzman diş hekimine aktarması da mümkün olabilmektedir.

Akılı gülüş tasarımı yani estetik diş hekimliğindeki bir diğer adıyla smart smile design, dişlerdeki pek çok farklı kriter göz önüne alınarak uygulanmaktadır. Kişinin yüz hatları ve dişlerin mevcut durumları bu konuda ele alınan temel kriterlerin başında gelmektedir. Yapılan ölçümlerin ardından hastanın bilgisayar destekli ağız içi tarayıcılar sayesinde tüm ölçülerinin dijital modellemeye aktarılması mümkün olmaktadır. Tüm bu uygulamaların sonucunda kişiye özel gülüş tasarımı oluşturma işlemleri de sonuçlandığından geriye diş estetiği hekiminin icra edeceği müdahaleler kalmaktadır.

Akıllı gülüş tasarımı uygulamalarında hastanın dişinden alınan ölçülerin ardından dijital modellemeler aracılığıyla birebir ölçülere uygun bir şekilde üretilen yeni dişler, hastanın dişlerine aynı gün içinde yapıştırılabilmektedir. Diş hekimliğinde teknolojik araçlar kullanılarak kolay ve hızlı sonuçlara ulaşmak bu kadar kolay olabilmektedir. Ancak bunun için diş hekimlerinin teknolojik donanıma sahip kliniklerde hizmet vermesine dikkat edilmelidir. Ankara gülüş tasarımı merkezi bu alanda son teknoloji cihazlarla donatılmış kapsamlı bir merkez olduğu için hayallerindeki gülüşe sahip olmak isteyenlerin bir numaralı adresi haline gelmiştir.

Diş Estetiği Nedir?

Diş estetiği adından da anlaşılacağı üzere dişlerin sağlıklı ve işlevsel bir formda olmalarının yanı sıra görünüm bakımından da estetik bir pozisyonda olması anlamına gelmektedir. Gülüş tasarımı işlemlerinde esas amaçlanan dişlerin oluşturduğu bölgedeki estetik kaygısının hastanın talep ve isteklerine göre yeniden şekillendirilerek istenen sonuçlara ulaşılmasıdır. Diş estetiği işlemlerinde iki farklı uygulama biçimi olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar;

  • Dişlerin oluşturduğu bölgede icra edilen tüm diş estetiği çalışmaları beyaz estetik kapsamına alınmaktadır.
  • Diş etlerinin oluşturduğu bölgede yapılan tüm diş estetiği çalışmaları da pembe estetik uygulamaları olarak bilinmektedir.

Görüldüğü üzere diş estetiği oluşturmada kullanılan materyaller de bu çalışmaların dinamiklerine göre farklılık gösterebilecektir. Özellikle gülüş tasarımı yapılırken öncelikle fotoğraf üzerinde hastanın diş etlerinin hangi seviyede olması gerektiği gösterilmelidir. Ankara diş estetiği merkezinde de dişlerin hangi tasarıma dahil edileceği değerlendirilmelidir. Daha sonrasında dişlerin diş – diş eti – kemik seviyelerinin klinik ve radyografik olarak incelenmesi de söz konusu olmaktadır. Tüm bu kapsamlı uygulamaların ardından tedavi planının netleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Pembe Estetik Nasıl Yapılır?

Öncelikle pembe estetik uygulamalarının ne şekilde yapılacağına geçmeden önce tüm estetik uygulamalarının kişiye yakışanı bulma amacına yönelik olduğunu söylemek gerekmektedir. Kişinin diş etlerinde gerçekleştirilen müdahalelerle yapılan pembe estetik uygulamaları, gerektiği durumlarda sadece güzel bir görünüm elde etmek için diş etlerinin gülüş sırasında daha göze hitap edecek şekilde görünmesini sağlamaktadır. Çünkü gülerken dişlerin muazzam düzgün dizilimi ve beyazlığı kadar diş etlerinin de mevcut seviyeleri ile simetrik bir görüntünde olmaları çok önemlidir.

Pembe estetik uygulamaları yani diş etine yapılan estetiksel müdahaleler, genellikle son teknoloji lazer cihazları kullanılarak icra edilmektedir. İşte bu tür pembe estetik adı verilen çalışmalarda tercihen lazer ile diş etlerine gerekli müdahaleler yapılabilmektedir. Sadece diş etlerine müdahale etmenin yeterli görüldüğü vakalarda, diyot lazer tercihinde bulunularak işlemlerin çok daha hızlı bir sürede ve sorunsuz olarak sonuç vermesi sağlanabilmektedir. Ancak daha ileri seviyede bir diş eti düzeltmelerinin kaçınılmaz olduğu durumlarda ise sert doku veya kombine lazer cihazı kullanılmalıdır. Çünkü sert doku üzerinde yapılması gereken müdahalelerin bu cihazın faydalarıyla gerçekleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Sert doku işlemlerinde lazerler müdahalelerinin uygulama sonrasında istenen konfor seviyesinin yakalanması için de tercih edildiği estetik diş hekimliğinde sık sık görülmektedir.

Beyaz Estetik Uygulamaları Nelerdir?

Güzel bir gülüşe ve ışıltılı bir ağız estetiğine sahip olmak için gerçekleştirilen uygulamalar estetik diş hekimliğinde farklı şekillerde adlandırılabilmektedir. Bunlardan ilk az önce gördüğümüz gibi pembe estetik olarak adlandırılan ve daha çok diş etlerine yönelik estetik görünüm çalışmalarıyken ikincisi ise beyaz estetik uygulamaları olarak da adlandırılan profesyonel estetik diş hekimliği uygulamalarından oluşmaktadır.

Güzel bir gülüşe sahip olmak herkesin en temel hayallerinden biridir. Kişinin sosyal yaşamında rahat ve özgüvenli olmasında en önemli unsurlardan biri olan bembeyaz ve düzgün dişlere sahi olma durumu sadece sosyal hayatla değil aynı zamanda iş yaşamıyla da ilgilidir. İş hayatında başarılı olmak isteyen ve kişisel görünümü ile özgüvenini her zaman tazeleyen kişilerin beyaz estetik uygulamalarına yoğun ilgi gösterdiği bilinmektedir. Beyaz estetik uygulamalarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Porsolen laminalar (Yaprak porselen, kompozit laminalar)
  • Bonding uygulamaları
  • Gülüş tasarımı
  • Diş beyazlatma
  • İnley – onley uygulamaları
  • Recontouring işlemleri

Bu işlemlerin hemen hemen hepsi alanında uzun yıllar boyunca başarılı bir şekilde hizmet sunan Dt. Ömer Bayar tarafından sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Özellikle en çok tercih edilen diş beyazlatma işlemlerinde gerekli olan aşamalarda hastaların kişisel ihtiyaçlarını ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayan diş hekimimiz, tecrübesiyle de hastalarını memnun etmeyi başarmaktadır.

Gülüş Tasarımı Uygulamaları Kaç Seansta Tamamlanır?

İnternet üzerinden gülüş tasarımıyla ilgili yapılan araştırmalarda en çok merak edilen konulardan birinin de bu tür müdahalelerin kaç seansta sona erdirileceğine ilişkindir. Estetik diş hekimliğinde gülüş tasarımı yapılırken, herhangi bir şekilde herkes için geçerli olabilecek bir süre belirlemek mümkün değildir. Hastanın mevcut durumuna göre ve talep ettiği isteklerin vaziyetine göre yapılacak tedavilerde seans sayısının değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Bazı durumlarda tedaviler tek seansta yapılırken bazen de gülüş tasarımı uygulamalarının bitmesi birkaç hafta sürebilmektedir.

Gülüş tasarımı uygulamalarıyla ilgili en çok merak edilen konulardan bir diğeri de bu tür tedavi işlemleri sırasında hastanın dişlerinin kesilmesinin zorunlu olup olmadığı ile ilgilidir. Bu konuda Ankara gülüş estetiği merkezinde de tecrübe edileceği üzere gülüş tasarımı uygulamalarında her zaman dişlerin kesilmesi ve üzerine kaplama yapılması gerekmemektedir. Bu alanda gelişen teknoloji ve yüksek kalitedeki materyaller kullanılarak alternatif tedavi yöntemleri de gündeme gelebilmektedir. Genellikle,

  • Kompozit laminalar
  • Bonding işlemleri
  • Recontouring uygulamaları
  • Diş beyazlatma (Bleaching) teknikleri

gibi dişin kesilmesinden çok daha kolay ve hızlı sonuç veren yöntemler kullanılarak hastaların estetik beklentileri başarılı bir şekilde karşılanabilmektedir. Bu uygulamaların hangisinin tercih edilip hangisinin edilmeyeceğine uzman diş hekimi ile görüşme yapan hastanın kişisel beklentileri üzerinden belirlenen yol haritasına göre karar verilmektedir.

Diş Beyazlatma İşlemleri

Kişisel bakımına özen gösteren kişiler için dişlerin mevcut durumda estetik görünmesi oldukça önemli bir husustur. Dişlerde hem şekil bakımından hem de renk bakımından bozuklukların meydana gelmesi, hastalarda çok ciddi özgüven kayıplarına ve hatta ciddi psikolojik bozukluklara dahi neden olabilmektedir. Bitkisel yöntemler kullanılarak dişlerin daha canlı ve parlak görünmesi için uygulanan tekniklere doğal diş beyazlatma yöntemleri adı verilmektedir. Bu tür yöntemlerde kısa zamanda bir miktarlık olumlu etkiler görülebilse de esasında büyük çapta bir değişim elde edilmesi ancak diş hekimliğinde estetik ve restoratif uygulamalara başvurularak mümkün olabilmektedir.

Evde doğal diş beyazlatma tekniklerinde genellikle beyazlatıcı diş macunlarının yanı sıra karbonat gibi materyallerin de kullanıldığı bilinmektedir. Beyazlatma kalemi de evde kişilerin kendi isteklerine göre kullanabilecekleri araçlar arasındadır. Öte yandan biş hekimleir tarafından uygulanan bazı medikal diş beyazlatma tedavilerinin çok daha uzun süreli, kalıcı olabilen ve daha efektif sonuçlar doğuran etkileri bulunduğu dikkat çekmektedir.

Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder?

Diş beyazlığı estetik bir görünüm için en çok dikkat edilen unsurların başında yer almaktadır. Estetik diş hekimliğinde tercih edilen bleaching yani diş beyazlatma işlemlerinde diğer restoratif metotlara göre çok daha ekonomik, kolay ve zahmetsiz şekilde etkili sonuçlara ulaşmak mümkündür. Çocukluk döneminde dişlerin oluşumu sırasında meydana gelebilen yapısal bozuklukların yanı sıra kişinin dişlerinin beyaz görünümünü ve parıltısını kaybetmesine neden olan hususlardan bazıları şunlardan oluşmaktadır:

  • Bebeklik döneminde veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotiklerin yan etkileri,
  • Günlük yaşamda tüketim alışkanlığı içinde yer alan yiyecek ve içecekler,
  • Çay, kahve ve içeriğinde boyayıcı maddeler bulunan içecek türleri,
  • Sigara, nargile gibi tütün ve tütün mamullerinin tüketimi,
  • İçilen suda bulunan flor miktarı

Tüm bu etkiler göz önünde alındığında estetik diş hekimliğinin önemli bir alanını kapsayan Ankara diş beyazlatma işlemleri ile ilgili olarak Dt. Ömer Bayar’ın da dikkat çektiği konular bulunmaktadır. Dişlerde bu tür yiyecek ve içeceklerden dolayı meydana gelebilen sararma ve kararmalarda iki farklı renk değişimi durumu söz konusu olabilmektedir.

Bunlardan ilki estetik diş hekimliğinde iç renklenme olarak adlandırılmaktadır. Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerden meydana gelen iç renklenme, dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozuklukları da kapsamaktadır. Kullanılan ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı olarak dişlerin renginde meydana gelen değişimlerde diş beyazlatma işleminin klinik bazda uygulanması, bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Diğer dişlerde renk değişimi görülmesine neden olan unsur ise dış renklenmedir. Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerin dış lekelenme yaptığı bilinmektedir. Genellikle diş taşı temizliğinin akabinde bu tür lekelerden başarılı bir şekilde kurtulmak mümkün olabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirdiğinden Ankara gülüş tasarımı merkezinde hangi işlemlerin uygulanacağına dair kapsamlı bir araştırma yapılabilmektedir. Bu yüzden dişlerinizin beyazlatma işlemlerinde hangi tip bir tedavi yapılması gerektiğine dair verilecek karar, diş hekimliğinde uzmanlar tarafından verildiği için güvenle kabul edilebilmektedir.

En Etkili Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Güzel ve parlak dişlere sahip olmanın yanı sıra estetik bir gülümse konusunda da en çok dikkat çeken faktörlerin başında gelen beyaz dişler, uygulanan profesyonel yöntemler sayesinde çok da zor olmadan elde edilebilmektedir. Diş beyazlatma yöntemleri, uygulama tekniğine göre iki farklı türe ayrılabilmektedir. Bunlar;

  • Ofis ortamında gerçekleştirilen Power Bleaching ve
  • Ev ortamında gerçekleştirilen Home Bleaching

olarak ikiye ayrılmaktadır. Ofis ortamında yani diş hekiminin gözetiminde gerçekleştirilen diş beyazlatma yöntemi olan power bleaching işlemlerinde beyazlatıcı jel kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra dişlerin beyaz görünümüne kavuşmasını sağlayan özel ışık da etkili olmaktadır. Bu teknikler kullanılarak kısa sürede diş rengini 3 – 4 ton açmak mümkündür. En hızlı ve güvenilir diş beyazlatma yöntemlerinin başında bu avantajlı etkileri sayesinde power bleaching uygulamaları gelmektedir.

Öte yandan ev ortamında da home bleaching yaparak dişlerin daha beyaz bir görünüme kavuşması sağlanabilmektedir. Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jel sürülmesi bu tür evde yapılabilen diş beyazlatma uygulamalarındandır. Ağızlıklar evde geçirilen süre içinde yemek ve içme süreçleri dışında dişe takılı kalmalıdır. Ortalama bir haftalık süre içinde bu uygulamalara düzenli olarak devam edilmesi halinde istenilen beyazlık yakalanabilmektedir. Ayrıca özel jel sürülü plakların günde ortalama 4 ila 8 saat boyunca takılı kalması gereklidir. Bu süre home bleaching işlemlerinde kullanılan jelin kalitesine göre değişmekle birlikte aynı zamanda dişlerin rengine göre de farklılık gösterebilmektedir.

Gülüş Tasarımında Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedavisi diş diziliminde meydana gelen çarpıklıkların tel kullanılarak düzeltilmesi prensibine dayanmaktadır. Ortodonti tedavisini uygulamak için herhangi bir yaş sınırı bulunmasa da genellikle süt dişlerini düşüren küçüklerden ergenliğe geçiş anında başlanılmaktadır. Dişlerin hareket etme mekanizması tüm sağlıklı insanlarda yaştan bağımsız olduğu için gülüş tasarımında ortodonti tedavisi de önem taşıyan uygulamalar arasında yer almaktadır. Süt dişlenme döneminde de ortodonti diş hekimliğinde müdahaleler yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra erişkin sağlıklı diş dokularına sahip yetişkin hastalarda da diş teli tedavisi yapılabilmektedir.

Tel tedavisinde braketler kullanılmaktadır. Genellikle diş yüzeyine yapıştırılan braketlerin hastalarda herhangi bir ağrı veya acıya neden olmadıkları bilinmektedir. Ancak braketlerin ilk takıldıktan sonraki birkaç gün içinde dişlerde bir miktar hassasiyet görülebilmektedir. Bu tür durumlarda hastanın çok rahatsız olması durumunda hafif bir ağrı kesici kullanarak ağrının geçmesine zemin hazırlaması mümkün olabilmektedir. Braketler sadece diş yüzeylerinde değil aynı zamanda bazı durumlarda hastanın yanaklarında ve diğer dokularında da yaralar meydana getirebilmektedir. Bu noktada koruyucu mum ve tuzlu su ile yapılan gargara sonrasında hastanın ağız içi yumuşak dokularında görülebilecek yaralanmalar da kısa süre içinde tedavi edilebilmektedir.

Ortodontik Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Estetik diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen ortodontik tedavi süresinde sabit bir zaman diliminden bahsetmek mümkün değildir. Özellikle hastanın mevcut durumda sahip olduğu bazı faktörler bu sürenin daha kısalmasını veya daha çok uzamasını sağlayabilmektedir. Bu faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hastanın yaşı,
  • Hastanın diş gelişim miktarı,
  • Dişte görülen çarpıklıkların şiddeti,
  • Hastanın tedavi süresi içindeki kooperasyonu (tavsiyelere uyması)

Genel olarak diş teli takma süresi ortalama 12 ay ile 30 ay aralığında sürmektedir. Dolayısıyla dişlerinde büyük çapta bir çarpıklık bulunmayan hastaların bile yaklaşık 1 yıla yakın ortodontik tedavi görmesi söz konusu olabilmektedir. Bu süre hakkında en kapsamlı ve net bilgiler, uzman ortodontist diş hekiminin gerçekleştireceği klinik değerlendirmeden sonra elde edilebilmektedir.

Bunun yanı sıra yapılan tedaviye ve o seans içinde beklenen değişikliklere göre hastaya farklı zamanlarda randevular verilmelidir. Ankara gülüş estetiği merkezinde de hastaların kişisel taleplerine en uygun şartlar altında diş çarpıklıklarının giderilmesi ve dişlerin düzgün hale getirilebilmesi için ortalama 4 ila 6 hafta arasındaki sürelerde randevu sıklığı uygulanabilmektedir. Bu uygulamalar estetik diş hekimliği alanında başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dişlerin dış yüzeyi yerine iç tarafından yerleştirilen ve dişlerin sıralanması sırasında braketlerin görünmediği tedavi yöntemine içten tel lingual tedavisi adı verilmektedir. Genellikle yetişkin hastaların tercih ettiği bu diş tedavisinde tellerin görünümünden rahatsız olan hastalara alternatif bir seçenek sunulmuş olmaktadır. Bu sayede sosyal veya iş yaşamlarında diş teli taktıklarını belli etmeden ortodontik tedaviden yararlanılabilmesi mümkündür. Hastanın ağız içinden ve diş diziliminden alınan ölçüden sonra kişiye özel altın alaşımlı braketler üretilip dişlerin iç tarafından yerleştirilmesi yapılabilmektedir.

Ortodontik diş çarpıklıkları tedavisinde şeffaf plak tedavisi de yoğun ilgi görmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri paylaşan Dt. Ömer Bayar, son yıllarda geniş bir kitlenin bu tedavi yöntemini tercih ettiğini vurgulamıştır. Tüm dişlerin üzerini kaplayan hareketli ince şeffaf plaklar aracılığıyla estetik bir şekilde diş teli tedavisi mümkün olabilmektedir. Bu tür uygulamalarda dijital ortamda yapılan planlamalar etkili olmaktadır. Ağız içinden dijital ölçüm yapan cihazlar kullanılarak dişlerin mevcut durumuna yüzde 100 uyumlu diş plakları üretilmektedir. Daha sonra dişlerin tedaviden sonraki halini görme avantajı da bu şekilde sağlanabilmektedir. Şeffaf plak uygulamasından etkili sonuçların alınabilmesi için gün içinde bu plakların en az 20 saat kullanılması gerekmektedir.