Zirkonyum Diş Kaplama

Randevu al
Whatsapp

Diş Kaplaması için Zirkonyum tercihi, metal desteksiz diş kaplaması yaptırmayı tercih eden kişiler için uygulanır. Zirkonyum diş kaplama, zirkonyumun saf halinin zirkonyum seramiğine dönüştürülmesi ve pişirme işlemi ile şekillendirilmesi sonucu uygulanan kaplama yöntemidir.

Estetik bir gülüş elde edilmesi için uygulanan diş kaplama yöntemleri arasında yer alır. Zirkonyum diş kaplama aşamaları, tercih eden kişiler ve yöntem avantajları hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.

Zirkonyum Diş Kaplama Aşamaları

Zirkonyum diş kaplama adımları şu şekilde sıralanırlar:

  • Zirkonyum diş kaplaması öncesi, lokal anestezi işlemi gerçekleştirilir.
  • Kaplama sağlanacak dişlerin boyutlarının yaralanması ve ölçü alınması işlemleri gerçekleştirilir.
  • Dişlerin kaplama için kesilmesi işlemi sağlanıp, geçici diş uygulaması yapılır.
  • Zirkonyum kaplama için doğal diş rengine uyumlu kaplama rengi seçimi yapılır.
  • Ölçülere uygun ve seçilen renge uygun zirkonyum kaplama 3 ila 5 gün içerisinde şekillendirilerek, uygulamaya hazır hale getirilir.
  • Hazırlanan zirkonyum diş kaplamaları, hastanın diş yapısına uygun şekilde yapıştırılır.
  • İşlem sonrası 6 ayda bir olacak periyotlar halinde kontroller sağlanır.

Bu adımlar ile zirkonyum diş kaplama yöntemi tamamlanıp, hastanın kaplamaya sağladığı uyumu kontrol etmek açısından 6 ay sonra diş hekimi tarafından kontrol yapılır.

Kimler Zirkonyum Diş Kaplama Tercih Eder?

Zirkonyum diş kaplamayı seçenler hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

  • Dişlerinde kırılma ve çarpıklık olan kişiler,
  • Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler,
  • Sigara, çay ve kahve tüketiminden diş renkleri değişen kişiler,
  • Metal kullanımlı diş kaplamlarına karşı alerjisi olan kişiler,
  • Sıcak ve soğuk yiyecekler tüketirken dişlerde hassasiyet yaşayan kişiler,
  • Ön dişlerde renk kaybı, aşınma ve kırılma sebebiyle, diş yapısı bozukluğu olan kişiler, zirkonyum diş kaplama uygulamasını tercih ederler.

Zirkonyum Diş Kaplama Yöntemi Avantajları

Zirkonyum diş kaplama yöntem fırsatları şu şekilde sıralanırlar:

  • Zirkonyum diş kaplama ile dişler doğal görünümüne en yakın şekilde kaplanır.
  • Metal kaplamlarda yaşanan diş eti üzerinde renk değişimi oluşması probleminin ortadan kaldırılması avantajı elde edilir.
  • Ön dişler için en ideal kaplama yönteminin uygulanması avantajı elde edilir.
  • Biyolojik açıdan uyumlu kaplama yapılması ve metal alerjisi olanların bu yöntem ile diş bozukluklarını giderebilmesi avantajları sağlanır.
  • Diş dokusu bölümünün düşük oranda kesilmesi avantajı ile kaplama yapılır.
  • Tek diş kaplama yaptırma ihtiyacı olanların, kaplama tedavisi yaptırabilmesi avantajı ve soğuk sıcak yiyecek tüketiminde diş hassasiyetinin yenilmesi avantajı elde edilir.

Bu avantajların elde edildiği zirkonyum diş kaplama tedavisi ile birden fazla hasarlı diş veya tek bir hasarlı diş için gerekli olan kaplama tedavisinin uygulanması sağlanır.

Zirkonyum Diş Kaplamasını Hangi Yaş Grupları Yaptırabilmektedir?

Zirkonyum diş kaplamanın yaşı bulunmamaktadır. Daimi dişleri çıkmış, gelişimini tamamlamış olan her yaş grubu zirkonyum diş kaplama tedavisi görebilmektedir. 18 ve 20 yaş arasındaki gençler, gelişim döneminde oldukları için zirkonyum diş kaplaması yaptırmamalılardır. Çünkü yaptırmaları durumunda, çenelerinde büyüme olacaktır ve bu sebeple aralanmalar görülebilecektir.

Sık Sorulan Sorular

Zirkonyum dişlerin renk değiştirmesi gibi bir durum görülmemektedir. Yüzeyi oldukça pürüzsüz ve kaygan olduğu için zirkonyum kaplama dişlerde plak birikmemektedir. Bu sebeple de kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalar çok tüketilse dahi renk değişimi yaşanmamaktadır. Uygulama sonrasında elde edilen renk, sonrasında da korunmaktadır.

Zirkonyum ve diş etlerinin uyumuna bakıldığında; zirkonyum, diş dokusuyla oldukça uyumludur. Metal destekli protezlerde; dişin boyun kısmında, diş etinde morarmaya dönük bir renklenme olabilmektedir. Ayrıca diş eti çekilmesi de görülebilmektedir. Ancak zirkonyum diş kaplamada bu tarz problemler ile karşılaşılmamaktadır. Yanlış fırçalama yapanların diş eti çekilmesi yaşaması durumunda ise; estetik açıdan herhangi bir problem oluşmamaktadır.

Zirkonyum diş uygulamasında ağrı hissedilmesi, çok yaşanan bir durum değildir. Lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için ağrı hissedilmemektedir. Sıcak ve soğuk hassasiyetinin önüne geçilebilecek bir işlem de uygulanmaktadır.

Zirkonyum diş tedavi süresi, yaklaşık olarak 1 haftadır. Hastanın süreç içerisinde beklentisinin karşılanmasına, izlenen tedavi yoluna göre tedavi süresinde değişiklikler olabilmektedir.

Zirkonyum dişin bakımı için öncelikle günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Günlük bakım rutininin olması gerekmektedir. Zirkonyum diş kaplama sonrasında sıcak veya soğuk hassasiyeti yaşanmadığı için tedavi sonrasında bütün besinler tüketilebilmektedir. Ayrıca 6 aylık periyotlarda diş hekimi ziyaret edilmelidir. Zirkonyum kaplamanın durumu hekimler tarafından kontrol edilmektedir ve herhangi bir problem olması halinde erken müdahale edilebilmesi mümkün olmaktadır.

Zirkonyum dişin ağız kokusu yaratması gibi bir durum söz konusu değildir. Metal destekli bir tedavi olmadığı için ağızda tat değişikliği veya koku hissedilmemektedir. Ayrıca içerisinde metal olmadığı için metal alerjisi olanların da problemsiz bir şekilde kullanabileceği bir kaplamadır.

Zirkonyum dişin kullanım ömrü, oldukça uzun olmaktadır. Hastadan hastaya, ağız ve diş bakımına ne kadar dikkat edildiğine göre zirkonyum dişin ömrü değişiklik göstermektedir. Dişler canlı dokular olduğu için zaman içerisinde aşınmalar meydana gelebilmektedir ve dişin yapısı da farklılaşabilmektedir. Ancak zirkonyum diş kaplamada böyle bir problem yaşanmamaktadır. Düzenli olarak bakımının yapılması ve düzgün kullanılması durumunda, 30 seneye kadar kullanımı mümkündür.

Zirkonyum diş değiştirilirken zarar görmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Kaplamalar çıkartılırken kesildiği için hem dişlerde doku kaybı yaşanmamaktadır hem de işlem sırasında rahatsız olunmamaktadır.

Zirkonyum dişin dezavantajlarına bakıldığında; uzun dişsiz aralıkları bulunan hastaların yaptırması durumunda, arka bölgede bir kırılma görülebilmektedir. Bu yüzden zirkonyum diş kaplama, uzun dişsiz aralıkları olanlara tavsiye edilmemektedir.

Zirkonyum dişin ücretlerine bakıldığında; izlenecek olan tedavi yoluna göre değişiklik göstermektedir. Zirkonyum diş kaplamanın fiyatlarını; kullanılacak olan malzemeler, işlem sırasında kullanılan cihazlar, alınan kaplama ölçüsü gibi birçok etken belirlemektedir.