Porselen diş kaplama; dişteki estetik kusurların giderilmesi amacı ile uygulanan bir tedavidir. Porselen diş kaplamada; ince bir kabuk şeklindeki malzeme dişlerin üzerine yerleştirilmektedir. Porselen diş kaplamalar uzun ömürlü olmaktadır. Ayrıca tedavinin başarılı olabilmesi için tedavi planlama ve analiz aşamalarının özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Porselen Diş Kaplama İşlemi İçin Uygun Olanlar Kimlerdir?
Porselen diş kaplama yaptırabilecek hastalarımız aşağıda belirtilmiştir:
- Hafif veya orta düzeyde çapraşık diş bozukluğu olan hastalarımıza porselen diş kaplama yapılabilmektedir.
- Diş eksikliklerini telafi etmek için porselen diş kaplama yapılabilmektedir.
- Çürük dişlerin standart diş dolgusu ile düzeltilememesi durumunda, porselen diş kaplamaya başvurulmaktadır.
- Estetik kaygılar taşıyan hastalarımıza porselen diş kaplama uygulanabilmektedir.
- Dişlerde gözle görülebilecek derecede kırık var ise; porselen diş kaplama ile telafi edilebilmektedir.
Porselen Diş Kaplama Hazırlığı Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama hazırlık aşamasında öncelikle diş hekimlerimiz hastalarımızı muayene etmektedirler. Porselen diş kaplama işlemine uygun olup olmadıklarına bakılmaktadır. Radyolojik tetkik yapılabileceği gibi dijital sistemler de kullanılabilmektedir. Süreç ile ilgili prosedürler konusunda da hastalarımız bilgilendirilmektedir. Diş yüzeyi ile kullanılacak parçanın kalınlığı eş miktarda şekillendirildikten sonra hastalarımızın lokal anesteziye uygun olup olmadıklarına bakılmaktadır.
Diş modelleri çıkartılmaktadır. Çıkartılan modeller diş laboratuarına gönderilmektedir. Porselen diş kaplama tedavisi süresince hastalarımızın eksiklik ya da hassasiyet yaşamamaları için geçici dişler hazırlanmaktadır. Ancak bu dişlerin kalıcı dişler kadar estetik olmadığının bilincinde olunması gerekmektedir. Alınan ölçüye göre kalıcı dişler hazırlandığında, geçici olanlar çıkartılmaktadır. Geçici dişlerin aynı gün içerisinde takılabilmesi mümkündür.
Kalıcı dişler hazırlanırken prova seansları yapılmaktadır. Dişlerin dudak ve çevre dokular ile olan ilişkisine göre prova seanslarında düzeltmeler yapılabilmektedir. Kalıcı dişlerin hazırlanması, yapılacak olan diş sayısı, provaların nasıl geçtiği gibi durumlara göre tedavi süresi değişebilmektedir. Ancak 3 ile 10 gün arası bir süreçte kalıcı dişlerin hazırlanabilmesi mümkündür.
Porselen Diş Kaplamada Yapıştırma Aşaması Nasıldır?
Porselen diş kaplamada yapıştırma yapılmadan önce; çıkartılan kalıbın şekil ve renk olarak uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Teknik ve estetik olarak uygun hale getirildikten sonra yapıştırılacak olan diş temizlenmektedir. Yabancı maddelerden arındırılması amacı ile dişin yüzeyi kazınmaktadır. Diş yüzeyinin pürüzlendirilmesi, yapışmanın optimum düzeyde olmasını sağlamaktadır.
Yapıştırma işlemi için özel bir yapıştırıcı kullanılmaktadır ve sonrasında kaplama parçası kaplama yapılacak olan dişe yerleştirilmektedir. Dişin yüzeyine özenli ve düzgün bir şekilde yerleştirilmektedir. Yapıştırıcının kimyasal yapısındaki molekülleri harekete geçirme etkisi olan özel bir ışın cihazı ile kaplamaların dişe yapıştırılması sağlanmaktadır.
Yapıştırma işlemi yapıldıktan sonra, kalan fazlalık yapıştırma malzemeleri temizlenmektedir. Ardından hastalarımıza ısırma provası yapılmaktadır. Kaplama üzerinde yapılması gereken son düzeltmelerin olup olmadığına bakılmaktadır. Kaplamaların durumunu kontrol etmek amacı ile porselen diş kaplama işleminden sonraki birkaç hafta içerisinde diş hekimlerimiz kontrol randevusu verebilmektedirler.
Porselen Diş Kaplamaların Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Porselen diş kaplamaların ömrü; hastalarımızın kaplamalarına gösterdikleri özene göre değişiklik göstermektedir. Bu süreçte ağız ve diş sağlıklarına özen göstermeleri, diş hekimi kontrollerine aksatmadan gitmeleri durumunda; kaplamaların ömrü uzatılabilmektedir. Ortalama 10 yıldan 15 yıla kadar bir sürede kullanımı mümkündür.
Porselen diş kaplamalar her ne kadar uzun süre kullanılabiliyor olsa da; ömür boyu kullanılamamaktadır. Belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu durum hastadan hastaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı hastalarımızın porselen diş kaplamalarının değiştirilmesine gerek olmamaktadır. Porselen diş kaplama sırasında kullanılan malzeme geri dönüştürülebilmektedir.
Porselen Diş Kaplama İle Zirkonyum Diş Kaplama Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Porselen ve zirkonyum diş kaplamanın farkları aşağıdaki gibidir:
- Porselen diş kaplamada, metal destekli kaplama işlemi yapılmaktadır. Dayanıklılığın artması amacı ile metal köprü kullanılmaktadır. Metal köprü kullanımı maliyeti arttırmaktadır. Ancak zirkonyum kaplamada metal desteği kullanılmamaktadır. Zirkonyumun oksijen ile birleşmesi sonucunda sertlik oluşabilmektedir.
- Kullanılan metaller diş ve diş eti ile uyum içerisinde değillerdir. Aynı zamanda ışık geçirgenliği de bulunmamaktadır. Bu da doğal diş renginin yakalanamamasına neden olmaktadır. Dişe sabitlemek amacı ile metallerin renkleri karartıldığı ve diş altına yerleştirildiği için diş etinin çevresinde renk değişimleri gözlenebilmektedir. Bu da diş eti çekilmesine sebebiyet verebilmektedir. Fakat zirkonyum maddesinin ışık geçirgenliği yüksektir. Bu sebeple doğal diş renginin ve görünümünün yakalanabilmesini sağlamaktadır.
- Porselen ve zirkonyum diş kaplamanın fiyatları karşılaştırıldığında; zirkonyum diş kaplamanın ücretleri daha yüksektir.
- Porselen diş kaplama, hastalarımızın diş etlerine tam olarak oturmamaktadır. Bu sebeple diş ve kaplamanın arasında kalan boşluğa besin artıkları dolabilmektedir. Besin artıkları ise; ağız kokusuna sebebiyet verebilmektedir. Zirkonyum kaplama ise diş yüzeyine zarar vermediği gibi diş eti ile de uyum içerisindedir.
- Porselen diş kaplama işleminde doğal dişlere müdahale edilmektedir. İnceltme, kesme ve törpüleme gibi işlemler yapıldıktan sonra kaplama yapılmaktadır. Ancak zirkonyum daha ince şeffaf bir madde olduğu için doğal dişlere oldukça az müdahale gerektirmektedir.